انشقاق در نظام دانشنامه نگاری فلسفی در غرب – ۲۴

عنوان مقاله : انشقاق در نظام دانشنامه نگاری فلسفی در غرب – ۲۴
نویسنده : صدرآرا، روزبه
منبع :

مجله کتاب ماه کلیات » آبان ۱۳۸۳ – شماره ۸۳ (از صفحه ۸۲ تا ۸۳)

قسمتی از متن مقاله :

سنت دانشنامه‏ نگاری در عرصه فلسفه همواره مناقشه‏ انگیز و پر جدل بوده است، چرا که گرد آورندگان و ویراستاران دانشنامه‏ های‏ فلسفه با توجه و تأکید نسبت به سنت فلسفی‏ ای که از آن‏ برخاسته‏ اند، به ارزش داوری در باب مفاهیم، اصطلاحات و اشخاص پرداخته‏ اند.این رویکرد گردانندگان و ویراستاران‏ دانشنامه‏ های فلسفه از سویی سودمند است، زیرا خوانندگان را با فضای یک سنت فلسفی در دانشنامه آشنا می‏ کند به عبارتی‏ خوانندگان می‏توانند با نگره‏ های فیلسوفان یک مکتب به سایر مکاتب، مصطلحات و اشخاص بنگرند. از سویی دیگر چنین‏ رویکردی یک سویه و غیر سودمند است چرا که شاید برخی از جریان‏ها و اشخاص در عالم فلسفه بنا بر صلاحدید گردانندگان و ویراستاران حذف شوند و اگر آن را لزوما تحریف ندانیم،دست کم‏ تداعی کننده گونه‏ ای تعصب است که به هیچ وجه قابل قبول نیست.

دانشنامه فلسفه پل ادواردز دقیقا با چنین نیتی طراحی شده‏ است ع گرچه قصد نگارنده به هیچ روی خوار داشت زحماتی نیست‏ که پل ادواردز و سایر ویراستاران این دانشنامه متحمل شده‏ اند.

به زعم نگارنده ، دانشنامه مذکور مرجع ارزشمندی برای‏ مطالعه عالم فلسفه از نگره سنت فلسفه تحلیلی است.این دانشنامه‏ با همکاری ۵۰۰ تن از نتخصصان و استادان فلسفه فراهم آمده که در ۸ جلد منتشر شده است؛ نام‏ های آشنایی نظیر السدیر مک اینتایر، ویلیام آلستون،جان سرل،جان هیک،هانری کربن،سید حسین‏ نصر و…در این دانشنامه به چشم می‏ خورد.

دانلود مقاله : انشقاق در نظام دانشنامه نگاری فلسفی در غرب – ۲۴