ایزدهی: حوزه امروز با قبل از انقلاب قابل مقایسه نیست

به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاع‌رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، حجت‌الاسلام دکتر سید سجاد ایزدهی رئیس پژوهشکده نظام‌های اسلامی پژوهشگاه، در گفت‌وگو با خبرگزاری رسا به مناسبت سی‌امین سال صدور منشور روحانیت از سوی امام خمینی(ره) گفت: امام خمینی(ره) فارغ از گفتمان سنتی حوزه، زمانی که وارد فضای حاکمیت شد و اداره و کارآمدی نظام سیاسی دینی را لحاظ می‌کند، نگرش جدیدی را به حوزه علمیه وارد کردند.

رئیس پژوهشکده نظام‌های اسلامی پژوهشگاه ادامه داد: نگرش جدید امام خمینی(ره) از دو نظر دارای مخاطب است؛ از یک سو مخاطبانی که در بستر تحجر و اقتضائات زمان گذشته مانده اند که یک بخش پیام امام نسبت به این افراد صادر شده است.

وی افزود: در سوی دیگر طلابی قرار دارند که باید بتوانند برای اداره جامعه، استنباط خود را بروز رسانی کرده و اقتضائات جامعه را در نظر گیرند در نتیجه امام خمینی(ره) بخشی از پیام خود را در راستای به‌روز رسانی و رویکرد جدید طلاب برای هدایت حداکثری جامعه و گسترش و توسعه دین به فضاهایی خارج از ایران، صادر می‌کنند.

حجت‌الاسلام ایزدهی با اشاره به چالش‌های جایگاه مراجع تقلید و حوزه علمیه اظهار کرد: برخی بر این باور هستند که در فضای نظام جدید به جایگاه روحانیت، مرجعیت و حوزه نیازی نیست بلکه بحث نظام سیاسی مطرح است.

وی اضافه کرد: اما امام خمینی(ره) در مقابل این تفکر روحانیت را به مثابه انسان های انقلابی معرفی کرده که توانسته اند افراد زیادی را تربیت کنند در نتیجه مردم را به روحانیت و مراجع ارجاع می دهند؛ بستر دین داری نظام اسلامی نیز در گرو رجوع به عالمان است.

رئیس پژوهشکده نظام‌های اسلامی پژوهشگاه در بخشی دیگری از سخنان خود به عملکرد حوزه علمیه در چهل سال گذشته اشاره کرد و گفت: عملکرد حوزه علمیه نسبت به پیش از انقلاب قابل مقایسه نیست؛ به عنوان مثال رشته‌هایی مانند فقه جزا، کیفری، فقه سیاست، فقه اخلاق و ابعاد علمی بسیار دیگری را به صورت تخصصی در آورده اند.

وی افزود: در حوزه علمیه امروزی کرسی‌های فراوانی برگزار و کتاب‌های تخصصی فراوانی نوشته شده است بنابراین نسبت به حوزه پیش از انقلاب که لیوان سید مصطفی را به دلیل این که پدرش فلسفه تدریس می‌کند را آب می‌کشند کاملا متحول شده، تغییر یافته و رویکرد متفاوتی دارد و قانون اساسی نیز مرهون همین حوزه علمیه است.

حجت‌الاسلام والمسلمین ایزدهی تصریح کرد: با وجود همه کارهای بیان شده اما به نقطه مطلوب مد نظر امام خمینی(ره) که می‌فرماید ما باید خودمان را برای اداره همه جهان مهیا سازیم فاصله زیادی دارد.

وی ادامه داد: البته با توجه به مشکلات، بودجه‌ها و مقدمات لازم برای حرکت حوزه، کارهای فراوانی صورت گرفته و به خوبی در مسیر مد نظر امام خمینی(ره) حرکت کرده‌است اما راه‌های طولانی باید طی کرده تا بتواند بستر یک تمدن اسلامی را ایجاد کند که با توجه به میزان تلاش‌های در حال انجام می‌توان گفت زمان زیادی باقی نمانده است تا به نقطه مد نظر امام خمینی(ره) دست پیدا کند.