درخشش پژوهشگاه در جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی

جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی یه عنوان ارزشمندترین و معتبرترین جایزه در حوزه علوم انسانی اسلامی در سطح بین الملل همواره معیاری برای عیارسنجی موسسات پژوهشی مطرح در این زمینه و چهره های اثرگذار آنهاست. بعد از گذشت 4 دوره دوسالانه و اعطای مجموعا 8 جایزه به اندیشمندان داخلی که بیش از نیمی از آنها به چهره های شاخص پژوهشگاه رسیده است فرصتی دست داد تا ضمن بررسی دقیق این جایزه جهانی از زوایای گوناگون به جایگاه پژوهشگاه در این زمینه بپردازیم.

به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاع‌رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، اهدای جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی از دومین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی آغاز شد که به نوآوران و نظریه پردازان حوزه علوم انسانی اهدا شد.

این جایزه از هدف بسیار مهمی برخوردار است و بستر مساعدی را برای ترغیب پژوهشگران به کار مضاعف و درجه یک علمی فراهم می‌سازد و با کمک به رشد نظریه پردازی و نوآوری علمی در عرصه علوم انسانی اسلامی، قله‌های علمی در هر رشته را نیز معرفی می‌کند؛ اقدامی که امکان دستیابی به قلل رفیع تر و مهم‌تر آن، بهره گیری موثر از دستاوردهای علمی دانشمندان جهان اسلام را به ویژه در صحنه عمل فراهم می‌کند.
پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به عنوان یک موسسه طراز در مباحث علوم انسانی اسلامی تا کنون نیمی از این جوایز ارزشمند را توسط اعضای خود کسب کرده است.
این جایزه که با همفکری بیش از ۳۰ دانشگاه و مرکز تحقیقاتی برجسته ایرانی و غیرایرانی تاسیس شده است و هر دوسال یکبار طی مراسمی برگزار می‌شود، به دنبال معرفی اعتبار و وجاهت علمی خویش در مجامع علمی دنیای اسلام است. تعیین ده‌ها شاخص دقیق برای ارزیابی آثار علمی در هر رشته و پیش بینی فرایند چند مرحله‌ای بررسی آثار تحقیقاتی نظریه پردازان بزرگ، آن هم با کمک صدها تن از صاحب نظران مطرح حوزه و دانشگاه، این جایزه را از جمیع جوایز علمی موجود در عرصه علوم انسانی متمایز ساخته است.
در ادامه به تشریح جوایز اهدا شده طی این چهار دوره خواهیم پرداخت:
اولین جایزه جهانی به سه تن از صاحب نظران برجسته علمی به خاطر راهگشایی‌های اساسی آنان در قلمرو علوم انسانی اسلامی اعطا شد:
نظریه‌ آیت الله اعرافی در قلمرو «تعلیم و تربیت اسلامی»
نظریه پروفسور چودُری در قلمرو «مبانی معرفت‌شناختی اقتصاد اسلامی و استلزامات آن

نظریه حجت الاسلام والمسلمین سیدعباس موسویان در قلمرو بانکداری اسلامی
حجت الاسلام سید عباس موسویان عضو هیأت علمی گروه اقتصاد اسلامی پژوهشگاه که در زمینه بانکداری اسلامی نظریه پردازی کرده است نیز به عنوان یکی دیگر از برندگان اولین جایزه علوم انسانی معرفی شد. وی به خاطر تلاش گسترده در راستای بسط و عمق بخشی به بانکداری اسلامی و تحقق عملی آن در نظام بانکی و ارائه چندین نظریه مهم در این عرصه جایزه را دریافت کرد. وی همکاری بسیاری با نظام بانکداری کشور برای ارائه نظریه بانکداری اسلامی داشته است.

 

دومین جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی به سه تن از صاحب نظران برجسته علمی به خاطر راهگشایی‌های اساسی آنان در قلمرو علوم انسانی اسلامی اعطا شد:
نظریه آیت الله ابوالقاسم علیدوست در قلمرو «نظریه پردازی فقیهانه در قلمرو نسبت فقه و عقل، عرف و مصلحت»
آیت الله ابوالقاسم علیدوست عضو هیأت علمی گروه فقه و حقوق پژوهشگاه در رشته فقه و حقوق اسلامی، که علاوه بر خدمات ارزشمند در عرصه های آموزشی، و تالیف آثار متعدد و برجسته خصوصاً در عرصه های فقهی و حقوقیِ نوپدید، به طور خاص موفق شده اند ضمن ارائه نظریه ای جامع در خصوص تعیین مناسبات فقه و علوم انسانی و اجتماعی، مدل مشخصی را برای پیوند میان ایندو ارائه نمایند.

نظریه مسعود درخشان در قلمرو «پیشتازی در نظریه پردازی اقتصاد اسلامی و شاگرد پروری»
نظریه عباس میرآخور در قلمرو «نظریه پردازی در قلمرو مالی و بانکداری اسلامی»

سومین جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی به سه تن از صاحب نظران برجسته علمی به خاطر راهگشایی‌های اساسی آنان در قلمرو علوم انسانی اسلامی اعطا شد:سومین دوره جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی
اختتامیه چهارمین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی ۴ آبان ماه در مدرسه امام موسی کاظم(ع) با سخنرانی آیت الله العظمی سبحانی برگزار و سومین دوره جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی به دست ایشان به سه نفر از محققان و اندیشمندان اهدا شد.
در این مراسم سه نفر از اساتیدی که در زمینه علوم انسانی اسلامی فعالیت چشمگیری داشتند، به عنوان برگزیده سومین جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی معرفی شدند.
در مراسم اهدای سومین دوره جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی حجت الاسلام حمید پارسانیا، در رشته فلسفه علوم اجتماعی برگزیده و مورد قدردانی قرار گرفت.
علاوه بر این، حسن سبحانی استاد دانشگاه تهران در رشته اقتصاد اسلامی به دلیل تقویت و بسط گفتمان اقتصاد اسلامی در ایران، و ارائه نقدهای قوی نسبت به نظام اقتصاد لیبرال، و همچنین پایه گذاری رشته اقتصاد اسلامی و پرورش شاگردان فراوان و کمک به پیشرفت رشته اقتصاد اسلامی در این عرصه تقدیر شد.
حجت الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه عضو هیأت علمی گروه فلسفه پژوهشگاه نیز در رشته فلسفه علوم انسانیِ اسلامی به دلیل ترویج گفتمان علوم انسانیِ اسلامی، و تألیف آثار علمی مفید و ممتاز در زمینه فلسفه علوم انسانیِ اسلامی شایسته تقدیر شناخته شد.
وی در تقویت و تکمیل لایه های زیرین تفکر بنیادی علوم انسانیِ اسلامی و تبیین آن برای جامعه علمی نیز دیدگاه های برجسته ای را ارائه کرده است.
علاوه بر این، کمیته اعطای جایزه جهانی علوم انسانیِ اسلامی در این مراسم، از طه عبدالرحمن از کشور مراکش به دلیل ارائه دیدگاه های ممتاز و تحول آفرین در عرصه معناشناختی و فلسفه زبان، و برقراری ارتباط بین این حوزه و اندیشه سیاسی اسلام، که به تثبیت تفکر علوم انسانیِ اسلامی در جهان اسلام منجر شده است، تقدیر و قدردانی کرد.

آیین اختتامیه پنجمین کنگره بین‌المللی علوم انسانی اسلامی

چهارمین دوره جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی
آیین اختتامیه پنجمین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی و چهارمین جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی عصر پنجشنبه ۷ آذرماه در موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) در قم برگزار شد.
در این مراسم که با حضور و سخنرانی آیت الله مصباح یزدی همراه بود، آیت الله علی اکبر رشاد و حجت الاسلام والمسلمین میرمعزی به پاس سالها فعالیت علمی در عرصه تنظیم و تدوین مباحث علمی در عرصه علوم انسانی و اسلامی مورد تجلیل قرار گرفتند.