کربلا را در سال ۱۴۴۱ قمری ببینیم/ پرداخت به سازه‌های فرهنگ عاشورا

محمدرضا سنگری با بیان اینکه باید ببینیم کربلا برای جامعه امروز ما و فرداهای ما و در تصمیم‌گیری‌ها و برخوردهای کلان ما با دشمن و کسانی که حق را برنمی‌تابند، چه پیام‌های بزرگی دارد، گفت: این عبرت‌ها را باید از کربلا دریابیم، کربلا را امروزی کنیم، عاشورا را در سال ۶۱ هجری نبینیم و در سال ۱۴۴۱ قمری هم ببینیم و بررسی کنیم.

به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاع‌رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، دکتر محمدرضا سنگری مدیر گروه ادبیات اندیشه پژوهشگاه در گفت‌وگو با ایکنا در ارتباط با نحوه بهره‌گیری از ایام ماه محرم، گفت: عاشورا به عنوان یک فرهنگ، سازه‌هایی دارد که باید به تمام این سازه‌ها در ایام محرم بپردازیم. یک بُعد کربلا، درس‌هایی است که کربلا دارد، نکته‌ها و آموزه‌هایی که بعضی از آنها محصول خود حرکت حضرت اباعبدالله(ع) هستند؛ یعنی از حدود ۲۷ ماه رجب (یا شب ۲۸ ماه رجب) که حضرت حرکت خود را شروع کردند تا روز هشتم ذی‌الحجه (یوم الترویه) و خود کربلا. تمام این راه سرشار از نکته‌ها، درس‌ها و آموزش‌هایی است که باید از آنها بهره‌گیری و استفاده کنیم.

امام حسین(ع) را پیش از عاشورا هم ببینیم

وی اظهار کرد: بخش دیگر، مسائلی است که امام پیش‌تر از کربلا داشتند. اما حسین(ع) ۱۹ هزار و ۹۹۹ روز در این دنیا زندگی کردند؛ ما فقط یک روز عاشورا را می‌بینیم؛ امام پیش از اینها سخنرانی‌ها و نامه‌هایی دارند که هم سرشار از درس و آموزش هستند و نباید آنها را فراموش کنیم.

عبرت‌های کربلا برای جامعه امروز ما و فرداهای ما و در تصمیم‌گیری‌ها و برخوردهای کلان ما با دشمن و کسانی که حق را برنمی‌تابند، چه پیام‌های بزرگی دارد؟

سنگری ادامه داد: نکته بعدی که کمی فراتر از حوزه درس است، عبرت‌های کربلا است؛ یعنی کربلا برای جامعه امروز ما و فرداهای ما و در تصمیم‌گیری‌ها و برخوردهای کلان ما با دشمن و کسانی که حق را برنمی‌تابند، چه پیام‌های بزرگی دارد؟ این عبرت‌ها را باید از کربلا دریابیم. به عبارت دیگر، کربلا را امروزی کنیم، عاشورا را در سال ۶۱ هجری نبینیم و در سال ۱۴۴۱ قمری هم ببینیم و بررسی کنیم.

مدیر گروه ادبیات اندیشه پژوهشگاه ادامه داد: درباره بُعد عبرت‌های عاشورا، آثاری وجود دارد. مقام معظم رهبری چندین بار درباره عبرت‌های عاشورا صحبت کرده‌اند. کتاب مستقلی به نام «عبرت‌های عاشورا» چاپ شده است. اثر دیگر نیز کتاب «انسان ۲۵۰ ساله» است که عبرت‌های کربلا در آن مطرح شده است.

بررسی بعد حماسی کربلا در کنار سوگ

نویسنده کتاب «آیینه داران آفتاب» با اشاره به بُعد حماسی کربلا گفت: استاد شهید مطهری در کتاب سه جلدی «حماسه حسینی» تلاششان بر این بود که ابعاد حماسی کربلا را مطرح کنند؛ آنجا که غیرت، شجاعت، سرفرازی، صبوری و شکیب و ایستادن باید یاد بگیریم، بُعد حماسی کربلا است که باید مطرح شود؛ در کنار بُعد سوگ. سوگ، مرثیه و به تعبیر زیارت عاشورا، رزیه کربلا هم باید مطرح شود.

به گفته این محقق عاشورایی، بُعد دیگری نیز وجود دارد که بُعد عرفانی کربلا است؛ روزگاری بزرگانی به این بعد پرداخته‌اند؛ مثل «گنجینه اسرار» عمان سامانی مثل «آتشکده نیر تبریزی» یا «روضه الاسرار» که به ابعاد معرفتی و عرفانی کربلا پرداخته‌اند و آنها را هم نباید فراموش کنیم.