نشست علمی “تاریخ جامع ادبیات و فرهنگ ایران اسلامی” برگزار می‌شود

به گزارش اداره روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، نشست “تاریخ جامع ادبیات و فرهنگ ایران اسلامی” از سلسله نشست‌های علمی گروه ادبیات اندیشه پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی پژوهشگاه با حضور اساتید و صاحبنظران این حوزه در تهران برگزار می‌شود.

در این نشست علمی دکتر رضا بیات به عنوان ارائه دهنده حضور خواهد داشت.  نقادی این نشست نیز بر عهده آقایان دکتر حسین احمدی و دکتر مسلم نادعلی‌زاده می‌باشد.

در این پژوهش، تاریخ ادبیّات و فرهنگ ایران بازنویسی می‌شود. مقصود از ادبیّات، اشعار و نثرهای ادبی و فنّی است و مقصود از فرهنگ، متون مربوط به علوم تجربی، شرعی، فلسفی، عرفانی، تاریخی و … است که موضوعشان در ادبیّات وارد شده و زبانشان، آینۀ زبان رایج و متعارف ادوار مختلف تاریخ ایران است.

گفتنی است بازۀ تاریخی پژوهش، ایران پس از اسلام است؛ چرا که این دوره نسبت به پیش از اسلام، گسستی واضح در زبان، اندیشه و اعتقادات دارد و می‌توان گفت که تأثیر اندیشه‌ها و میراث ادبی پیش از اسلام نسبت به تأثیر فرهنگ اسلامی در متون منظوم و منثور پس از اسلام، بسیار اندک و قابل اغماض است. این طرح که در پنج فاز تدوین شده است، حدود ۱۰ سال زمان می‌برد و ۳۵ نفر از دانش‌آموختگان تحصیلات تکمیلی رشتۀ ادبیّات فارسی و رشته‌های نزدیک به آن را به خود مشغول می‌کند.

نشست علمی “تاریخ جامع ادبیات و فرهنگ ایران اسلامی” بعد از ظهر روز دوشنبه مورخ ۱۸ دی‌ماه جاری از ساعت ۱۳:۰۰ تا ۱۵:۰۰ با حضور اساتید حوزه و دانشگاه، دانشجویان و دانش‌پژوهان در سازمان مرکزی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به نشانی: تهران، خیابان شهید بهشتی، خیابان شهید احمد قصیر، خیابان پژوهشگاه(۲)، شماره ۲، برگزار خواهد شد.

1. I have been browsing on-line more than 3 hours lately, yet I by no means discovered any attention-grabbing article like yours. It’s pretty worth sufficient for me. In my view, if all webmasters and bloggers made just right content material as you probably did, the net will likely be a lot more useful than ever before.

2. This design is steller! You obviously know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

3. Great work! This is the type of information that are supposed to be shared around the net. Shame on Google for no longer positioning this post upper! Come on over and talk over with my web site . Thanks =)

4. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this outstanding blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will share this website with my Facebook group. Talk soon!

5. Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

6. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something which I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

7. An attention-grabbing dialogue is worth comment. I feel that it’s best to write more on this subject, it may not be a taboo topic but typically individuals are not sufficient to speak on such topics. To the next. Cheers

8. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossips and net and this is actually irritating. A good website with exciting content, that’s what I need. Thanks for keeping this web-site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

9. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.