به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، آیتالله علی اکبر رشاد، ریاست محترم پژوهشگاه در جلسه درس خارج فقه حوزه علمیه امام رضا(ع) با اشاره به کلام گوهر بار امیرمومنان علی(ع) که فرمودند: «قله العیال احد الیسارین»، گفت: حضرت علی(ع) در این کلام نورانی به یک واقعیت اجتماعی اشاره فرمودند بر این اساس که راحتی و سهولت در زندگی دو راه دارد یکی از آن دو راه این است که عیال و اهل تکفل فرد کم باشند، منظور حضرت در این کلام آن است که راه دیگری نیز برای راحتی وجود دارد و آن تلاش و تدبیر برای تامین معیشت است.
وی ادامه داد: کم بودن اعضای خانواده یکی از دو شیوه سهولت در زندگی است اما تمام آن نیست، توصیه امیرمومنان(ع) در شرایط خاص میتواند یک گزینه برای تسهیل امور زندگی باشد اما لحن کلام حضرت این گزینه را به عنوان تنها راه حل تایید نمیکند، این سیاست غلطی است که عدهای طی چند دهه بعد از انقلاب آن را برای عموم جامعه تجویز کردند و صدماتی نیز از این جهت متوجه جمهوری اسلامی شد.
آیتالله رشاد در ادامه بیان داشت: منظور حضرت علی(ع) این نیست که فرزند کمتر داشتن یک نسخه عمومی و برای همه زمانها است بلکه به عنوان یک گزینه برای شرایط خاص میتواند مطرح شود. از این رو راه درست، کلی و عمومی آن راهی است که خداوند متعال برای انسانها تجویز کرده، خداوند متعال مومنین را تشویق به فرزندآوری کرده به این اعتبار که هر چه فرزندان مومنین بیشتر باشد انسانهایی که لااله الا الله و شهادتین میگویند بیشتر میشود. توصیه پیامبر(ص) نیز بر همین اصل استوار است که فرمودند من به کثرت آل امتم بر دیگر انبیاء افتخار میکنم.
رئیس و مؤسس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با تاکید براینکه انسان باید با تدبیر زندگی خود را مدیریت کند، تصریح کرد: تجربه نشان داده است که انسان وقتی با تدبیر زندگی خود را مدیریت کند کم بودن اعضاء خانواده راهحل مناسبی نخواهد بود و مشکلات بسیاری را در پی خواهد داشت.
آیتالله رشاد معضل منفی بودن رشد جمعیت در دنیا به خصوص در کشورهای غربی را یک مشکل اساسی بیا کرد و گفت: همه کشورهای بزرگ و پرجمعیت در شرق کره زمین قرار دارد، هند با حدود ۱ میلیارد و ۳۰۰ میلیون نفر و چین با جمعیت تقریبی ۱ میلیارد و ۵۰۰ میلیون نفر با سرزمینهایی گسترده در آسیا قرار دارند و به خوبی هم اداره میشوند و در مسیر پیشرفت قرار دارند، در چین کثرت جمعیت تبدیل به یک امتیاز و فرصت شده است به طوری که با نیروی کار ارزان و تولیدات ارزان قدرتهای دنیا از آمریکا گرفته تا کشورهای اروپایی را به چالشهای عمده و جدی کشیده است.