به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاعرسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، همزمان با فرارسیدن هفته پژوهش، نشست تخصصی “تبیین بیانیه گام دوم انقلاب با رویکرد استفاده از ظرفیت علمی جوانان مستعد و جذب و حمایت از آنان” توسط گروه سیاست پژوهشگاه با همکاری موسسه آموزش عالی طلوع مهر و مشارکت بنیاد علمی نخبگان استان قم و با حضور اساتید و صاحبنظران این حوزه در قم برگزار شد.
در این نشست تخصصی که با ارائه حجج اسلام و آقایان محسن مهاجرنیا، علی بنایی، سیدکاظم سیدباقری، مهدی عنایت زاده، مسعود پورفرد و محمد محمدرضایی و بحث و تبادل نظر اساتید و پژوهشگران در سالن جلسات موسسه آموزش عایل طلوع مهر برگزار شد، حجت الاسلام مهاجرنیا عضو هیات علمی گروه سیاست پژوهشگاه با اشاره به تعریف نخبه و جامعه نخبگانی اظهار کرد: نخبه خالق دانش است و برای این که نخبه شکل بگیرد، باید داده های خام به اطلاعات و اطلاعات به دانش و دانش به درک و در مرحله آخر این درک به عقلانیت تبدیل شود.
وی ادامه داد: رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم انقلاب، برای چهل ساله ادامه انقلاب توصیه های داشتند که برای اقتدار ایران باید به این توصیه ها عمل شود، ایشان در این بیانیه، آرمان انقلاب اسلامی را ایجاد تمدن نوین اسلامی دانستند و گفتند که این انقلاب به آرمان های خود خیانت نکرد و شعارهای خود بی توجه نبود.
وی افزود: بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی را می توان تذکره انقلاب برای عبور به چله دوم خود دانست، حتی این بیانیه را می توان منشور انقلاب اسلامی نیز نامید و واقعیت های انقلاب در آن بیان شد، انقلابی که به اصول خود پایبند است.
مهاجرنیا با اشاره به محتوای بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب در این بیانیه به موفقیت های انقلاب اسلامی در عرصه های مختلف اشاره کردند، شرایطی که بین آرمان و واقعیت ها ارتباط ایجاد شد، انقلاب موفقیت داشت.
وی ادامه داد: رهبر معظم انقلاب معتقد هستند که دانش، عدالت، اقتصاد مقاومتی، استقلال و آزادی، اقتدار ایجاد می کند، ایشان مقابله با نابه سامانی ها را نیازمند جهادی همه جانبه می دانند.
عضو هیات علمی گروه سیاست پژوهشگاه در خصوص واقعیت های انقلاب اسلامی همچنین تصریح داشت: «بزرگترین و مردمیترین انقلاب عصر جدید است، تنها انقلابی است که یک چلّهی پُرافتخار را بدون خیانت به آرمانهایش پشت سر نهاده و… از کرامت خود و اصالت شعارهایش صیانت کرده و اینک وارد دومین مرحلهی خودسازی و جامعهپردازی و تمّدنسازی شده است… انقلاب اسلامی پس از نظامسازی، به رکود و خموشی دچار نشده و نمیشود و میان جوشش انقلابی و نظم سیاسی و اجتماعی تضاد و ناسازگاری نمیبیند، بلکه از نظریّهی نظام انقلابی تا ابد دفاع میکند.
وی گفت: انقلاب اسلامی همچون پدیدهای زنده و بااراده، همواره دارای انعطاف و آمادهی تصحیح خطاهای خویش است، امّا تجدیدنظرپذیر و اهل انفعال نیست. به نقدها حسّاسیّت مثبت نشان میدهد و آن را نعمت خدا و هشدار به صاحبان حرفهای بیعمل میشمارد، امّا به هیچ بهانهای از ارزشهایش که بحمدالله با ایمان دینی مردم آمیخته است، فاصله نمیگیرد. ۲٫ جمهوری اسلامی، متحجّر و در برابر پدیدهها و موقعیّتهای نو به نو، فاقد احساس و ادراک نیست، امّا به اصول خود بشدّت پایبند و به مرزبندیهای خود با رقیبان و دشمنان بشدّت حسّاس است. با خطوط اصلی خود هرگز بیمبالاتی نمیکند و برایش مهم است که چرا بماند و چگونه بماند. بیشک فاصلهی میان بایدها و واقعیّتها، همواره وجدانهای آرمانخواه را عذاب داده و میدهد، امّا این، فاصلهای طیشدنی است و در چهل سال گذشته در مواردی بارها طی شده است.
در ادامه این نشست حجت الاسلام دکتر سیدکاظم سیدباقری مدیر گروه سیاست پژوهشکده نظام های اسلامی نیز با اشاره به ویژگی های بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب در این بیانیه بارها واژه جوان را آوردند، روح حاکم بر بیانیه، نظریه انقلابی است.
وی ادامه داد: جوان خط شکن است و رو به جلو حرکت می کند، آزادی طلبی، آرمان خواهی و عدالت جوایی از ویژگی های قشر جوان است و مخاطب خاص بیانیه گام دوم انقلاب جوانان هستند.
افزود: براساس روایات، عالم بر آنچه که در جامعه می گذرد، مسئول است و براین اساس، نخبگان مسئولیت بیشتری دارند، آن ها دارای ویژگی هایی همچون هدایت گری و راهبری هستند، نخبگان در صورت رسیدن به حاکمیت، عقلانیت دارند و احساس و عواطف بی پایه بر آن ها غالب نمی شود.
افراط و تفریط و خط گرایی ها را از مشکلات جامعه امروز دانست و تصریح کرد: اگر نخبگان در گام دوم انقلاب حاکم شوند، دست به نقادی منصفانه می زنند، رهبر معظم انقلاب فرمودند که برای حرکت عمومی منضبط حساب شده شرط هایی همچون شناخت واقع بینانه است و عقلانیت به این شناخت کمک می کند.
وی ادامه داد: برای نقادی های مصنفانه باید کرسی های آزاداندیشی جدی تر از اکنون برگزار شود، نباید انتظار گفته شدن صحبت های تکراری را در این کرسی ها داشته باشیم.
افزود: نباید فرآیند تولید علم در جامعه گرفتار بازی های سیاسی شود و در آن صورت می توانیم که به سمت شایسته سالاری حرکت کنیم، برای اجرای گام دوم انقلاب باید فرآیند شایسته سالاری در جامعه حاکم شود.
جوان مومن انقلابی دانای کاردان را مورد تاکید رهبر معظم انقلاب دانست و تصریح کرد: چنین جوانی می تواند که موتور محرکه انقلاب اسلامی در گام دوم باشد.
دکتر پورفرد عضو هیات علمی گروه سیاست پژوهشگاه و دیگر سخنران این نشست نیز با اشاره به نحوه برخورد با بیانیات مقام معظم رهبری اظهار کرد: یکی از مشکلات در جامعه این است که در خصوص بیانیات مقام معظم رهبری، حرف های کلی زده می شود، در حالی که باید براساس این بیانیات، شاهد تدوین طرح های عملی باشیم.
وی ادامه داد: نباید در قبال معضلات اجتماعی به کلی گویی بسنده کنیم، نیازمند تدوین نظریه های اجتماعی هستیم تا بتوانیم به کارهای عملی براساس این نظریه ها بپردازیم.
افزود: آرمان انقلاب اسلامی این است که مردم را به کمال برساند، برای عملی کردم گام دوم انقلاب نیازمند نظریه هایی هستیم که بین آرمان ها و واقعیت ها را نزدیک کنیم، بیانیه گام دوم انقلاب حرکت به سمت تغییر است و کلیدواژه اصلی آن حل مساله است.
با اشاره به راه عملی کردن بیانیه گام دوم انقلاب اظهار کرد: یکی از راه ها این استت که مشخص کنیم که با مقایسه با کشورهای اسلامی دیگر در چه جایگاهی قرار داریم، در برخی از شاخص ها در جایگاه مناسبی نیستیم و باید به دنبال تغییر و تحول براساس بیانیه گام دوم انقلاب باشیم.
وی ادامه داد: برای پیشرفت در حوزه اقتصادی جای کار زیادی داریم و شاخص های کشورمان در این حوزه با کشورهای دیگر فاصله زیادی دارد، عملی کردن بیانیه گام دوم انقلاب بدون حرکت به سمت رشد اقتصادی ممکن نیست.
افزود: وظیفه ما در قبال بیانیه گام دوم انقلاب بسیار سنگین است، اگر بخواهیم که بین آرمان و واقعیت را به هم نزدیک و پیوند واقعی ایجاد کنیم، طبق این بیانیه باید طرح های عملیاتی بدهیم.
توجه به الگوهای کشورهای دیگر را مفید دانست و تصریح کرد: می توان که از این الگوها با توجه ظرفیت های نسبی کشورمان استفاده کرد، باید دست از شعار برداریم.
در پایان این نشست تخصصی دکتر محمد محمدرضایی سردبیر فصلنامه قبسات و رییس بنیاد ملی نخبگان استان قم نیز طی سخنانی با اشاره به مقابله با معضلات اظهار کرد: در مقابل معضلات همه مسئول هستیم و مسئولیت از دوش ما برداشته نی شود، بیانیه گام دوم انقلاب خطاب به همه افراد است.
وی ادامه داد: اگر یک به یک به وظیفه خودمان عمل کنیم، موفق می شویم و معضلات کشورمان را حل کنیم.