به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاع رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، کتاب معرفت شناسی رابرت آئودی توسط سازمان انتشارات پژوهشگاه به چاپ چهارم خود رسید. ترجمه این کتاب در گروه معرفتشناسی پژوهشکده حکمت و دینپژوهی پژوهشگاه توسط آقای علی اکبر احمدی سامان یافته است.
کتاب معرفتشناسی با نگرشی تاریخی، به بررسی مجموعه ای از مفاهیم، نظریه ها و مسائلی که برای به دست آوردن درکی از شناخت و توجیه لازم اند، پرداخته و کوشیده است در وادی گزارش های توصیفی، ربط و نسبت این نظریه ها را با عوامل معرفتی بسنجد و دگردیسی نظریه ها را در بستر آن تحلیل کند.
پرسش های اصلی نویسنده که در کتاب آمده در مورد سرشت ادراک حسی و آنچه می توانیم از طریق ادراک حسی یا منابع دیگر شناخت بدانیم ـ با آنچه به غلط خیال می کنیم که از این رهگذر می دانیم ـ می باشد و اینکه فقط منابع شناخت به ادراک حسی، یعنی دیدن، شنیدن و چشیدن محدود نمی شوند؛ بلکه باورهایی نیز وجود دارد.
با مراجعه اجمالی به تاریخ فکر و فلسفه می توان دریافت که دغدغه معرفت، عمری به درازای خود فلسفه دارد. انسان در بدایت امر به اندیشه و تفکر پرداخت و چنین پنداشت که واقعیت را چنان که هست دریافته است و اساساً تفاوت ذهن و عین برای او بی معنی می نمود؛ لیکن در فرآیند تفکر و بررسی واقعیت، مجبور شد به تفکیک میان اندیشه های درست و نادرست بپردازد و این آغازی برای پرداخت جدی به معرفت شناسی شد.
چاپ دوم کتاب “معرفت شناسی رابرت آئودی” ترجمه علی اکبر احمدی از ده فصل تشکیل شده است.
فصل اول: ادراک حسی
فصل دوم: حافظه
فصل سوم: خودآگاهی
فصل چهارم: عقل
فصل پنجم: گواهی
فصل ششم: استنتاج و توسعه معرفت
فصل هفتم: معماری معرفت
فصل هشتم: تحلیل معرفت
فصل نهم: معرفت علمی، اخلاقی و دینی
فصل دهم: شکاکیت
در بخشی از سخن نخست کتاب، میخوانیم:
موجه بودن به آن معنا که در مورد باورهای من در زمینه آنچه در مقابلم است، مصداق دارد، لزوماً یک فرایند نیست؛ یعنی مثلاً چیزی شبیه به تطهیر شدن نیست که نیازمند فرایند تطهیر باشد. باورهای من درباره آنچه روبه روی من قرار دارد موجه نیستند؛ زیرا درست مانند هنگامی که با دلیل آوردن برای باور مشکوکی از آن دفاع می شود، با فرایند توجیه شدن همراه بوده اند، اما باورهای پیش گفته ازاین دست نیستند؛ اصلاً پرسش موجه بودن یا نبودن در مورد آنها مطرح نمی شود. هیچکس حرف مرا زیر سؤال نبرده و از من نپرسیده است چرا باورهای مزبور را بر زبان آوردم. آنها موجه اند، زیرا چیزی وجود دارد که به سبب آن، چنین باورهایی برای شخص به هنجار و معقولی همچون من مناسب اند. ما با آغاز کردن از یک تقابل می توانیم بفهمیم موجه بودن چیست. آنها هیچ ربطی به حدس و گمان ندارند و مناسبتشان برای من بدان دلیل است که به طور طبیعی و واضح، از ادراک حسی ام برخاستهاند؟
چاپ چهارم کتاب معرفت شناسی رابرت آئودی ترجمه علیاکبر احمدی با قیمت ۱۷۲۰۰۰ تومان راهی بازار نشر شد.
علاقمندان جهت تهیه کتاب و یا اطلاعات تکمیلی میتوانند به وبگاه رسمی سازمان انتشارات پژوهشگاه به نشانی: www.poiict.ir مراجعه کنند.