به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاع رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، نشست هماندیشی با موضوع «دوگانه اسلام و استکبار» (شهادت سردار سپهبد قاسم سلیمانی و آینده محور مقاومت) توسط گروه مطالعات انقلاب اسلامی پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی پژوهشگاه، روز سه شنبه ۲۴ دی ماه جاری برگزار شد.
این نشست علمی با حضور آقایان دکتر منوچهر محمدی، حجت الاسلام و المسلمین دکتر مهدی فرمانیان و دکتر سید جلال دهقانی فیروزآبادی و با دبیری علمی دکتر علی حمزهپور برگزار شد.
دکتر علی حمزهپور، دبیر علمی هم اندیشی و عضو شورای علمی گروه مطالعات انقلاب اسلامی پژوهشگاه، در ابتدا اظهار داشت: دوگانه ای اسلام و استکبار در سالهای گذشته در معادلات جهانی ظهور و بروز جدی پیدا کرد و جبهه ای از اسلام انقلابی در قالب محور مقاومت در مقابل استکبار شکل گرفت. اخیرا با شهادت سردار سلیمانی این محور مقاومت مستحکم تر شد و انشالله با بیداری بیشتری از مردم منطقه روبرو و با مقابله ای که جمهوری اسلامی ایران اخیرا در این راستا داشت، جرات و جسارت بیشتری را به پیشتازان مخور مقاومت ببخشد. سوال کلیدی این جلسه فضای آینده به عنوان متغیر مستقلی است که بر اساس روندهای گذشته و در حال حاضر شاهد آن هستیم، چه آینده ای را برای محور مقاومت در پیش داریم و چه آمادگیهایی را برای خودمان و برای کشورهای محور مقاومت برای هدایت این جریان باید شکل دهیم؟
دکتر منوچهر محمدی، در ادامه تاکید نمود: دوگانه اسلام و استکبار از ابتدای نهضت امام خمینی(ره) در سال ۴۲ آغاز شد و در فضای دوقطبی عالم انقلاب اسلامی ظهور پیدا کرد. امام در فضای دوقطبی ایران را ابرقدرت سوم می نامید و به مرور غربیها متوجه شدند که حیات انقلاب اسلامی به معنای نابودی خودشان است. تا اینکه شوروی فروپاشید و آمریکا هم به اعتراف رئیس جمهورش می گوید که در حال فروپاشی هستیم و به تدریج قدرت جمهوری اسلامی ایران دارد به عنوان یک ابرقدرت ظهور می کند. با توجه به ۱۰ ویژگی منحصر به فرد جمهوری اسلامی ایران مشتمل بر منبع قدرت منحصر به فرد(مهمترین قدرت ما، قدرت معنوی است که غیر مومنین نیز به آن دست پیدا نمی کنند)، رهبری منحصر به فرد(امام مورد تایید غیب)، مکتب و ایدئولوژی منحصر به فرد(عصاره همه آموزشهای پیامبران بزرگ)، امت منحصر به فرد(فراگیری حضور در همه عرصه های انقلاب)، اهداف منحصر به فرد(آزادی مستضعفین عالم از سلطه گران)، موقعیت جغرافیایی منحصر به فرد(منطقه استراتژیک)، راهبرد منحصر به فرد(مقاومت در برابر سلطه)، ائتلافها و پیمانهای نظامی منحصر به فرد(میان ملل مستضعف از جمله محور مقاومت)، نظام بین الملل منحصر به فرد(تبدیل برخورد تمدنها به برخورد با سلطه) و تامین امنیت منحصر به فرد(با تکیه بر مردم)، ایران در حال ظهور به عنوان یک ابرقدرت می باشد و غربیها هم اعتراف کرده اند که ایران با قدرت فرهنگی اش دارد دنیا را می گیرد.
حجت الاسلام و المسلمین دکتر مهدی فرمانیان، در ادامه تاکید نمود: استکبارستیزی یک ویژگی عمده امت اسلامی و عموم جریانهای فکری در سراسر جهان اسلام بوده و در افکار و عقاید همه مسلمانان می بینیم. از ۵۰ سال پیش امام خمینی بحث استکبارستیزی را جدی تر و با ظهور انقلاب بوجود آورد. امروزه سه گانه استکبارستیزی در مدلی ایجاد شده که می توان آن را سه گانه [امام]خمینی، بن لادن و [سردار] سلیمانی نامید. این رویکرد را امام خمینی در همه سطوح در جهان اسلام بوجود آورد، اما بن لادن بیشتر در سطح سلفی ها و لایه هایی از اخوان المسلمین و اسلام سنی می بینیمکه بعد ۱۱ سپتامیر بن لادن را به عنوان یک نماد استکبار ستیز به ویژه در شرق جهان اسلام مطرح کرد. بعد ۱۱ سپتامبر متعدد می دیدیم که انسانهایی در شرق جهان اسلام نان بچه خود را بن لادن گذاشتند. الان همین نگاه نسبت به سردار سلیمانی به وجود آمده است و حتما در سالهای آینده اسمهای زیادی از سلیمانی و قاسم در جهان اسلام خواهید دید. البته رویکرد و نحوه مواجهه متفاوت است.
وی ادامه داد: در آینده احتمالا چهار اتفاق مثبت مشتمل بر بازخوانی و توسعه رویکردهای استکباری در جهان اسلام؛ ظهور و بروز جریانهای جدید اجتماعی و حتی نظامی در جهان اسلام و سرایت جبهه مقاومت به کشورهای دیگر خواهد بود. همچنین سه اتفاق منفی با هدایت استکبار مشتمل بر توسعه تقابل شیعه و سنی در جهان اسلام، توسعه تقابل اقوام در منطقه و بدیل سازی برای جبهه مقاومت با اعمال نفوذ و فشار جبهه استکبار را شاهد خواهیم بود.
همچنین دکتر سید جلال دهقانی فیروزآبادی، ادامه داد: شخصیت سردار سلیمانی به گونه ای بود که حتی اندیشه های رادیکال در منطقه را هم مدیریت می کرد و در آینده ممکن است اقدامات تهاجمی تر شود. پیامدها را در دو سطح گفتمانی و عملی باید اشاره کرد. شهادت ایشان این گفتمان را تقویت می کند و البته جزء مهمتر مقاومت جزء گفتمانی است. بنابراین پیامدهای گفتمانی مشتمل بر تثبیت نظام چند قطبی در روابط بین الملل، ترویج گفتمان و نظریه مقاومت و تثبیت دوقطبی انقلاب اسلامی با لیبرال دموکراسی غرب می باشد.
وی افزود: پیامدهای عملی آن به دو بخش مثبت و منفی تفکیک می شود. پیامدهای عملی مثبت عبارت از تثبیت قدرت بازدارندگی ایران، تثبیت نفوذ منطقه ای ایران، تقویت عمق راهبردی ایران، بازسازی محور مقاومت، بازسازی نظم منطقه ای درون گرا در منطقه، به چالش کشیده شدن نظم هژمونیک در منطقه و ارتقاء جایگاه منطقه ای ایران می باشد و پیامدهای عملی منفی آن عبارت از تقویت حضور نظامی آمریکا در منطقه در کوتاه مدت، تهاجمی تر شدن سیاست خارجی آمریکا در کوتاه مدت، نزدیک شدن بیشتر اروپا به آمریکا، تنش زایی در مقابل ایران با منتسب نمودن اقدامات علیه آمریکا به ایران می باشد.