به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاع رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، به مناسبت ولادت حضرت علیاکبر و روز جوان و همزمانی این روز با جشن بیست سالگی کانون اندیشه جوان وابسته به پژوهشگاه بر آن شدیم تا معرفی مختصری از این مجموعه فرهنگی – پژوهشی و انقلابی تقدیم علاقمندان نماییم.
آنچه در ادامه میخوانید معرفی کانون اندیشه جوان همراه با بخشی از فعالیتهای انجام شده توسط این مجموعه است:
کانون اندیشه جوان، یک موسسه فرهنگی-پژوهشی وابسته به «پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی» است که برای تبیین، تبلیغ و ترویج «گفتمان انقلاب اسلامی» بین جوانان ۱۶ تا ۲۸ سال می کوشد. پویش کانون اندیشه جوان به عنوان یک موسسه رسمی غیردولتی، غیراعنتفاعی و غیرجناحی از سال ۱۳۷۷ آغاز گردیده و به شکلی پیوسته و نوبه نو، در گستره کشوری، ادامه دارد. این موسسه در عرصه های مختلف علوم انسانی، ادبیات و هنر فعالیت می کند و تلاش دارد از دریچه اسلام ناب به بازخوانی، بررسی، نقد، تولید و بازتولید اندیشه در این عرصهها بپردازد.
ضرورت پرداخت علمي ـ كاربردي به مباحث فكري و بايستگي تبيين زيرساختهاي انديشه ديني و نظامات اجتماعي اسلام براي آيندهسازان كشور، و نيز لزوم آسيبشناسي در حوزه فرهنگ و باورداشتهاي ديني و پاسخگويي به شبهات مطرح به منظور صيانت از هويت فرهنگي و سلامت عقيدتي نسل جوان، از دلایل تأسيس کانون بوده است. اهم فعاليتهاي كانون در قالبهاي زير سامان مييابد:
کتاب:
که تا کنون این موسسه نزدیک به ۵۰۰ عنوان کتاب با عناوین مختلف در راستای پاسخ به سوالات و ابهامات مخاطب جوان خود راهی بازار نشر کرده است.
پايگاه اينترنتي:
حضور موثر در فضاي مجازي، يکي از اولويتهاي راهبردي برنامههاي کانون انديشه جوان است. به همين منظور، از ابتداي دهه ۸۰ کانون کوشيده است با راهاندازي پايگاههاي مختلف اينترنتي، اين راهبرد برنامهاي خود را محقق سازد. اين پايگاهها عبارتند از:
- کانون انديشه جوان (Canoon.org): اين پايگاه، پايگاه رسمي کانون است و با عهدهداري وظايف يک روابط عمومي ديجيتال، بازتابنده رسمي فعاليتهاي کانون در فضاي مجازي محسوب ميشوند.
- باشگاه انديشه (Bashgah.net): اين پايگاه در سال ۱۳۸۷، از سوي اولين جشنواره رسانههاي ديجيتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي به عنوان نخستين پايگاه اينترنتي فارسي زبان برتر در حوزه انديشه معرفي شد و هماکنون با يک ميليون بازديد ماهانه و نزديک به ۳۰.۰۰۰ مقاله، از مهمترين مروّجان گفتمان انقلاب اسلامي در فضاي مجازي محسوب ميشود.
- زمانه (Zamane.info): اين پايگاه وظيفه بازنشر محتواي ماهنامه زمانه را در فضاي مجازي برعهده دارد و مطالب کليه شمارههاي منتشرشده ماهنامه، در آن قابل دسترسي است. در پاييز سال ۱۳۸۹، نسخه جديد اين پايگاه با امکانات بيشتر رونمايي شد.
- پرسان (Porsan.ir): اين پايگاه در آبان سال ۱۳۸۹، با هدف «پاسخگويي به پرسشها و شبهات انديشهاي» در قالب انجمنهاي گفتگو راهاندازي شد و تاکنون ۳۲۵ پرسش و پاسخ در آن منتشر شده است.
- سير نما (SeyrNama.ir): اين پايگاه در پاييز سال ۱۳۸۹، با شعار «راهنماي سيرهاي مطالعاتي» رونمايي شد. اين پايگاه اينترنتي منحصر به فرد با معرفي سيرهاي مطالعاتي در حوزه علوم انساني و ادبيات به چهار سطح از مخاطبان، يکي از آرزوهاي ديرينه مشتاقان حوزه کتاب را محقق کرده است. در سير نما افزون بر سير مطالعاتي پيشنهادي کانون انديشه جوان، سيرهاي مطالعاتي ديگر نهادها، سازمانها و چهرههاي معتبر در اختيار مخاطب قرار گرفته است.
پيامک:
از خرداد ۱۳۸۹، سامانه اطلاعرساني کانون انديشه جوان در قالب پيامک به راه افتاد. اين سامانه با شماره اختصاصي ۲۰۰۰۰۱۳۷۷ براي نزديک به ۳۰۰۰ مشترک خود آخرين اخبار کانون را ارسال ميکند و از نظرات و پيشنهادها و انتقادات آنان بهرهمند ميگردد.
پست الکترونيک:
از تابستان ۱۳۸۹، سامانه اطلاعرساني کانون انديشه جوان در قالب پست الکترونيک با نشاني info@kanoonandisheh.com راهاندازي شد. اين سامانه با ارسال متن و تصوير آخرين اخبار فعاليتهاي کانون به ۴۰۰۰ مشترک به خبرنامه روزانه کانون مبدل شده است.
نرمافزار:
نرمافزارهاي کانون انديشه جوان در استاندارد نوين خود به سه دسته نرمافزارهاي صوتي، نرمافزارهاي تصويري و نرمافزارهاي چندرسانهاي تقسيم ميشوند. تاکنون نرمافزارهاي ذيل در کانون توليد شده است:
- نرمافزار تصويري «تراژدي غرب خودبنياد» ـ سلسله گفتارهاي غربپژوهي.
- نرمافزار تصويري «نقد نمايشنامه ايرانيان».
- نرمافزار چندرسانهاي «سايهروشن زمانه».
- نرمافزار تصويري «همزاد عاشقان جهان» ـ بازنشر همايش بزرگداشت زادروز زندهياد قيصر امينپور.
- نرمافزار «کتابخانه ديجيتال کانون انديشه جوان» ـ شامل متن کامل ۱۰۰ عنوان از کتابهاي کانون.
- نرمافزار چندرسانهاي «نهادهاي راهنماي فهم قرآن» ـ درسگفتار استاد علياکبر رشاد.
- نرمافزار چندرسانهاي «سيد مرتضي آويني: متفکر دوران گذار».
- نرمافزار چندرسانهاي «بررسي و نقد آراء و انديشههاي سيد احمد فرديد».
- نرمافزار چندرسانهاي «بررسي و نقد آراء و انديشههاي سيد حسين نصر».
- نرمافزار چندرسانهاي «بررسي و نقد آراء و انديشههاي ميشل فوکو».
- نرمافزار چندرسانهاي «روشنفکري ديني».
مشاوره علمي:
ارتباط گسترده كانون انديشه جوان با دانشجويان و تشكلهاي دانشجويي سبب شده است تا هر سال صدها گونه مشاوره به تشكلها و گروههاي دانشجويي، سخنرانيها، مناظرات، و ميزگردهاي متنوع و متعدد و فعاليتهايي از اين دست، با استفاده از استادان و انديشمندان در ساحتهاي گوناگون فكري در كانون، برنامهريزي و پايهگذاري شود.
حلقه مطالعاتي:
«حلقههای مطالعاتی» كانون اندیشه جوان، فرصتی برای جوانان، دانشجویان و طلاب است تا از طریق با همخواندن، با همانديشيدن و با همدانستن به شكل هوشمندانهای، دانایی خود را با توجه به خودآگاهی تاریخی خویش بیفزایند.
حلقه مطالعاتی به گروهی ۵ تا ۱۲ نفره گفته میشود كه با حضور یك مربی دستكم یكبار در هفته گرد هم میآیند. حلقهها برای یك فصل آموزشی تشكیل میشوند و با شروع فصل جدید آموزشی ممكن است تعداد حلقهها یا تركیب اعضای آنها تغییر يابد.
در هر فصل آموزشی حداقل یك و حداكثر سه كتاب به شكل گروهی و هماهنگ مطالعه خواهد شد. ممكن است در برخی حلقهها، جزوهها یا مقالاتی نیز برای تكمیل سیر بحث مورد مطالعه قرار گیرد.
هر حلقه كار خود را با مطالعه یك كتاب مبنایی كه كلیات و اصول مباحث موضوع حلقه را دارا باشد، آغاز میكند. در هر جلسه یكی از اعضا مبحث مورد مطالعه را ارایه كرده، دیگر اعضا مطالب را به چالش كشیده، مورد بحث و نقد قرار میدهند. مربی هر حلقه، هدايت فكري مباحث و ارایه سیر مطالعاتی را برعهده دارد.
کرسی آزاداندیشی:
کانون اندیشه جوان این توفیق را داشته است که یکی از پیشگامان گسترش کرسیهای آزادانديشي در سطح دانشگاهها باشد. برگزاري ميزگردهاي متعدد در حوزههاي مختلف علوم انساني با حضور استادان، پژوهشگران و نخبگان دانشجو، در فضايي سالم اما آزادانديشانه حاصل اين تجربه کانون بوده است.
همايش:
برگزاري همايشهاي گوناگون، فرصتي براي بررسي فشرده موضوعات، جريانات و انديشههاي چهرههاي جريانساز بوده است.
کلاس آموزشي:
يکي از قالبهاي ديرين مورد استفاده در کانون انديشه جوان، آموزش در قالب کلاس يا دوره آموزشي است.
سخنراني:
برگزاري نشستهاي سخنراني و ارايه ديدگاههاي صاحبنظران، يکي از برنامههاي معمول در کانون انديشه جوان است.