به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاع رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، در راستای شناسایی سنتهای پژوهشی حوزوی، تطبیق آنها با مقتضیات عصری حاکم بر حوزه علمیه، قاعدهمند کردن آنها و نیز زمینهسازی برای تولید و گسترش دانش اسلامی مبتنی بر پژوهشهای متقن و بومی؛ طرح پژوهشی احیای سنتهای پژوهشی در حوزههای علمیه با همکاری مشترک گروه سنتهای حوزوی و آداب طلبگی مرکز پژوهشهای جوان پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و معاونت پژوهش حوزههای علمیه کشور در حال انجام است.
به گفته حجتالاسلام محمدحسین پورامینی مدیر گروه سنتهای حوزوی وآداب طلبگی مرکز؛ این طرح برآن است که ضمن شناسایی، حفظ و احیاء سنتهای پژوهش در حوزههای علمیه موارد ذیل را نیز پیگیری نماید: دستیابی به فهرست سنتهای پژوهش حوزههای علمیه و تبیین آنها از منظر اهداف، مولفهها، روش و فرآیند انجام؛ شناسایی نقاط ضعف و قوت هر یک از سنتها در شرایط علمی جدید حوزههای علمیه؛ طراحی راهکارهای تقویت و بازآفرینی سنتهای حوزوی؛ نسبتسنجی هر یک از سنتهای سلف با روشهای جدید پژوهش؛ شناسایی روشهای پژوهشی مکاتب فقهی و روشهای اجتهادی حوزههای علمیه؛ دستیابی به روشهای فردی و جمعی کسب و انتقال معرفت؛ قاعدهمند کردن مناهج و روشهای پژوهشی حوزوی؛ زمینهسازی فراگیرشدن استفاده از سنتهای پژوهشی حوزه در بین محققین حوزوی.
وی در ادامه افزود: برای تحقق اهداف فوق جلسات کارشناسی در شورای علمی گروه سنتهای حوزوی و آداب طلبگی با حضور نمایندگان معاونت پژوهشی حوزه تشکیل شد که در نتیجه آن، ۲۴ عنوان از سنتهای پژوهشی در حوزه استقراء و در نهایت مقرر شد که در قالب مجموعه مقاله به رشته تحریر درآید.
پورامینی اظهار داشت: در جلد اول این مجموعه که در حال نگارش و ارزیابی است، به ۹ موضوع پرداخته شده است. موضوعات مذکور عبارتند از: چیستی سنتهای پژوهشی حوزوی، بایستگیهای احیای سنتهای پژوهشی حوزههای علمیه، روششناسی اجتهاد و سبکهای اجتهادی، مستدرک نویسی، معجم نگاری، تقریر نویسی، اجازه روایت، تصحیح و تحقیق متون، املاء و امالی نویسی.
مدیر گروه سنتهای حوزوی وآداب طلبگی در پایان اظهار امیدواری کرد که فرایند آماده سازی جلد اول این مجموعه در سال جاری به اتمام رسیده و آماده نشر گردد.