تقدیر از دانشنامه فاطمی(س) و اهدای جایزه برتر به حجت‌الاسلام و المسلمین علی ذوعلم

دومین همایش و اولین جشنواره ملی ارتقای کیفیت آثار، محصولات و فعالیت‌های فرهنگی صبح روز سه‌شنبه ۱۱ تیزماه ۱۳۹۲ با تقدیر از دانشنامه فرهنگ فاطمی(س) و اهدای جایزه برتر به مقاله «معیارهای اساسی کیفیت در محصولات فرهنگی» از حجت‌الاسلام و المسلمین علی ذوعلم رییس پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در برج میلاد برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، ضرغامی در این مراسم درباره موضوع برگزاری همایش عنوان داشت: ارتقاء کیفی محصولات فرهنگی حلقه مفقوده‌ای بود که یا اصلا به آن توجه نشد و یا به صورت پراکنده بین افراد و مدیران فرهنگی مورد توجه قرار گرفته است. قاعدتا تولید فرهنگی در همه ابعاد نیازمند ارتقای کیفی است و ما نباید به تولیدات سطحی بسنده کنیم. برگزاری این همایش موجب می‌شود تا به صورت علمی به موضوع ارتقاء فرهنگی بیندیشیم و آثار ماندگاری در این زمینه تولید کنیم که می‌تواند تجربه‌ای برای اقدامات و تولیدات فرهنگی در آینده باشد. رئیس رسانه ملی با بیان این که ابتدا باید به مدیران فرهنگی تفهیم کنیم که منظور از کیفیت چیست؟ تصریح کرد: امروز هماهنگ کردن همه دست‌اندرکاران و مدیرانی که امر تولید را هدایت می‌کنند و نظارت و قضاوت بر تولید فرهنگی را برعهده دارند یک ضرورت مهم است و ایجاد این هارمونی و یکنواختی و فهم مشترک بین همه مدیران موضوعی است که امروز جای آن خالی است.ضمن اینکه تولید محصولات فرهنگی امروز یک تفاوت اساسی با گذشته دارد. در گذشته محصولات فرهنگی به صورت مجزا قابل بررسی و ارزش‌گذاری بود ولی امروز با پدیده‌ای به نام رسانه روبرو هستیم که تمامی معادلات فرهنگی را تحت تاثیر خود درآورده است.
ضرغامی افزود: امروز دیپلماسی عمومی جزء دیپلماسی رسانه‌ای نیست. تحولاتی که در منطقه رخ داد نیز نشان دهنده نقش سرنوشت‌ساز چند رسانه بود. بنابراین باید گفت امروز تولید فرهنگی در درون رسانه شکل گرفته و هویت می‌یابد. کسانی که بر امور فرهنگی مدیریت می‌کنند اگر این معنا را فهم نکنند و به عنوان یک الفبا در تولیدات فرهنگی مد نظر قرار ندهند راه را به خطا خواهند رفت.
وی در بخش دیگری از سخنانش تاکید کرد: با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری درباره افزایش ارتقای کیفی تولیدات فرهنگی، باید در فهم این سخن مقام معظم رهبری دقت کرد این که می‌فرمایند تولید یک اثر خوب و اثرگذار از تولید چند اثر سطحی و بی‌مایه بهتر است یک تبصره نیز دارد. تبصره‌اش این است که ما نباید به سمتی رویم که از حجم تولیدات فرهنگی کاسته و تنها چند اثر فرهنگی سبک بالا تولید کنیم.
حجت الاسلام و المسلمین رضا غلامی به عنوان سخنران بعدی همایش گفت: یکی از مطالبات جدی رهبر معظم انقلاب از مراکز فرهنگی توجه به بحث، ارتقای کیفیت آثار و محصولات این حوزه است.
وی با بیان اینکه سرمایه انسانی و مجموعه امکانات سخت افزاری و نرم افزاری دستگاه ها با خروجی برنامه ها انطباق ندارد،افزود:ما نیازمند تحول و تغییری جدی در ارتقاء کیفیت محصولات هستیم.تحقق این امر با شعارو بیان، عملی نمی شود.
غلامی تاکید کرد: برنامه ریزی دقیق و سرمایه گذاری مناسب در تحقق این امر لازم است و نیازمند ساختن زمینه های لازم و بسترهای مناسب دراین راستا هستیم.
وی یادآور شد: اگرچه توجه به شکل و صورت محصولات فرهنگی و رعایت استانداردها مهم است، اما باید قالب و صورت در خدمت محتوا قرار گیرد.موضوع عمق بخشیدن به محتوا و غنی سازی آن در ارتقای کیفیت محصولات فرهنگی مهم است.
غلامی تاکید کرد: مخاطب تشنه محتوای عمیق و پر مغز است، بنابراین باید دستگاه ها به میزان اثرگذاری محصولات فرهنگی و اثرسنجی آن برانسان و جامعه توجه ویژه داشته باشند.
وی درپایان تولید ادبیات علمی در ارتقای کیفیت محصولات فرهنگی را از دغدغه های اساسی همایش ارتقای کیفیت آثاز ،محصولات و فعالیت های فرهنگی عنوان کرد. 
امیر خوراکیان رییس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران در ادامه این همایش اظهار داشت‌: همایش ملی ارتقای کیفیت آثار، محصولات و فعالیت های فرهنگی به دنبال بررسی اثر بخشی و تاثیر گذاری فعالیت ها و آثار تولید شده در این زمینه است. ممکن است برخی فعالیت ها از نظر شکل و قالب کیفیت خوبی داشته باشند اما با توجه به شرایط و مخاطبان هدف اثربخش نباشند.
 وی در ادامه افزود: این همایش در شرایط بسیار خوبی در حال برگزاری است و بیش از ۱۴۵ مقاله به دبیرخانه آن ارائه شده است که هر یک دارای دستاورد ارزشمند برای کسانی است که دغدغه ارتقای فرهنگی را دنبال می‌کنند. بحث آثار و محصولات فرهنگی که در قالب همایش و نمایشگاه در این همایش توجه قرار گرفته به جریان‌سازی این اقدام کمک می کند و گامی در راستای اثربخش کردن عزمی است که در جهت نیل به منویات مقام معظم رهبری برای فعالیت‌های کیفی‌تر در حوزه فرهنگ صورت گرفته است.
 وی به مشارکت برخی دستگاه ها و نهادهای فرهنگی در برگزاری این همایش اشاره کرد و گفت : دبیرخانه این همایش پس از برگزاری نیز فعال است و آماده دریافت نظرات و پیشنهادات در حوزه ارتقا کیفیت محصولات فرهنگی و همایش است.
دراین مراسم به ۵ مقاله برتر در حوزه ارتقای کیفیت محصولات فرهنگی لوح ،تندیس و جایزه اهدا شد که مقاله «معیارهای اساسی کیفیت در محصولات فرهنگی» از حجت‌الاسلام و المسلمین علی ذوعلم رییس پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی نیز از برگزیدگان این بخش بود.
هم‌چنین از این همایش از دانشنامه فاطمی(س) نیز تقدیر به عمل آمد که حجت‌الاسلام و المسلمین مقیمی حاجی رییس پژوهشکده دانشنامه نگاری پژوهشگاه این جایزه را دریافت نمود.