به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، حجت الاسلام دکتر محمد ملکزاده عضو هیأت علمی گروه سیاست پژوهشگاه در گفتوگو با خبرگزاری رسا، به تبیین شروط و الزامات دولت وفاق ملی پرداخت و گفت: وفاق ملی به معنای وحدت و اتحاد در جامعه، امری پسندیده و مورد تاکید اسلام، رهبران انقلاب اسلامی و از ضرورتهای جامعه اسلامی است.
وی با بیان اینکه وحدت و وفاق به ویژه برای نظام اسلامی که دشمنان زیادی دارد از اهمیت بیشتری برخوردار است، تصریح کرد: خداوند متعال تنازع و اختلاف را موجب ضعیف شدن مؤمنان در برابر دشمنان می داند، اما این وفاق در اندیشه اسلامی، شروط و الزاماتی دارد و بدون تحقق آن شرایط، وفاق حاصل نمی شود.
حجت الاسلام ملک زاده نخستین شرط وفاق و اتحاد از منظر قرآن کریم را پایبندی همه طرفها به اصول و ارزشها دانست و افزود: مهمترین اصل در نظام اسلامی، اطاعت از خدا و رهبری اسلامی است، خداوند در سوره انفال آیه ۴۶ می فرماید: «وَأَطيعُوا اللَّهَ وَرَسولَهُ وَلا تَنازَعوا فَتَفشَلوا وَتَذهَبَ ريحُكُم» در این آیه شرط وفاق، اطاعت از دستورات خدا و پیامبرش دانسته شده و فرموده بر مبنای این اصول نزاع و کشمکش نکنید، تا مقابل دشمنان سست نشوید و قدرت و شوکت شما از میان نرود.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ابراز کرد: ولایت فقیه در عصر غیبت به فرموده حضرت امام، استمرار حرکت انبیا و ادامه حکومت رسول خداست؛ بنابراین بر طبق این آیه اطاعت از ولی فقیه به عنوان جانشین رسول خدا و امام معصوم در عصر غیبت، لازم است و وفاق باید بر سر همین اصول و ذیل ولایت فقیه باشد، از این رو در نظام اسلامی وفاق با کسانی که به ولایت فقیه و اصول و ارزشهای انقلاب اعتقادی ندارند و با دشمنان نظام و براندازان همکاری می کنند معنا ندارد.
نتیجه وفاق باید به تقویت منافع ملی جامعه اسلامی منجر شود
وی یکی دیگر از معیارهای وفاق ملی را توجه به منافع ملی و مصالح دولت اسلامی توصیف کرد و گفت: نتیجه وفاق باید به تقویت منافع ملی جامعه اسلامی منجر شود، در این صورت جمع شدن با کسانی که اعتقادی به منافع ملی ندارند به معنای وفاق ملی نیست؛ بلکه ضد وفاق ملی است.
حجت الاسلام ملک زاده با بیان اینکه ملاک سوم، وفاق بر سر مشترکات است، افزود: در آیه ۱۰۳ سوره آل عمران خداوند می فرماید «وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِیعًا وَلَا تَفَرَّقُوا» خداوند در این آیه چنگ زدن به ریسمان الهی را شرط عدم تفرقه مسلمانان می داند یعنی وحدت باید بر سر اصول مشترک باشد.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی بیان کرد: البته این به معنای یک دست شدن دیدگاه ها و نظرات همه گروه ها و افراد نیست، اصل اختلاف در جامعه امری طبیعی است و در وفاق ملی سلیقه ها می تواند متفاوت باشد اما اصول باید مشترک باشد، بنابراین اختلاف در اصول به وفاق ملی ختم نمی شود.
همراهی با جریان فتنه به معنای مخالفت صریح با ولی فقیه است
عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ابراز کرد: همراهی با جریان فتنه به معنای مخالفت صریح با ولی فقیه است، رهبر انقلاب با صراحت به دولت چهاردهم توصیه کردند که به کسانی مسئولیت واگذار کنید که به اصول و ارزشهای انقلاب پایبند باشند در حالی که جریان فتنه عدم پایبندی خود را به اصول و ارزشهای انقلاب نشان داده اند.
حجت الاسلام ملک زاده بیان کرد: بدیهی است که ما مخالف وجود اختلاف سلیقه در میان مدیران و مسئولان نیستیم، اما این اختلافات همچنانکه اشاره شد باید ضابطه مند باشد، اختلاف ضابطه مند امری سازنده و مثبت است؛ یعنی وجود اختلاف در روش، گاه باعث می شود موجبات توسعه و پیشرفت کشور فراهم شود.
وی با بیان اینکه اختلافات در صورتی می تواند باعث وفاق ملی و پیشرفت کشور شود که با اصول قانون اساسی تعارضی نداشته باشد، تصریح کرد: اختلاف در اصول و بی توجهی به الزامات وفاق باعث نزاع و انشقاق ملی می شود و این خطر بزرگی برای امنیت، رفاه و پیشرفت کشور خواهد بود.