سمینار علمی عقل و اخباری‌گری و تفکیک برگزار شد

به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاع‌رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، از سلسله سمینارهای همایش ملی اجتهاد عقل گرا، نخستین سمینار ارائه مقالات با محوریت “عقل و اخباری‌گری و تفکیک” توسط دبیرخانه همایش به صورت حضوری و مجازی برگزار شد.

این نشست تخصصی که با مدیریت علمی حجت الاسلام محمدباقر پورامینی و حضور محققان و نویسندگان و جمعی از پژوهشگران منعقد گردید، به عنوان پیش نشست همایش ملی اجتهاد عقل گرا با هدف بررسی نقش عقل در استنباط علوم اسلامی و انسانی برپا شد و ۶ مقاله ذیل از سوی نویسندگان آن ارائه گردید:

۱. چیستی خداوند در الهیات فلسفی و عرفانی و سنجش آن با دیدگاه میرزا مهدی اصفهانی / توسط حجت الاسلام و المسلمین آقای حسین عشاقی دانشیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی

۲.بررسی کارکرد عقل در کلام عقلی – فلسفی و کلام تفکیکی/ توسط حجت الاسلام و المسلمین آقای شاکرین دانشیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی

۳. تحلیل انتقادی مبانی و روش تفکیکیان معاصر در تفسیر قرآن/ اثر مشترک حجت الاسلام و المسلمین آقای محمد عرب صالحی دانشیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و سرکار خانم فریده پیشوایی دانش آموخته سطح ۴ حوزه علمیه خواهران استان قم.

۴. چیستی و حجیت عقل از دیدگاه میرزا مهدی اصفهانی / توسط حجت الاسلام و المسلمین آقای محمد جعفری دانشیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی

۵. بررسی عدم حجیّت عقل در «الفوائد المدنیّه» /حجت الاسلام آقای علیرضا حسن‌تبار .

در این نشست تخصصی مقاله «ارزیابی عقل ستیزی جریان اخباری‌گری در استنباط احکام شرعی» دیدگاه مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی سبحانی که توسط حجت السلام جولایی‌فر تدوین شده بود نیز ارائه گردید.

لازم به ذکر است که در این نشست تخصصی از مقالات ارسالی ذیل نیز مورد اشاره قرار گرفت:

۱.عقل فلسفی و عقل تفکیکی، اثر آیت الله علی ربانی گلپایگانی.

۲.نقد مکتب تفکیک (نقش فلسفه و عرفان در دین‌پژوهی) اثر دکتر سید یحیی یثربی.

۳.مکتب تفکیک و انکار عقل باطنی انسان /اثر حجت الاسلام و المسلمین محمدحسن قدردان‌قراملکی.

۴و۵. دو مقاله “مکتب تفکیک؛ تعریف، خاستگاه و مدعای اصلی آن از نگاه منتقدان” و ” تحلیل انتقادی مسئله شناخت و رابطه نفس با عقل و علم در نگاه تفکیک از منظر آیت‌الله آملی لاریجانی “/ اثر مشترک آقای حسین فکور اصفهانی و سرکار خانم میناسادات موسویان .

۶.تعارض عقل و نقل و روش حل آن در کلام عقلی و تفکیکی / اثر حجت الاسلام و المسلمین شاکرین

۷. تحلیل و نقد هستی‌شناسی و گستره کاربرد عقل در آراء قرآنی تفکیکیان متاخر/ اثر مشترک حجت الاسلام و المسلمین محمد عرب صالحی و سرکار خانم فریده پیشوایی

گفتنی است کلیه  مقالات فوق که در مجموعه مقالات این همایش منتشر خواهند شد.