بیانیۀ جمعی از صاحب‌نظران علوم انسانیِ اسلامی دربارۀ جنگ تحمیلی اخیر و مسائل پس از آن

بیانیۀ جمعی از صاحب‌نظران علوم انسانیِ اسلامی دربارۀ جنگ تحمیلی اخیر و مسائل پس از آن
تحلیلی از نیروهای جبهۀ فکری انقلاب؛
لحظۀ تحکیم گفتمانِ آرمان‌گراییِ انقلابی

 جنگ تحمیلیِ اخیر، با استیصال و درماندگیِ رژیم صهیونی و آمریکا، پایان یافت و هرچند نمی‌توان دربارۀ آیندۀ نزدیک، نظر قطعی داد و نباید از خدعه‌گریِ و عهدشکنیِ دشمن وحشی غفلت ورزید و به سخنش اعتماد کرد، اما دست‌کم می‌توان در این فاصله، به دیدۀ تأمّل و تعمّق، به آنچه‌‎که بر ما گذشت، نگریست و پاره‌ای گفته‌ها و نکته‌های تحلیلی را به کارگزاران حاکمیّتی و کنشگران معرفتیِ عرصۀ عمومی و همچنین مردمِ شریف و شجاع ایرانِ اسلامی عرضه کرد. براین‌اساس، شمه‌ای از دریافت‌ها و برداشت‌های خویش را از متن و حاشیۀ این جنگ در سه بخش «ریشه‌ها و هدف‌ها»، «فتوحات و آفات»، و «راهکارها و تدبیرها» در میان می‌گذاریم.

دربارۀ «ریشه‌ها و هدف‌ها»ی این جنگ باید گفت:

  1. هدف مشترک رژیم صهیونی و آمریکا از جنگ، «براندازی یکبارۀ جمهوری اسلامی ایران» و آن‌گاه، «تجزیۀ ایران» بود، و نه‌فقط انهدام زیرساخت‌های هسته‌ای و موشکی. می‌خواستند در کمتر از یک هفته، مُهر خاتمه بر پروندۀ حیات انقلاب اسلامی بکوبند و این «مانعِ تمدّنی» را غافل‌گیرانه و هوشمندانه، برای همیشه از سر راه خویش بردارند. طرح این جنگ، طرح «فروپاشی سیاسی» و «بنیان‌برافکنی ساختاری» بود و هرگز، محدود به جزئیّات نبود. اینک همگان می‌دانند که برجامِ هسته‌ای و برجام‌های موشکی و منطقه‌ای، بهانه‌های برای برچیدن اساس و کیانِ انقلاب اسلامی ایران بود، اما این هدف نهفته، نیازمند چنین مقدّماتی بود. ابتدا باید ایران از عناصر قدرت، تهی و تخلیه شود، تا آن‌گاه، هم انقلاب اسلامی از میان برداشته شود و هم ایران، خُرد و تکه‌تکه گردد. طاغوت‌های عالَم تجدّد غربی، هرگز به کمتر از این راضی نخواهند شد، اما چون دستیابیِ ناگهانی به این غایت، دشوار و حتّی ناممکن بود، می‌باید گام‌هایی را برای« رقیق‌سازی قدرت ایران» و زدودنِ بضاعتِ متقابل آن بردارند. ازآنجاکه چانه‌زنی‌های سیاسی در قالب روندها و دوره‌های مذاکره، به سرانجام نرسید، زمام این امر به رژیم صهیونی واگذار شد تا در لحظه و به‌صورت دیوانه‌وار و وحشیانه، طومار حیات انقلاب را درهم‌بپیچد. جنگ تحمیلیِ اخیر، معنایی جز یک «منازعۀ تمدنّی و هویّتی» ندارد. ازاین‌رو، باید از نگاه‌های تقلیل‌گرایانه و سطحی، دوری گزید و واقعیّت‌ها را آن‌گونه که هستند، تفسیر کرد.
  2. این تجربه نشان داد که میان آمریکا و رژیم صهیونی، تقسیم‌کار صورت گرفته و میان این دو، هیچ شکاف و اختلافی وجود ندارد و آمریکا نیز هیچ سیاستی را در منطقۀ غرب‌آسیا در پیش نخواهد گرفت که بدون هماهنگی با این رژیم و در جهت مخالف منافع آن باشد. دوگانگی‌ای که روشنفکرانِ سکولارِ داخلی از آن سخن می‌گفتند، موهوم و خیالی بود و واقعیّت، آشکار ساخت که رژیم صهیونی، یکی از نمودها و صورت‌ها عینیِ تمدّن غربی است و این تمدّن و دولت‌هایش، از حمایت این رژیم دست نمی‌کِشد. این دو را باید هم‌کاسه و هم‌پیاله دانست و به خط تفکیکِ میان آنها پایان داد. آمریکا، از یک طرف بر مذاکره اصرار می‌ورزد و از طرف دیگر، هم از تهاجم نظامیِ رژیم صهیونی حمایت می‌کند و هم پس از مشاهدۀ شکست این رژیم، «دیپلماسیِ تزویر» را کنار می‌نهد و آشکارا به ایران حمله می‌کند. پس نمی‌توان به بهانۀ پرهیز از جنگ، به میز مذاکرۀ آمریکا رو آورد. جنگ اخیر، برخاسته از اعتماد به میز مذاکره بود؛ درحالی‌که در پشت‌صحنه، بازی دیگری طرّاحی شده بود.
  3. ایرانیان، با انگیزۀ هویّتی و اندیشه‌های معناییِ خویش، در برابر جنگ‌افروزی ایستادند و مقاومت اجتماعی و حماسۀ ملّی‌شان، ماهیّتِ عمیقِ دینی و معنوی داشت. ایران، یک واحد اجتماعیِ سکولار نیست، بلکه دست‌کم، تاریخ چهارده ‌قرنیِ درخشان و متقنِ دورۀ ایرانِ پس از اسلام، به‌روشنی نشان می‌دهد که جامعۀ ایرانی در همۀ ساحت‌ها و لایه‌های زندگی فردی و اجتماعی‌اش، آمیخته و یکی‌شده با آیین اسلام است و میان روح اسلامی و کالبد ایرانی، اُنس تاریخی و ریشه‌دار شکل گرفته است. ایران، بدون این روح و معنا و حقیقت، همچون یک کالبد و قالبِ بی‌‎جان و بی‌ریشه است؛ درحالی‌که آن افق معناییِ قدسی، ایران و ایرانیان را هویّت متمایز بخشیده و آنها را از هضم و مستحیل شدن در برابر تمدّن غربی، مصون و محفوظ نگاه داشته است. روشنفکرانِ لیبرالی که روایت سکولار از ایران ارائه می‌کنند، از خواسته‌ها و آرزوهای خویش سخن می‌گویند، نه از واقعیّت‌های مستمر و عیانِ جامعۀ ایران. در این جنگ، آشکار شد که جامعۀ ایران، «نسبتِ مؤمنانه» و «ربط باطنی» با انقلاب و نظام دارد و رهبر معظّم انقلاب را، «پدر معنوی» و «سرچشمۀ هویّتیِ» خویش می‌شمارد. در این لحظه‌های دشوار، باطن و عمقِ جامعه، تعلّقات و دلبستگی‌های خود را نشان می‌دهد و جامعۀ ایران نیز نشان داد که در امتداد کج‌روایت‌های روشنفکریِ سکولار قرار ندارد و با هویّت اسلامی و انقلابی‌اش، وداع نکرده است. این حس شرافت و عزّت و هیبتی که اکنون در متن جامعۀ ایران شکل گرفته، حاصل مقاومت جانانه و جوانمردانۀ انقلاب در برابر تهاجم بیگانه است و این فتح باشکوه را باید به حساب عالَم انقلاب و کنشگریِ هوشمندانۀ رهبر حکیم آن نوشت.

دربارۀ «فتوحات و آفات»، نظر ما بر این است که:

  1. در این جنگ، به ‌طرزی اعجاب‌آور، مایه و پایه‌ای گرانسنگ برای بازتولید و ترمیم «سرمایۀ اجتماعی» فراهم شد و شکاف‌های تحمیلی و بیگانه‌ساخته، برچیده شدند و جامعۀ مسلمان ایران، یکدست و همگون گردید. در دفاع مقدّسِ هشت‌ساله نیز چنین وضعی در عمقِ جامعۀ ایران پدید آمد و این جنگ، به یکی از عظیم‌ترین ثروت‌های فرهنگیِ تاریخِ پساانقلاب تبدیل شد. اینک نیز باید چنین برداشتی از جنگ داشت و بضاعت‌ها و ظرفیّت‌های فرهنگی و سیاسیِ متولّدشده در این برهه را برای تثبیت و تحکیمِ «هویّت اسلامی و انقلابی» در جامعۀ ایران به‌کار گرفت. در مقابل، نیروهای دگراندیش و لیبرال می‌کوشند با عرضۀ تفسیرهای سکولار از واقعیّت اجتماعی، جنگ را به‌ نیروی پیشران و محرّک لیبرالیسم در جامعۀ ایران تبدیل کنند و حاکمیّت را به‌سوی «آرمان‌زدایی» و «هویّت‌زدایی» سوق بدهند. این روایت وارونه، یک چالش چنددهه‌ای است و این‌بار نیز از حاشیۀ خوانش متجدّدانه از جنگ برخاسته و می‌خواهد باطن جامعۀ ایران را ببلعد.
  2. به دلیل سازوکارهای ناصواب دولتی در دهۀ نود، اعتماد سیاسی و امید اجتماعی در جامعۀ ایران، رقیق و ضعیف گردید و نشانه‌های این حال‌وهوای اجتماعی نیز در برخی عرصه‌ها ظهور کرد. اما اینک، جامعه به چشم خویش مشاهده کرد که ساختارها و نهادها، در آنجا که در سایۀ «آرمان‌گراییِ انقلابی» به حرکت درآمدند، فتح‌الفتوحِ چشمگیر و شاهکار حیرت‌انگیز آفریدند؛ چنان‌که در ساحت فن‌آوری‌های نظامی، همگان با یک «شگفتانۀ تاریخی» مواجه شدند و انگشت حیرت گزیدند. باید تأمّل کرد که چگونه می‌توان این رهیافت را از «ساحت نظامی» به «ساحت اقتصادی» نیز سوق داد و در اینجا نیز، طعم کامیابی و سربلندی را به جامعه چشانید. در مقابل، تجدید حیاتِ سیاست‌های اقتصادیِ لیبرالی و عدالت‌گریز و غرب‌‌اندیش، تنِ جامعه را رنجورتر و سرمایۀ اجتماعیِ انقلاب را دچار واگرایی می‌کند. این جنگ، می‌تواند به یک نقطۀ عطف در زمینۀ بازسازی سیاست‌های اقتصادی تبدیل بشود و لیبرالیسم اقتصادی را به حاشیه براند.
  3. ناگفته پیداست که ساختار امنیتی ما، آلوده و پُرحفره شده و نیازمند بازاندیشی جدّی و بنیادین است. باید به بازنگری‌های کلان و پهن‌دامنه رو آورد و رخنه‌ها و منفذها را شناسایی کرد و مرزها و حصارهای امنیتی را بازآفرینی نمود. حجم نفوذ امنیتی در این جنگ، از برخی غفلت‌ها و قصورها حکایت دارد و گویای این حقیقت است که باید تجدیدنظر ساختاری را در دستورکار قرار داد. از این جمله، باید به ولنگاری و سهل‌انگاری و گشاده‌دستی در مقام حکمرانیِ فضای مجازی اشاره کرد که آسیب‌ها و گزندهای فراوان به همراه داشته و ما را درگیر تله‌ها و چاله‌های امنیتی کرده است. نسبتِ اهمال‌کارانه‌ای که ما با فضای مجازیِ غربی برقرار کرده‌ایم، موجبات نفوذ و شبکه‌سازی‌های ضدامنیتی و مهلک را پدید آورده و زین‌پس نیز اگر بخواهیم به این رهاشدگی و سستی ادامه بدهیم، باز هم گرفتار غافل‌گیری‌ و حضور دشمن در عمق خانه خواهیم شد.

در زمینۀ «راهکارها و تدبیرها»، موضع ما بدین شرح است که:

  1. تجربۀ اخیر، در کنار تجربه‌های تلخ و خسارت‌بار دهه‌های گذشته نشان داد که مذاکره، هیچ حاصلی ندارد و گرهی از اقتصاد نمی‌گشاید و حتّی جزئی از «تلۀ تهاجم» و «عملیات فریب» است. دیگر نباید به مذاکره، به چشم «راه‌حل» نگریست و بر آن اصرار ورزید. مذاکره با چنین دشمنی، خودفریبی و سرگردانی و میدان‌دادن به او برای پیشروی بیشتر است. در دهه‌های گذشته تاکنون، هیچ‌گاه از مسیر مذاکره، نفع و بهره‌ای نصیب ما نشده؛ جز آن‌که «اقتصادِ شرطی‌شده» و «وعده‌های کاغذی»، جامعۀ ما را دچار تعلیق و سرخوردگی کرد. در تجربۀ اخیر نیز مشاهده کرده‌ایم که در آن سوی میز مذاکره، طرح عملیات جنگی در دستورکار اینان قرار داشت و از مذاکره، به‌عنوان پوشش فریبنده برای آن طرح اصلی و نهان‌شده، استفاده گردید. بنابراین، مذاکره از معنای حقیقی‌اش تهی شده و به تئاتر سیاستِ سلطه تبدیل گردیده است. مذاکره در روایت دولت‌‎های غربی، تسلیم‌شدن طرف مقابل به نفع غرب است، نه یک دادوستد برابر و منطقی. اما اگر طرف مقابل، راه تسلیم و ذلّت را در پیش نگیرد و نخواهد حقوق قطعی و طبیعی‌اش را واگذار کند، هم در ادبیات، زبان به تهدید گشوده می‌‌شود و هم در عمل، جنگ نظامی و موج ترور آغاز می‌شود. براین‌اساس است که اینک، فقط «نظریۀ مقاومت» در تمام ساحات سیاسی و فرهنگی و اقتصادی، کارآمد و گره‌گشا است. حتّی آنان که با مقاومت، سرِ سازگاری نداشتند، اینک دریافته‌اند که این رهیافت، یک ضرورت تاریخی است و با تمدّنی که این‌چنین بی‌پروا و وقیحانه، آتشِ جنگ می‌افزود و ناجوانمرانه، تهاجم نظامی می‌کند، نباید طریق مصالحه و سازش و حل‌مسأله را در پیش گرفت. تنهاوتنها، این «مقاومت» است که بازدارندگی حقیقی می‌آفریند و می‌تواند دشمنِ تمدّنی و هویّتی را دچار استیصال و عقب‌گرد کند. گفتگو با این گرگ‌های وحشی و عنان‌گسیخته، یا به تسلیم و زانو زدن و حقارت می‌انجامد، یا به نمایان‌شدن خنجرِ زهرآلودی که در زیر میز مذاکره، پنهان کرده‌اند و به‌ناگهان، آن را در تنِ ایران فرو خواهد کرد. کنار نهادن این تجربه‌های گزاف و ملّی، و تکرار خطاها و ناپختگی‌های گذشته، و آغاز کردن از سطر نخست، امنیّت ملّی ما را دچار چالش می‌کند و حاکمیّت و جامعه را به‌شدّت می‌فرساید. پس باید تفکّر مقاومت را گشاینده و پیشبرنده دانست و به‌عنوان «طرح اصلی و بنیادیِ ایران» برای پیشرفت و مواجهه با دشواری‌ها و تنگناها انگاشت و به مقوله مذاکره بمثابه تاکتیک نگریست و حسب صلاحدید تصمیم‌گیران کلان نظام، و برای خلع سلاح دشمن و گرفتن بهانه از دست او و خنثی کردن ماجراجوییهایش بدان تن درداد.
  2. سرمایۀ اجتماعیِ ما، در شرایط ثبات و جوشش به سر می‌برد و این جنگ تحمیلی توانست، «انسجام اجتماعی» را در گستره‌ای وسیع، بازتولید و بازسازی کند. جامعه، به‌روشنی دریافت که تمدّن غربی، به جان و بنیان و قوام و دوام ما طمع کرده و اگر بتواند، افسانۀ فروپاشی را محقّق خواهد کرد. ازاین‌رو، آشکارشدن مقاصد و نیّات شوم این دیگریِ بزرگ، جامعه را در درون خویش، هماهنگ و هم‌صف کرد و در برابر تهاجم بیگانه، وحدت بخشید. این همگرایی، حاصل «درخشش قدرتِ نظام جمهوری اسلامی» در مقابل تعدّی و تجاوز نیز بود و انقلاب نشان داد که توان مقاومت دارد و می‌تواند در برابر یک حملۀ غافل‌گیرانۀ چندوجهی و پیچیده وترکیبی، واکنش به‌هنگام نشان بدهد و حافظِ شرافت و عزّت و اقتدار ایرانیان باشد. اینک جامعۀ ما پس از جنگ اخیر، آکندۀ از حسِ «سربلندی» و «هیبت» و «عظمت» است و اثری از شکست و حقارت و تسلیم در خود نمی‌بیند. این امکان اجتماعی – که برآمده از «تدبیر هوشمندانۀ رهبر معظّم انقلاب» و «اجتماعی‌شدنِ تفکّر مقاومت» و « تکیه بر فن‌آوری بومی» است – زیربنای بازسازی سرمایۀ اجتماعی در ایران خواهد شد. بدین‌‎جهت، باید عناصرِ مولّد و شکل‌دهنده به آن را – که همگی در عالَم انقلاب اسلامی صورت‌بندی شده‌اند – تداوم بخشید. از این جمله، نظریه‌هایی همچون «ولایت‌فقیه»، «مقاومت»، «استحکامِ ساخت درونی» و «هویّتِ دینیِ ایرانیان» که متعلّق به انگارۀ علوم انسانیِ اسلامی هستند باید هرچه بیشتر به پاره‌ای از گفتمان اجتماعی تبدیل بشوند. نگاه‌های «برون‌گرا» و «مذاکره‌محور» و «التماسی» و «بیگانه‌گُزین»، تجربه شده‌اند و ناکامی و ناتوانی‌شان در عمل، به اثبات رسیده است. ازاین‌رو، باید از آنها عبور کرد و به‌عنوان جایگزین، تقویّت بنیّه و بضاعت داخلیِ ایران را در دستورکار قرار داد. شواهد عینی نشان می‌دهد که بخش عمده‌ای از جامعۀ ایران، به این نتیجۀ راهبردی و تاریخی رسیده است؛ چنان‌که از دهه‌های قبل، رهبر معظّم انقلاب بر آن پای فشردند و آن را مطالبه کردند، اما نیروها و جریان‌های فاقد اعتمادبه‌نفسِ ملّی، به تحقّق آن اهتمام نورزید و بیراهۀ مذاکره و تعامل یک‌طرفه با غرب را برگزیدند. این تجربه، باید به اصل‌موضوعۀ ملّی تبدیل بشود و هر زاویه و شکافی در برابر آن، به‌معنی ستیزه‌جویی با واقعیّت تجربه‌شده و وحدت ملّی است. قلمرو و جغرافیای انسجام کلّی، چنین مختصاتی دارد و آنان که دچار بیرون‌زدگی‌های تحلیلی و مسأله‌مندی‌های ناهمگون هستند، باید خود را با اقتضائات این وضعِ ملّیِ جدید، هماهنگ سازند و تفرّق و تشتّت پدید نیاورند. همچنان‌که در طول این جنگ، رهبر معظّم انقلاب به واسطۀ انتصابات بی‌درنگ و طرّاحی‌های میدانی، رژیم صهیونی را گرفتار مرداب «بیچارگی» کرد و آمریکا را به برهوت «پشیمانی» افکند و به این واسطه، جامعه بیش از گذشته به منزلت کانونی و حیاتی ایشان پی برد، اینک نیز باید ایشان را – که نیابت آن وجودِ قدسیِ غایب را برعهده دارند – محور و مدار انسجام و اتّحاد اجتماعی انگاشت و به لوازم آن تن در داد.
  3. ذهنیّت جامعۀ ایران، دهه‌هاست که در متن «جنگ شناختی» قرار گرفته و دشمن می‌کوشد با روایت‌سازی‌های خود، جامعۀ را دچار تزلزل و ازخودبیگانگی و زوال معنایی کند. در برابر این موج، هرگز سکوت و محافظه‌کاری روا نیست؛ بلکه باید بیش از همیشه، زبان به «روشنگری اجتماعی» و «تبیین عمومی» گشود و حقایق انقلاب و نظام را بازگفت. خاموشی و انفعال، کمک به جبهۀ فکری و رسانه‌ای دشمن است و موجبات تولّد تردید در بخش‌هایی از جامعه را فراهم خواهد کرد. البته همانند دهه‌های گذشته، تمدنّ غربی دارای یک عقبه و دنبالۀ داخلی نیز هست که سخنان آن را تکرار می‌کند و روایت‌هایش، موبه‌مو، موازی روایت دشمن است. باید در برابر لیبرال‌های ایرانی که در اینجا، پاره‌ای از عملیات جنگیِ دشمن را در لایۀ ذهنی و فکری به انجام می‌رساند، ایستاد و زین‌پس، مجال فتنه‌انگیزی و تردیدافکنی را به آنها نداد. دست‌کم باید از درون، مصونیّت بیابیم و مجال ندهیم که جامعه، دچار تکانه‌های شناختیِ ناشی از کج‌تحلیل‌های اینان بشود. بیانیه‌ای که در این روزها، عدّه‌ای از نیروهای جریان روشنفکریِ سکولار و وابسته به انگارۀ علوم انسانیِ تجدّدی منتشر کرده‌اند، نمونه‌ای از تلاش برای عادی‌سازیِ مذاکره و سازش و تسلیم است که به‌عنوان علم و موضع کارشناسی، به جامعه القا می‌شود. رسانۀ ملّی باید هرچه بیشتر، امکان و مجال را برای واسازیِ کج‌روایت‌های لیبرالی و روشنگری دربارۀ عواقب ناخوشآیند آنها فراهم کند. نقادی و ابطالِ رهیافت‌ها و انگاره‌های تجربه‌شدۀ ناکام – که دهه‌ها در سیاستِ رسمی و دولتی در جریان بوده و ریشۀ دشواری‌های امروز هستند – یکی از اولویت‌های اساسی است. این جنگ، باید نقطۀ عطف و لحظۀ چرخش از سیاستِ آزموده‌شدۀ «برون‌اندیش» و «وابسته»، به سیاستِ «درون‌اندیش» و «استقلال‌خواهانه» باشند. ارتباطات و تعاملات بیرونی، هنگامی نافع و مؤثّر خواهند بود که پایه‌ها و زیربناهای ملّی و بومی، استوار و محکم باشند، نه این‌که چشم امید و گشایش به بیرون داشت و امکان‌های بومی و اینجایی را نادیده و ناچیز انگاشت. ما در موقعیّت دگرگونی قرارگرفته‌ایم و می‌توان از ظرفیّت‌های این برهه، برای یک «اجماع ملّی» در امتدادِ گذار بینشی و تحوّل شناختی استفاده کرد. باید چشم‌ها را به تماشای «امکان‌های ایرانی و اسلامی» دوخت و سازوکارهای تحقّق‌یابیِ قابلیّت‌های اینجایی و بومی را کشف کرد. ما در زمانۀ «پیچ تاریخی» و «افول تمدّن غربی» و «شرقی‌شدن قدرتِ جهانی» و «تولّد ایران قوّی» قرار داریم و اینک جامعه، بیش از همیشه، مهیا و خواهان حرکتِ جهشی به سوی آرمان‌های اصیل انقلاب و رقم‌زدن طرح ایرانی-اسلامی برای پیشرفت مستقل و درون‌زا است.
  4. دیگر این‌که امروز، «جبهۀ جهانیِ مقاومت» در سطح فراادیانی و فرامذاهبی و فراسرزمینی تشکیل شده است؛ چنان‌که بسیاری از جوامع و جماعات، بر این باور هستند که باید در برابر رژیم صهیونی و آمریکا ایستاد و آنها را به عقب راند. این وضع تاریخی، همان وعده‌ای است که امام خمینی در سال‌های آغازین پیروزی انقلاب اسلامی داد و اینک ما به عیان، تولّد و تحقّق آن را مشاهده می‌کنیم. پارۀ عمدۀ جهانیان، همدل و هم‌درد با فلسطینیانِ غزه‌نشین هستند و توحش و بربریّتِ بی‌مثالِ رژیم صهیونی را برنمی‌تابند و حمایت‌های آمریکا و دولت‌های اروپایی را به‌سختی، ملامت می‌کنند. این جبهۀ تاریخی و جهانی، باید صورت‌بندی فکری و نظری بیابد و در برابر دیگری‌اش که جبهۀ طاغوت و تفرعن و استکبار تجدّدی است، حضور مفهومی و معرفتی را نیز تجربه کند.

جمعی از اساتید علوم انسانی اسلامی کشور
تیرماه 1404

 

  نام و نام خانوادگی رتبه علمی نام دانشگاه / مرکز علمی / حوزه علمیه
1. علی اکبر رشاد استاد پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
2. علی مصباح دانشیار مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
3. سیدسجاد ایزدهی استاد پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
4. محمد عرب‌صالحی استاد پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
5. محمدعلی متفکرآزاد استاد دانشگاه تبریز
6. مسعود اسماعیلی استادیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
7. محمدباقر سعیدی روشن استاد پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
8. قاسم ترخان استاد پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
9. سیدحسین میرمعزی استاد پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
10. مجتبی مصباح دانشیار مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
11. رمضان علی‌تبار استاد پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
12. علی فضلی دانشیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
13. محمدجواد رودگر استاد پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
14. احمدحسین شریفی استاد دانشگاه قم
15. مهدی جمشیدی استادیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
16. محمدرضا سنگری استاد پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
17. حسین کچویان دانشیار دانشگاه تهران، دانشکده علوم اجتماعی دکتر شریعتی
18. مهدی عباس زاده استاد پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
19. احسان رحیمی استادیار پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
20. حسین جلالی دانشیار مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
21. حامی عباسی استادیار دانشگاه ایلام
22. مختارعلی رضائی استادیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
23. حسین رمضانی استادیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
24. محمد رضا کرمی استادیار دانشگاه آزاد اسلامی
25. محمد امین علینقی لنگری دانشیار دانشگاه امام صادق(ع)
26. علی آقا پیروز استادیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
27. سید علیرضا عالمی استادیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
28. ابوالحسن حقانی استادیار مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
29. مهدی امیدی نقلبری دانشیار مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
30. سید رضا حسینی دانشیار پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
31. جواد اکبری مطلق استادیار دانشگاه فرهنگیان
32. محمد حسین پورامینی پژوهشگر پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
33. حبیب کارکن بیرق استادیار فرهنگیان سلماس
34. فروغ شجاع نوری دکتری دانشگاه الزهرا(س)
35. محمود دهقانی دانشیار مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
36. احمد حیدرپور استادیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
37. مجتبی مختاریان دانشیار دانشگاه صنعتی ارومیه
38. ایوب زارع‌خفری استادیار دانشگاه شهید بهشتی
39. محمد سعدی استادیار ادیان و مذاهب
40. سید علی حسنی دانشیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
41. علی انتظاری دانشیار علامه طباطبایی
42. موسی مهدی هاشمی استاد مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
43. محمد باقر پورامینی استادیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
44. دکتر انسیه نوراحمدی استادیار دانشگاه الزهرا پژوهشکده زنان
45. سید سعید زاهد زاهدانی دانشیار دانشگاه شیراز
46. مریم سادات قریشی دانشیار دانشگاه الزهرا
47. فاطمه پورحسن درزی استادیار دانشگاه فرهنگیان مازندران
48. داود حسین پور دانشیار دانشگاه علامه طباطبائی
49. محمدعلی اسلامی استادیار علامه طباطبایی
50. حامد منتظری مقدم دانشیار مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی
51. عباس روزبهانی استاد‌یار جامعة المصطفی العالمیة ص
52. سعید مسعودی پور استادیار دانشگاه قم
53. احمدعلی یوسفی استاد پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
54. جواد لطفی استادیار دانشگاه ادیان و مذاهب قم
55. حسین مطیعی استادیار صنعتی اصفهان
56. رفیع اله ثرایی استادیار دانشگاه صنعتی اصفهان
57. فاطمه پورمسجدیان استادیار دانشگاه الزهرا
58. باقر ابراهیمی استادیار دانشگاه صنعتی اصفهان
59. سید محمد سجاد شمس الدین استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول
60. ابوالفضل حقیقت نیکو استاد دانشگاه کاشان(راوند)
61. محمد صالح حسنی سعدی استاد دانشگاه آزاد کرمان
62. محمدزرقانی استادیار دانشگاه ادیان و مذاهب
63. مهدی مهدوی اطهر استادیار دانشگاه صنعتی اراک
64. سید محمد حسینی استادیار دانشگاه ادیان و مذاهب
65. یوسف دانشور نیلو استادیار موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی ره
66. طاهره ماهروزاده استادیار جامعه المصطفی العالمیه
67. پرویز تاجیک استاد دانشگاه تهران
68. علی علمدار دانشیار دار الحکمه
69. مهدی نادری دانشگاه شیراز دانشیار دانشگاه شیراز
70. زینب فرهمندزاد استادیار دانشگاه جامع انقلاب اسلامی
71. سلمان نعمتی استادیار دانشگاه ادیان و مذاهب
72. ابوالفضل ساجدی استاد موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی
73. عبدالکریم بهجت پور استاد پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
74. محمد نقیب‌زاده استادیار مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی
75. یوسف قویدل رحیمی استاد تربیت مدرس
76. سیده مرضیه علوی استادیار دانشگاه و حوزه دانشکده علوم معارف قران
77. داود پرچمی استادیار دانشگاه شهید بهشتی
78. عابدین مؤمنی استاد تهران
79. شمس الله مریجی استاد دانشگاه باقرالعلوم علیه السلام
80. احمد رزمخواه استادیار دانشگاه حکیم سبزواری
81. دکتر مژگان خوانساری دکترا دانشگاه تهران
82. محمّدخالد نبی نیا استادیار دانشگاه ایلام
83. ربابه غزالی هیئت علمی دانشگاه الزهرا
84. سیدعبدالحمید ثابت استادیار جامعةالمصطفی العالمیة
85. سید امین اله احمدیانی مقدم استادیار فرهنگیان لرستان
86. محمدرضا عزیزی استادیار دانشگاه آزاد
87. محمد جعفر جامه بزرگی استادیار موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران
88. علی فرحانی دکتری حوزه علمیه قم
89. عبدالمحمد کاشیان دانشیار دانشگاه‌ سمنان
90. محمد منصوری استادیار دانشگاه یاسوج
91. حسن محمدمیرزائی استاد دانشگاه جامع امام حسین(ع)
92. محمد رضا ملک ثابت استادیار دانشگاه میبد
93. احمد فعال اصفهانی مدرس دانشگاه صنعتی اصفهان
94. رضا ابروش استادیار دانشگاه معارف اسلامی
95. حمید خدابخشیان استادیار مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره)
96. یحیی توکلی دکتری مجتمع عالی فقه
97. جواد اسحاقیان استادیار دانشگاه تهران
98. علیجان حسنی استاد مؤسسه علوم انسانی
99. دکتر الهام شریعتی استادیار دانشگاه الزهرا
100. علیرضا اسدی استادیار دانشگاه صنعتی اصفهان
101. محمدامین زارعی استادیار علامه طباطبایی
102. فریده باوریان استادیار دانشگاه ایلام
103. عبدالرضا سیف استاد ت
104. اصغر میرزاپور سطح۴ حوزه علمیه قم
105. مهدی محمدی نسب استادیار دانشگاه قم
106. نوشین یساول استادیار سازمان انرژی اتمی ایران
107. محمود فتحعلی دانشیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
108. جواد عابدینی استادیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی
109. مریم رهبر استادیار دانشگاه الزهرا(س)
110. هادی رزاقی استادیار مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی
111. محمد آبید استادیار پژوهشکده تحقیق و توسعه علوم انسانی و اسلامی
112. امیررضا اشرفی دانشیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
113. علیرضا طلابی استادیار جامعه المصطفی
114. مسعود معینی پور دانشیار دانشگاه باقرالعلوم
115. مریم صف آرا استادیار دانشگاه الزهرا س
116. فیروز اصلانی دانشیار تهران
117. شهره روشنی استادیار دانشگاه الزهرا (س)
118. وحید پاشایی استادیار دانشگاه بوعلی سینا
119. محمد جعفری دانشیار موسسه آموزشی امام خمینی ره
120. رقیه پوران استادیار دانشگاه الزهرا (س)
121. محمد باقر ملکیان استادیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی  ره
122. ولی الله نقی پور فر دانشیار دانشگاه بین المللی قم
123. دکتر مریم احمدی نژاد استادیار الزهرا س
124. محمد جعفر جامه بزرگی استادیار موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران
125. محسن اصغری استاد حوزه علمیه قم
126. حسن غفاری فر استادیار دانشگاه باقرالعلوم علیه السلام
127. محمد سعید نجاتی استادیار المصطفی
128. محمودشیخ الاسلامی استادیار دانشگاه پیام نور
129. مسعود فیاضی دانشیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
130. یدالله سپهری دانشیار علوم کشاورزی ومنابع طبیعی گرگان
131. معصومه زیبایی نژاد استادیار فرهنگیان
132. ابوذر تشکری صالح استادیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
133. رجب اکبرزاده استادیار پیام نور
134. جواد گلستانی فرد استاد موسسه امام خمینی قم
135. امیرفتحی معلم دبیرستان های تهران
136. محمد زهانی اول سطح ۴ مؤسسه تخصصی امام سجّاد عليه السلام مشهد
137. قاسم مقدم استادیار پیام نور استان قم
138. یحیی مقصودلو استاد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
139. سعید عبدالملکی استادیار دانشگاه پیام نور
140. وحید نانواکناری مدرس دانشگاه آزاد دماوند
141. علی شاکر استادیار پیام نور
142. کامران شیوندی چلیچه دانشیار علامه طباطبائی
143. علیرضا یوسفی راستگو استاد حوزه علمیه
144. سید مصطفی میرقاسمی مدرس دانشگاه علمی کاربردی
145. مهدی سعیدی دانشیار دانشگاه پیام نور
146. سیدکاظم سیدباقری استادیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
147. علی واعظی استادیار دانشگاه پیام نور
148. احمد حسین فلاحی استادیار دانشگاه پیام نور
149. لیلا وصالی استادیار علامه طباطبایی
150. سیدمهدی موسوی پژوهشگر امام صادق علیه السلام
151. محمود احمدی دانشیار دانشگاه شهید بهشتی
152. سید صادق حسنی استادیار دانشگاه تهران.حوزه علمیه قم.
153. جابر داودی استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه
154. مظفر قنبری استادیار جامعه المصطفی
155. محمود حدادیان استاد دانشگاه تهران
156. کیومرث جهانگیر استادیار دانشگاه تهران/ دانشکده حقوق و علوم سیاسی
157. عمار ابوطالبی استادیار دانشگاه ادیان و مذاهب
158. محمد حسن فؤادیان دانشیار تهران
159. ابراهیم نعیمی دانشیار دانشگاه علامه طباطبایی
160. محمد نافعی استاد حوزه علمیه قم
161. اسداله بیات استادیار دانشگاه آزاد اسلامی
162. پیمان صالحی استاد ایلام
163. حسین آقازاده مدرس حوزه امام خمینی ره ازگل تهران
164. سید روح اله قرشی استادیار دانشگاه پیام نور لارستان
165. مهدی خیاط زاده استاد حوزه حوزه علمیه قم
166. حسین ارجینی دانشیار دانشگاه معارف اسلامی
167. عباس واعظی دهنوی استاد دانشگاه تهران
168. احمد ابوترابی دانشیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
169. حسن محيطي اردكان استاديار دانشگاه معارف اسلامي
170. محمدحسین فاریاب دانشیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره)
171. محمد باقر خراسانی مدرس دانشگاه آزاد اسلامی قم
172. مهدی سعادتی سطح ۴ حوزه مرکز تخصصی مدیریت اسلامی تدبیر-بنیاد فقهی مدیریت اسلامی
173. سیدفریدقهستانی سطح4حوزه مجتمع حوزوی مشکات
174. نجف لک زایی استاد پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
175. صدیقه حاتمی استادیار دانشگاه ایلام
176. محمد دادسرشت استادیار جامعه المصطفی العالمیه
177. سعید باغستانی استادیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی
178. احسان سلیمی استادیار دانشگاه مراغه
179. عباس نعمتی استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه
180. محمدرضا امین استادیار مؤسسة آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
181. مناسادات حسینی پناه استاد ثابت(هیات علمی) جامه الزهرا سلام الله علیها
182. محمود نمازی دانشیار موسسه اموزشی و یژوهشی امام خمینی ره
183. مرتضی علویان دانشیار دانشگاه مازندران
184. محمود رنجبر دانشیار گیلان
185. فرزانه حکیم زاده استاد جامعه الزهرا سلام الله علیها
186. محمدعلی پرهیزگار استاد حوزه علمیه قم حوزه علمیه قم
187. رضائیان استاد جامعه الزهرا
188. علی امین رستمی استادیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی
189. محمد مهدی کریمی نیا استادیار دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم
190. رقیه حسن زاده استادیار دانشگاه ازاد اسلامی واحد میانه
191. ندا حکمت نیا استاد جامعه الزهرا سلام الله علیها
192. ابوالقاسم فاتحی دانشیار علامه‌طباطبایی
193. علی همتی عفیف دانشیار دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)
194. محسن مومنی استاد یار دانشگاه صنعتی قم
195. سهراب مقدمی شهیدانی استادیار دانشگاه معارف اسلامی
196. سیدمحسن حسینی دانشیار دانشگاه بین المللی امام خمینی
197. جهاندار امیری استادیار دانشگاه صدا وسیما
198. سید منوچهر حسینی استادیار دانشگاه بوعلی سینا
199. هادی شجاعی استادیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی
200. محمد قاسمی استادیار موسسه امام خمینی
201. مسعود میرزائی شهرابی استاد تمام فردوسی مشهد
202. محمد جواد قزه خانی استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی
203. محمد علی لیالی هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی
204. حسین احمدی دانشیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی
205. دکتر سید مهدی جوکار یاسوج دانشیار دانشگاه یاسوج
206. سید کریم خوب بین خوش نظر استادیار دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم
207. داود فاضل فلاورجانی استادیار موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی
208. مهدی عبداللهی دانشیار مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران
209. قاسم ابراهیمی پور دانشیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
210. مجید طرقی اردکانی استاد یار جامعه المصطفی
211. مرتضی خوش‌صحبت استادیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره)
212. مهدی احمد خان بیگی استادیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی
213. یعقوب حسانی استادیار یاسوج
214. احمد سعیدی دانشیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
215. علی رضا پیروزمند دانشیار دانشگاه دفاع ملی
216. سعید مذبوحی استادیار علامه طباطبایی
217. عبدالوهاب فراتی دانشیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
218. دکتر قربانی استادیار دانشگاه امام حسین
219. محمدعلی محیطی اردکان دانشیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی «ره»
220. حسین شرف الدین استاد موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
221. داود حق خواه استادیار دانشگاه آزاد میانه
222. سید مجتبی حسینی فرد دانشیار پژوهشگاه مواد و انرژی
223. محمدجواد قاسمی اصل استادیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی قدس‌سره
224. سمیره صی محمدی استادیار دانشگاه ایلام
225. محمدحسین فاریاب دانشیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی
حمید آریان دانشیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی
226. صادق خزل‌پور دانشیار بوعلی‌سینا
227. هادی فنایی اشکوری استادیار دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)
228. حجت الله فتحی استادیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
229. سید احمد رهنمایی دانشیار مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی
230. جلال رضائی نور استاد دانشگاه قم
231. حجت بلوچی استادیار فرهنگیان
232. محمد جواد توکلی استاد موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی
233. جبارجمالی استادیار ایلام
234. نرگس انصاري دانشيار بين المللي امام خميني
235. مهدی احمد خان بیگی استادیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی
236. علی نقی شکری استادیار ایلام
237. سیدمهدی سیدیان استادیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
238. هادی رزاقی استادیار مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی
239. دکتر سید علی قاسم زاده استاد بین المللی امام خمینی ره
240. سیدمحمدعلی موسوی استادیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
241. احمد محمدی پیرو استادیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی
242. محمد بيدار استادیار مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی
243. کریم سبحانی استادیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی
244. مرتضی صانعی استاد موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
245. سید سجاد غلامی الحسینی استادیار دانشگاه یاسوج
246. محمد رضا جباری دانشیار مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی
247. محمد جواد یدالهی فر استادیار دانشگاه بوعلی سینا
248. صفدر الهی راد استادیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
249. امیر خواص دانشیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی رض
250. سلمان سلطانی استادیار دانشگاه ایلام
251. محمدحسین رحمانی دوست دانشیار دانشگاه نیشابور
252. فرشته نورعلیزاده استادیار آزاد واحد میانه
253. یسرا شادمان دانشیار دانشگاه ایلام
254. محمد صادق کوشکی استادیار دانشگاه تهران
255. اردوان ارژنگ استاد دانشگاه یاسوج
256. رضا محمدی کرجی استادیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
257. حسن خیری استاد دانشگاه آزاد اسلامی قم
258. کیانوش زرین کاویانی استادیار ایلام
259. مصطفی کریمی دانشیار مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی
260. زهره کرمی استادیار فرهنگیان
261. جمشید حیدری استادیار سید جمال الدین اسدآبادی
262. جواد قلی پور استادیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
263. هادی حسینی استادیار دانشگاه ایلام
264. سید عباس ساطوریان استادیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی
265. محمد علی اسدی نسب دانشیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
266. اسدالله طوسی استادیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
267. رجبعلی اسفندیار استادیار پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
268. کریم کوخایی زاده دانشیار ایلام
269. صادق گلستانی استادیار مؤسسه امام خمینی ره
270. حسین درخشان استادیار پیام نور
271. احمد طاهری نیا استادیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
272. میثم آقداغی استادیار دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی
273. محسن منطقی دانشیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
274. سید رضا نقیب السادات استاد دانشگاه علامه طباطبایی
275. حامی عباسی استادیار دانشگاه ایلام
276. سید محمد صادق موسوی نسب استادیار مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
277. حسن سجادی‌پور استادیار دانشگاه بوعلی سینا
278. احسان یاوری استادیار دانشگاه آیت الله بروجردی
279. مرتضی فرخی استادیار دانشگاه خوارزمی
280. حمزه نظرپور استادیار دانشگاه ایلام
281. مهدی خطیبی دانشیار موسسه امام خمینی
282. علی رضا نوروزی شرف استادیار دانشگاه بوعلی سینا
283. مسلم سلیمانی یان دانشیار سیدجمال الدین اسدآبادی
284. مهدی کهنوجی استادیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
285. هادی حسین خانی استادیار موسسه امام خمینی
286. رویا بناکار استاد یار آزاد اسلامی
287. حسن یوسفیان دانشیار مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی
288. امین امیریان فارسانی استادیار مجتمع آموزش عالی گناباد
289. علیرضا جوادزاده استادیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی
290. محمدرضا نورمحمدی استادیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
291. مهدی حیدری استاد ایلام
292. عباس قربانی استادیار دانشگاه تهران
293. سیدعلی میرداماد استادیار موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی ره
294. بهروز بادپا استادیار دانشگاه ایلام
295. امید قربانخانی استادیار دانشگاه بوعلی سینا
296. طاهر علی محمدی دانشیار دانشگاه ایلام
297. دکتر علی ابوالفضلی استادیار گروه حقوق مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
298. وحید وثوقی راد استادیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
299. علیرضاابراهیمی استادیار دانشگاه قم
300. روح اله سهرابی دانشیار بوعلی سینا
301. قاسم شبان‌نیاء دانشیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
302. حمیدرضا مقصودی استادیار دانشگاه قم
303. عبدالله فتحی استادیار موسسه امام خمینی
304. علی فتحی دانشیار پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
305. علیرضا کرمانی دانشیار موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی
306. محمد فولادی وندا دانشیار گروه جامعه شناسی موسسه اموزشی پژوهشی امام خمینی
307. عباس گرائی استادیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره)
308. سید محمد رضا میریوسفی استاد یار موسسه اموزشی و‌پژوهشی امام خمینی ره
309. اسماعیل چراغی کوتیانی استادیار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)
310. حسين نقوي دانشيار مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني ره
311. امیر جوان آراسته استادیار دانشگاه ادیان و مذاهب
312. نرگس بهرامخانی سطح۴ رفیعه
313. فاطمه آیتی استاد حوزه حوزه علمیه

 

لازم به ذکر است امضای بیانیه بصورت پرسشنامه الکترونیکی و با همکاری مراکز علمی و پژوهشی صورت گرفته و مسئولیت اسامی فوق با نهاد مربوط می باشد.