به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، در گفتگویی با جناب آقای سید محمد عظیمی مدیر برنامهریزی و ارزشیابی پژوهشی و آموزشی پژوهشگاه، سیر طراحی و تکمیل سامانه جامع برنامهنگاری پژوهشگاه را جویا شدیم که در ادامه میخوانید:
- ایده اولیه طراحی سامانه جامع برنامهنگاری پژوهشگاه از چه زمانی شکل گرفت؟
پس از ابلاغ «طرح اصلاح، ارتقاء و تحول پژوهشگاه» از سوی ریاست محترم پژوهشگاه در اواخر آبانماه ۱۳۹۶ بررسی و آسیبشناسی پیرامون فرایندهای جاری معاونت امور پژوهشی با رویکرد هوشمندسازی، چابکسازی و سامانهمندکردن فرایندها آغاز شد.
در گام نخست؛ بر ضرورت طراحی و راهاندازی سامانه جامع برنامهنگاری پژوهشگاه به منظور افزایش دقت، سرعت و تسهیل در فرایند «پیشنهاد، بررسی، تصویب و ابلاغ برنامه علمی اعضا و واحدهای علمی پژوهشگاه تاکید شد اما این تازه شروع ماجرا بود زیرا حجم انبوه اطلاعات، تنوع و تکثر فعالیتها، فرایندها، نقشها و سمتها و… سختی و پیچیدگی انجام این پروژه را دوچندان میکرد و از طرفی بنا بر ملاحظات زیادی نه امکان خرید سامانه آماده از بیرون پژوهشگاه وجود داشت و نه سامانهای بود که بتواند تمام نیازها و ساختار برنامهای و عملکردی پژوهشگاه را بصورت حداکثری پوشش دهد و در بلند مدت متناسب با شرایط و ضوابط پژوهشگاه از پویایی، سازگاری و پایداری ساختاری و محاسباتی برخوردار باشد.
بالاخره پس از بررسی، مشورت و همفکری بسیار همکاران نتیجه این شد که مناسبترین و ماندگارترین گزینه برای پژوهشگاه، طراحی و راهاندازی سامانه برنامهنگاری با بهرهگیری از ظرفیت، استعداد، خلاقیت و توانمندی درون پژوهشگاهی است. لذا از اواسط سال ۱۳۹۷ تمهیدات و مقدمات لازم در راستای پرورش ایده اولیه سامانه برنامهنگاری در معاونت امور پژوهشی و مدیریت برنامهریزی، نظارت و تضمین کیفیت پژوهشگاه آغاز شد و به تدریج هندسه و ساختار شبکهای سامانه در این بخش تنظیم و تکمیل شد. در ادامه نوبت به برنامهنویسی سامانه توسط همکاران مرکز توسعه فناوری اطلاعات، امنیت و هوشمندسازی پژوهشگاه رسید و به لطف و مدد الهی پس از مدت دو سال، با راهاندازی و عملیاتیشدن سامانه برنامهنگاری در اواخر سال ۱۳۹۹ برای اولین بار فرایند پیشنهاد، بررسی و تصویب برنامه علمی سال ۱۴۰۰ اعضا و گروههای علمی پژوهشگاه به صورت یکپارچه از طریق سامانه برنامهنگاری پژوهشگاه انجام شد.
- چرا سامانه جامع؟
تجربه موفق و شیرین طراحی و راهاندازی «سامانه برنامهنگاری» این هدف و امید را در دل اعضای کارگروه سامانه پژوهشگاه تقویت کرد تا به تداوم راهبرد سامانهای شدن فرایندهای دیگر پژوهشگاه با جدیت و همت بیشتری بیندیشد و تلاش کند تا در این مسیر به جامعیت لازم دست یابد لذا عنوان «سامانه جامع پژوهشگاه» با رویکرد تکمیل سامانه پژوهشگاه علاوه بر بخش برنامهنگاری از طریق افزودن سایر فرایندهای جاری پژوهشگاه بعنوان فازهای بعدی سامانه پیشنهاد شد. هدف این بود و هست که سامانه پژوهشگاه از مرجعیت و جامعیت اطلاعاتی و محاسباتی برخوردار شود لذا بر همین اساس فازهای «برنامهنگاری، خوداظهاری، پیشرفتنگاری، کارکردسنجی موظفی و…» در راستای جامعیت هر چه بیشتر سامانه پژوهشگاه در دستور کار قرار دارند.
«از برنامه تا کارنامه علمی» اعضای هیأت علمی و گروههای علمی پژوهشگاه در «سامانه جامع برنامهنگاری»
- عنوان این مصاحبه را «از بـرنامه تا کارنـامه در سامانه» پیشنهاد دادید، لطفا در این رابطه توضیح دهید؟
در اولین دوره فعالسازی سامانه برنامهنگاری پژوهشگاه صرفاً این امکان برای اعضا و گروههای علمی پژوهشگاه فراهم بود تا برنامه علمی پیشنهادی خود را به تفکیک دو بخش «علمی پژوهشی» و «علمی ترویجی» مطابق ضوابط ابلاغی تنظیم و اجرای برنامه و بودجه سالیانه به منظور طرح و بررسی در شورای پژوهشگاه در سامانه ثبت نمایند. به تدریج مدیریت برنامهریزی و ارزشیابی معاونت پژوهشی در راستای تکمیل اطلاعات بخش برنامهنگاری اقدام به ثبت دقیق اطلاعات فعالیتهای انجام شده اعضا و واحدهای علمی در سامانه نمود؛ با این توضیح که در حال حاضر امکان غربالگری «برنامههای محقق شده از برنامههای ابلاغ شده» به تفکیک «برنامه اعضا و گروههای علمی» در سامانه جامع فراهم شده است. برای دسترسی به اطلاعات این بخش کافی است هر یک از اعضای محترم هیأت علمی یا مدیران گروه/ واحدهای علمی پس از ثبت «نام کاربری و رمز عبور» وارد سامانه شوند و از طریق بخش برنامهنگاری صرفاً با کلیک بر روی دکمه «کارنامه علمی» فایل تجمیعی کلیه مقالات و تحقیقات و سایر فعالیتهای خاتمهیافته/تسویه شده خود را دریافت نمایند. از سوی دیگر امکان دیگری برای کلیه کاربران سامانه فراهم شده است که صرفاً با کلیک بر روی دکمه «مشاهد و جستجو» امکان جستجو و گزارشگیری از سوابق فعالیتهای مندرج در برنامه خود را داشته باشند. لذا بر همین اساس عنوان «از برنامه تا کارنامه در سامانه» برای اطلاعرسانی در خصوص این قابلیت سامانه انتخاب و پیشنهاد شد.
- نکته پایانی؟
سامانه جامع پژوهشگاه؛ نماد تدبیر، تلاش، همراهی و همکاری تیمی همکاران پژوهشگاه در راستای دستیابی به اهداف سازمانی است. بدون شک نتایج و فواید بهرهگیری از این سامانه شامل حال کلیه ارکان علمی و اجرایی پژوهشگاه خواهد بود و امیدواریم که مسیر تکمیل و تثبیت فازهای بعدی سامانه هم به زودی طی شود تا انشاءالله شاهد ثمرات و برکات بیشتر آن در پژوهشگاه باشیم.