آشنایی با مرکز پژوهش‌های جوان به مناسبت روز جوان

به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاع رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، به مناسبت ولادت حضرت علی‌اکبر و نامگذاری این روز فرخنده به عنوان روز جوان بر آن شدیم تا معرفی مختصری از این مرکز علمی و انقلابی تقدیم علاقمندان نماییم. اين مركز به منزله یکی از پژوهشكده‌هاي پژوهشگاه است و در ساختار پژوهشگاه از اهميت ويژه‌اي برخوردار است.

آنچه در ادامه می‌خوانید معرفی مرکز پژوهش‌های جوان و گروه‌های علمی فعال در این مرکز است:

پژوهش كار آمد براي نسل جوان در گرو شناخت واقعيت‌ها و اقتضائات فكري، ادبي و هنري اين طبقه از يك سو و معارف عميق دين مبين اسلام به عنوان متقن‌ترين آموزه‌هاي وحياني و اساسي‌ترين مولفه فرهنگ ايراني از سوي ديگر است. از اين‌رو آگاهي دقيق و عميق از معارف اسلامي و بازنگاري و نرم‌نويسي متناسب با نيازهاي فكري و فرهنگي مخاطبان جوان از اهميت ويژه‌اي برخوردار است. توجه به اين حقيقت راهبردي زمينه شكل‌گيري مركز پژوهش‌هاي جوان است كه با اهدافي چون تولید آثار مكتوب مطلوب و مورد نیاز مخاطبان جوان، تامین پشتوانه علمی و تخصصی فعالیت‌های فكری ـ فرهنگی براي اين قشر از جامعه، و توسعه ظرفیت درخور برای شناسایی، جذب و به‌كارگیری پژوهشگران، نویسندگان و صاحبان مهارت‌های مورد نیاز فكري و فرهنگي جوانان و عرضه آثار آنان، راه‌اندازي شده است. اين مركز به منزله یکی از پژوهشكده‌هاي پژوهشگاه است و در ساختار پژوهشگاه از اهميت ويژه‌اي برخوردار است.

گروه‌های علمی مركز عبارتند از:

  1. گروه بينش و انديشه

بايستگي تحقيق دقيق، جامع و منسجم، پيرامون زيرساخت‌هاي قرآني، كلامي، فلسفي، عرفاني و نظامات فكري مبتني بر آن، پرداخت جوان‌پسندانه و روزآمد به آنها را ضروري مي‌نمايد، در همين راستا به فراخور شرايط زماني و مكاني و در خور انقلاب اسلامي و نيز لزوم آسيب‌شناسي در حوزه فرهنگ ملي و باورداشت ديني، به‌منظور تبيين صحيح و دفاع معقول از انديشه ديني و زدودن پيرايه‌هاي موهم و موهن از ساحت قدسي دين، راه‌اندازي گروه علمي بينش و انديشه را فرض مي‌نمايد.

  1. گروه مطالعات فرهنگی و اجتماعي

اين گروه علمي با انگيزه پاسخ‌گويي به موضوعاتي چون مطالعات انقلاب اسلامي، تاريخ و تمدن، غرب‌شناسي و فرهنگ‌پژوهي گام در وادي تحقيق و پژوهش مي‌نهد و جوان آينده‌ساز امروز را با خود همراه مي‌سازد. اين گروه علمي از دغدغه‌هاي فرهنگي با زباني جذاب و روان ياد كرده و مباني فكري جريان‌هاي همسو، ناهمسو و بعضا معارض با گفتمان انقلاب اسلامي را مورد واكاوي جدي قرار مي‌دهد. يكي از اصلي‌ترين كاركردهاي اين گروه تبيين منطقي، صحيح و اصولي مباني تهاجم فرهنگي دشمن به ويژه در خاكريز نبرد نرم با استفاده از مباني اصيل اسلامي براي مخاطب جوان است.

  1. گروه اخلاق و تربيت

گروه اخلاق، تربيت و روانشناسي گروهي است كه با اهدافي چون تبيين، ترويج و تحكيم معارف و آموزه‌هاي تربيتي و اخلاقي اسلام متناسب با نيازها و اقتضائات جوانان، ارائه، تبيين و ترويج آداب و سلوك اخلاقي و تربیتی و ارائه، تبيين و ترويج الگوي زندگي اسلامي به منظور ارتقاء سطح اخلاقي و تربیتي مخاطبان فعاليت مي‌كند.

  1. گروه نظام‌ها و مطالعات انقلاب اسلامي

در اين گروه بازپژوهي و پيراست فقه غني اسلامي با لحاظ دستاوردها و روش‌هاي علمي نوين و نياز كنوني جامعه، تبيين نظام‌هاي حقوقي، سياسي و اقتصادي اسلام و ارائه الگوهاي كاربردي با لساني متناسب با مخاطب جوان مورد توجه قرار مي‌گيرد از جمله كاركردهاي اين گروه علمي تحقيق در باب مسائل مستحدثه به انگيزه گره‌گشايي در زمينه نيازهاي نوپيداي فقهي، پاسخ‌گويي به شبهات مطرح جوانان در باب فقه و نظام‌هاي حقوقي، سياسي و اقتصادي اسلام و شناخت و نقد علمي مكاتب و نظامات معارض است.

  1. گروه ادب و هنر

اين گروه عهده‌دار پژوهش‌هاي ادبي مركز و مباحثي چون فلسفه ادبيات و فلسفه هنر بوده و اهدافي چون اشاعه گفتمان فكري انقلاب اسلامي با استخدام قالب‌هاي ادبي و تغذيه فكري ـ معرفتي مخاطبان جوان پژوهشگاه در زمينه‌هاي ادبيات و هنرهاي نمايشي را دنبال مي‌كند. قلمرو فعاليت گروه عبارت است از شعر، ادبيات داستاني، نثر ادبي، فيلم‌نامه، نمايش‌نامه و آثار نمايشي. اين گروه داراي ۳ حلقه شعر، داستان و سينما مي‌باشد.

حلقه سينما

اين حلقه با اهداف نظريه‌پردازي و بسط انديشه‌ي ديني در مباحث مربوط به سینما، تبيين و ترويج گفتمان مهدويت و آينده‌شناسي شيعي در مباحث مربوط به سينما، تلاش برای جریان‌سازی در عرصة سینمای کشور و تلاش در جهت دستیابی به زبان سینما بر اساس گفتمان انقلاب اسلامی تشكيل شده است.

حلقه شعر

اهداف اين حلقه عمدتا عبارت‌اند از تغذیة فکری ـ معرفتی مخاطبان شعر خوان، پر کردن خلأ موجود در کارهای تحقیقی و آفرینشی حوزة‌ شعر و جریان‌سازی و موج‌آفرینی در عرصة شعر کشور. اين حلقه سياست‌هايي چون توجه توأمان به دو حوزة آفرینشی و نظری، تأکید بیشتر بر تولید آثار شاعران گفتمان انقلاب اسلامی در حوزة آفرینشی، دوری از تولید آثاری با مخاطبان خاص ضمن پرهیز از تولید آثار عامه‌پسند و بازاری (تولید آثاری فنی و قابل فهم برای عموم مخاطبان) و تمرکز بر ادبیات معاصر و به‌ویژه ادبیات انقلاب اسلامی را دنبال مي‌كند.

حلقه داستان

اين حلقه عموماً اهدافي چون تببین، بسط و ترویج دغدغه‌های انقلاب اسلامی، در حوزة ادبیات داستانی، پر کردن خلأ موجود در عرصة نقد، پژوهش و آفرینش در ادبیات داستانی، جذب و افزایش توانمندی استعدادهای جوان و موج‌آفرینی در عرصة ادبیات داستانی را دنبال مي كند.

  1. گروه علمي سنت‌هاي حوزوي و آداب‌ طلبگی

کتاب و کتابخوانی یکی از بهترین راه‌کارها برای انتقال تجربه‌های صحیح و مفید نسل‌های پیشین حوزه‌ به نسل جدید است؛ توليد نمونه‌هايی با رويكردهاي مهارتي و متناسب با شرایط کنونی، كه دغدغة گروه حاضر است، از مواردي است كه ضرورت آن محرز است. این گروه با هدف ارتقای مهارت‌های مورد نیاز طلاب تشكيل شده است.­