به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاع رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، دکتر محمدرضا سنگری مدیر گروه ادبیات اندیشه پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی پژوهشگاه در گفتوگویی با خبرگزاری شبستان درباره آشنایی خود با مرحوم «ابوالفضل زرویی نصرآباد»، گفت: آشنایی من با ابوالفضل زرویی نصرآباد به یک سال بعد از فوت مرحوم کیومرث صابری یا همان گل آقا بر می گردد. کیومرث صابری قبلا سر دبیر مجله رشد زبان و ادبیات فارسی بودند که الان بنده سردبیر این مجله هستم. در آن زمان می خواستیم تجلیلی از این بزرگوار داشته باشیم؛ هم از زبان همکاران و هم از زبان کسانی که با او بودند و همین بهانه ای برای آشنایی با زرویی نصرآباد شد.
مدیر ادبیات اندیشه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با بیان اینکه مرحوم کیومرث صابری چهره درخشان حوزه طنز بود، عنوان کرد: ایشان پیش از انقلاب با مجله توفیق همکاری داشت و بعدها در کنار شهید رجایی قرار می گیرد و نقش مشاور را برای ایشان داشت.ما برای تجلیل از کیومرث صابری از چندین نفر دعوت کردیم از جمله منوچهر احترامی که ایشان هم متاسفانه در جامعه ما ناشناخته ماند. همان کسی که کتابهای معروف حسنی نگو بلا بگو را نوشته است. این شخصیت بزرگوار ناشناخته مانده است.
وی ادامه داد: برای مراسم تجلیل از عمران صلاحی که شاعر و طنزنویس و در مجله گل آقا بودند، دعوت کردیم. همچنین از ابوالفضل زرویی نصرآباد هم دعوت کردیم .می خواستیم یک مجله طنز در مورد مسایل طنز و شخصیت کیومرث صابری در آوریم.
تذکره المقامات؛ درخشان ترین اثر ابوالفضل زرویی
سنگری با اشاره به اینکه زرویی نصرآباد را انسان دقیقی دیدم، بیان کرد: زرویی نصرآباد در مباحث نظری دقیق بود. یعنی می توانست به درستی و دقت موضوع و مقوله طنز را تحلیل و بررسی کند. زرویی همچنین اطلاعات عمیق و وسیعی در حوزه طنزپردازی داشت. تذکره المقامات از درخشان ترین کارهای ابوالفضل زرویی نصرآباد است. وقتی این کتاب را دیدم، دریافتم زرویی چقدر تسلط روی ادبیات کلاسیک و گذشته ما دارد. تذکره الاولیا از عطار نیشابوری است.زرویی نصرآباد تذکره المقامات را به شیوه تذکره الاولیا نوشته است. این نشان می دهد که زرویی زبان قرن هفتم را به خوبی در مسایل امروز به کار می گرفت.
طنز زرویی جراحی اجتماعی بود
این نویسنده و پژوهشگر با بیان اینکه ابوالفضل زرویی نصرآباد در طنز بسیار موفق بود، تصریح کرد:طنز را جراحی می دانند و طنز زرویی به نوعی جراحی اجتماعی بود. اصلاح رفتارها، نشان دادن و درشت نمایی ضعف ها در جامعه برای اصلاح در طنز زرویی بود.
شعر زرویی برای حضرت ابوالفضل از درخشان ترین اشعار عاشورایی است
وی خاطرنشان کرد: بعد از طنز با شعر زرویی نصرآباد آشنا شدم و دیدم غیر از شعر طنز ، شعر جدی هم دارند البنه طنز ، جدی است. منظورم شعر غیر طنز است. شعر زرویی برای حضرت ابوالفضل العباس یکی از درخشان ترین سروده هایی است که در حوزه شعر عاشورایی در روزگار خود داریم.
مدیر گروه ادبیات اندیشه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی سلامت زبان را یکی دیگر از ویژگی های ابوالفضل زرویی دانست و افزود: سلامت نگاه ، کشف مسایل اجتماعی ، باز کردن یک زاویه متفاوت نسبت به حوزه نقد و طنز از ویژگی هایی است که در کارهای زرویی بود.
زرویی شاگردپرور بود
وی بیان کرد: خدایش رحمت کند، آقای زرویی در چند سال اخیر به خاطر بیماری کمتر در عرصه مطبوعات حضور داشت. خبر درگذشت ایشان برای جامعه ما خیلی ناگهان بود.امیدوارم رهپوی راه او باشند . یکی از پیژگی های زرویی شاگرد پروری بود. بسیاری از افراد را تربیت کرد و بعضی از طنزپردازان جوان و خوب امروز محصول و فرورده وجودی مرحوم زرویی هستند. امیدوارم راه ایشان به دقت و ژرفی پیموده شود.