دانشنامه‌ و مخاطبان – ۴۵

عنوان مقاله : دانشنامه‌ و مخاطبان – ۴۵
نویسنده : مقدسی – تقی پور
منبع :

مجله کتاب ماه کلیات » آبان ۱۳۸۳ – شماره ۸۳ (از صفحه ۳۶ تا ۴۱)

قسمتی از متن مقاله :

رای تحقیق در حوزه دانشنامه‏ نگاری اولین مکانی که به‏ فکر پژوهشگر می‏ رسد محیطهای آموزشی و پژوهشی است.

دانشگاه‏ ها و پژوهشگاه‏ ها منطقا باید خانه اصلی دانشنامه‏ ها و دایرة المعارف‏ های عمومی و تخصصی باشد تا دانشجویان و پژوهشگران قدم نخست و بنیادین تحقیق و پژوهش را با مراجعه به‏ آنها بردارند.ما نیز با همین پیش فرض و سابقهء ذهنی،برای تحقیق‏ درباره اینکه دانشنامه‏ ها چه جایگاهی در میان مخاطبان دارند،کار خود را با مراجعه به چند کتابخانه معتبر آغاز کردیم.برگه‏ های نظر سنجی را که از قبل تهیه شده بود ، در اختیار مراجعه کنندگان به‏ کتابخانه‏ ها قرار دادیم و با تنی چند از مسئولان این کتابخانه‏ ها به‏ گفت و گو نشستیم.

اولین جایی که براین بررسی آماری خود انتخاب کردیم‏ «پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی»بود که هم محیطی‏ پژوهشی است و هم دانشگاه آن در دل پژوهشگاه و در کتابخانه‏ قرار گرفته است. نخست،نزد آقای فرخ امیر فریار،مدیر کتابخانه، رفتیم.با هماهنگی ایشان قرار شد با یکی از مسئولان میز امانات‏ کتاب گفت و گو کنیم،اما پیش از آن،آقای امیر فریار نکاتی را در موضوع مورد بحث ما مطرح کردند که جا دارد به آنها اشاره کنیم،از جمله اینکه دانشنامه‏ نگاری زاده بلوغ فکری در جامعه است، چنانکه در اروپا در دوره‏ای دانشنامه پدید آمد که زمینه فکری و فرهنگی آن فراهم شده بود.اما در ایران چنین فضایی هنوز به وجود نیامده است و با آنکه دانشنامه‏ های فراوانی در حال تدوین است، بسترسازی فرهنگی صورت نگرفته است؛ از این روست که نتیجه به‏ دست آمده مطلوب نیست.

دانلود مقاله : دانشنامه‌ و مخاطبان – ۴۵