دکتر شریعتی محدود به یک زمان خاص نیست

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، نشست خبری همایش آنان که می‌اندیشند با موضوع “بازخوانی و بررسی آرا و اندیشه‌های دکتر علی شریعتی”  روز چهارشنبه مورخ ۱۹ مهرماه جاری با حضور دکتر مصطفی غفاری دبیر علمی این همایش در کانون اندیشه جوان برگزار شد.

 در این نشست دکتر مصطفی غفاری ضمن ابراز خرسندی از برگزاری همایش‌هایی با سبک بررسی آرا و نظرات اندیشمندان در کشور گفت: کانون اندیشه جوان پس از برگزاری همایش‌های متعدد در مورد بررسی و نقد آرا و اندیشه‌های متفکرانی همچون هایدگر، فوکو، فردید، جان راولز، سید حسین نصر، شهید آوینی و اخیرا هانری کربن با استقبال مجامع علمی و دانشگاهی و قشر جوان مواجه شد.

وی در ادامه افزود: کانون اندیشه جوان پس از برگزاری همایش بررسی و نقد آرا و اندیشه‌های هانری کربن، ‌تصمیم به برگزاری همایشی با عنوان بازخوانی و بررسی اندیشه‌های دکتر علی شریعتی به عنوان یکی از جریان‌سازترین اندیشمندان حوزه مطالعات تاریخ معاصر گرفت.

وی در رابطه با ضرورت برگزاری چنین همایشی در حال حاضر گفت: با توجه به جامعیت سخنان دکتر شریعتی و این نکته که ایشان در رابطه با موضوعات متعددی هم قلم زده و سخنرانی کرده و هم آثار قلمی او به نشر مکتوب در آمده است و همچنین وجود این نکته که آثار ایشان تنوع موضوعی گسترده‌ای دارد و اثرگذاری دقیقی در طول زمان داشته‌اند، کمتر شخصیتی داریم که در این حد و در این مقدار مورد توجه باشد.

دبیر علمی نهمین دوره همایش آنان که می‌اندیشند تصریح داشت: اهمیت پرداختن به موضوع دکتر شریعتی مربوط به جریان‌سازی فکری ایشان می‌شود. می‌توان گفت دکتر شریعتی نماد و راهبر جریانی است که تحت عنوان بازگشت به خویشتن در میان گفتمان‌های هویتی ایران معاصر جایگاه ویژه‌ای دارد.

وی افزود: ما در سلسله همایش‌های آنان که می‌اندیشند، به سراغ بررسی آرا و اندیشه‌های متفکرانی رفته‌ایم که تاثیرگذاری بسزایی در حوزه اندیشه داشته‌اند و دکتر شریعتی در حقیقت جزء اندیشمندانی است که هر کس آثار ایشان را مورد مطالعه جدی قرار داده است،‌ اذعان دارد اندیشه او محدود به یک زمان در یک دوره خاص نیست و اندیشه‌های او در مقابل پدیده‌های جدید، حرف‌هایی نو برای گفتن دارد.

غفاریتاکید کرد: ما می‌توانیم غیر از بازخوانی آثار دکتر شریعتی در حقیقت پرسش‌های تازه خودمان را به این مکتب فکری و مجموعه آثار ایشان ارایه کنیم و پاسخ‌های تازه بگیریم. در واقع این همایش علاوه بر بازخوانی، ‌قصد ارایه پاسخ برای سوالات امروزمان را دارد و این می‌تواند مورد توجه جوانان و اندیشمندان قرار گیرد.

دبیر همایش بررسی آرا دکتر شریعتی در رابطه با مراحل اجرایی همایش و نحوه ارسال مقالات کفت: تا ابتدای دی ماه جاری فراخوان مقاله خواهیم داشت و لازم است مقالات با استاندارد های علمی – ترویجی نوشته شود، چون مقالات بر همان اساس ارزیابی خواهد شد و در اواخر بهمن ماه امسال که مصادف با چهلمین سال درگذشت دکتر شریعتی است، ‌این همایش علمی  برگزار خواهد شد.

وی در رابطه با محورهای همایش نیز گفت: محورهای این همایش دو دسته است. بخشی بر اساس دغدغه‌های شخصی دکتر شریعتی، مانند گفتمان “بازگشت به خویشتن” یا اسلام‌شناسی در نگاه دکتر شریعتی و بخشی کلید واژه‌هایی است که در اندیشه‌های دکتر شریعتی قابل مشاهده است مانند “شریعتی و تاریخ”، “شریعتی و علوم انسانی”، “شریعتی و روشنفکری”، “شریعتی و مساله عدالت”، “شریعتی و سنت و مدرنیته”و برخی موضوعات دیگری که در اندیشه‌های شریعتی وجود دارد مانند “شریعتی و اندیشه جهان وطنی”و “شریعتی و اندیشه‌های سیاسی مدرن”و اسلامی که در تمامی این موارد هرچه بیشتر به سمت نگاه‌های تازه برویم و هرچه نوآوری و ابداع در موضوعات صورت گرفته باشد استقبال بیشتری خواهد شد.

وی در پایان گفت: ما هر چه در این حوزه تحقیق و پژوهش بیشتری داشته باشیم، متضرر نخواهیم شد و جامعه علمی از این پژوهش‌ها استفاده خواهد کرد.

 

پژوهشگران، اساتید و دانشجویان ارجمند می‌توانند مقالات با شرایط مقاله علمی – ترویجی خود را از طریق پست الکترونیک به نشانی: canoon@iict.ac.ir برای دبیرخانه این همایش ارسال نمایند.

علاقمندان جهت کسب اطلاع بیشتر می‌توانند با شماره ۸۸۹۶۰۵۳۶ داخلی ۱۱۵ تماس حاصل نمایند.