دکتر یحیی یثربی: شریعتی لیبرالیسم و دموکراسی را بد می‌دانست

به گزارش اداره روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، نخستین روز از همایش “بازخوانی آرا و اندیشه‌های دکتر شریعتی” به همت کانون اندیشه جوان وابسته به این پژوهشگاه، روز یکشنبه مورخ ۶ اسفندماه جاری در سالن ابن خلدون دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد.

دکتر یحیی یثربی عضو شورای علمی گروه فلسفه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در این همایش گفت: شریعتی مفاهیم جالبی را وارد جامعه کرد و با مطرح کردن سه‌گانه زور، زر و تزویر نکته‌های سنجیده‌ای را در این باره مطرح کرد.

وی خاطرنشان کرد: شریعتی از شخصیت‌های بسیار موثر در انقلاب اسلامی است که به صورت بلدوزری کار می‌کرد و بیان خوبی داشت و با شخصیت پرجاذبه و اثرگذار خود توانست مطالب زیادی را علیه رژیم طاغوت مطرح کند.

نویسنده کتاب «ماجرای غم‌انگیز روشنفکری در ایران» با بیان اینکه از ستایش خوشم نمی‌آید، چراکه ما عادت کردیم شخصیت‌ها را بستاییم و نشناسیم، به طرح این سئوال که علت درخشش شریعتی چه بود؟ پرداخت و افزود: در جامعه‌های جدید اپوزیسیون محبوبیت دارد، چون مردم مشکلات جامعه را فقط در دولت می‌شناسند و مرحوم شریعتی در این میان به‌عنوان یک اپوزیسیون جدی وارد میدان شد هرچند معتقد هستم نباید جامعه به دولت – اپوزیسیون تقسیم شود بلکه باید براساس محور دولت‌ – ملت باشد.

این استاد دانشگاه با اشاره به اشکالات دیگر اندیشه شریعتی عنوان کرد: او این موضوع را نمی‌دانست که انقلاب فقط می‌تواند خراب کند و نمی‌تواند بسازد بنابراین نتوانست متوجه شود که انقلاب نتیجه بیزاری‌هاست و نه طرح و پیشنهادها. یکی دیگر از اشکالات اندیشه شریعتی این بود که مبارزه‌محور است همچنان که در آثارش حسن صباح و تروریسم را ستوده است. این یکی از آموزه‌هایی است که باید از آن عبرت گرفت و روی آن کار علمی کرد.

مولف کتاب «عرفان و شریعت» با تاکید بر اینکه شریعتی از سیر اندیشه در غرب اطلاعی نداشت گفت: او لیبرالیسم و دموکراسی را بد می‌دانست و حتی معنی پروتستانتیسم را هم خوب نفهمیده بود. اما چرا با این وجود ما همواره از بازگشت به خویشتن او یاد می‌‌کنیم چون ما به‌روز نیستیم و همه مشکلات را رها کرده و تنها به دنبال برگزاری بزرگداشت برای افرادی چون خواجه‌نصیر هستیم در حالی که غربی‌ها هیچگاه برای انیشیتن و نیوتن بزرگداشت نمی‌گیرند.