سنت های حوزوی، پیشرو در عرصه تولید محتوای فاخر برای مخاطب طلاب جوان

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، یکی از گروه های موفق در مرکز پژوهش های جوان وابسته به پژوهشگاه، گروه سنت های حوزوی و آداب طلبگی است. قدم برداشتن و انجام فعالیت آن هم فعالیت علمی و پژوهشی برای قشر جوان جامعه اسلامی بخصوص طلاب حوزه های علمیه امری حساس و پرچالش است. کانون اندیشه جوان و مرکز پژوهش های جوان به عنوان دو بازوی توانمند در زمینه تولید محتوای علمی بر اساس نیاز قشر جوان دانشگاهی و جوان حوزوی تأسیس شده اند. در چند سال اخیر و با انفصال و استقلال مرکز پژوهش های جوان از کانون اندیشه جوان، کلیه فعالیت های تخصصی مرتبط با طلاب جوان به این مرکز واگذار شد. گروه سنت های حوزوی و آداب طلبگی مرکز پژوهش های جوان به مدیریت حجت الاسلام و المسلمین محمد حسین پورامینی با بهره گیری از اساتید بنام حوزه های علمیه و با تولید کتب و منشورات فاخر، همواره در گام های خود ثابت قدم و استوار بوده است. تولید مجموعه ارزشمند مهارت های طلبگی که چندی پیش یازده مجلد از آن به چاپ رسید، گواه این مدعاست. فرصتی دست داد تا پای صحبت های حجت الاسلام پور امینی نشسته و از فعالیت های این گروه بیشتر اطلاع کسب کنیم.  

 

با سلام، لطفا در مورد پیشینه گروه سنت های حوزوی و آداب طلبگی توضیح دهید.

با سلام. گروه سنت های حوزوی و آداب طلبگی، گروهی است پژوهشی وابسته به پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی که ذیل مرکز پژوهش های جوان برای مخاطبین طلاب، به منظور آشنایی با سنت های اصیل حوزوی، بازشناسی آداب طلبگی، آگاهی بخشی در حوزه های فردی، اجتماعی و خانوادگی فعالیت می‌کند.

این گروه در زمستان سال ۱۳۸۹ در قالب حلقه مهارت‌ های طلبگی تأسیس گردیده و سپس در سال ۱۳۹۰ به گروه سنت‌ های حوزوی و آداب طلبگی ارتقا یافته است. مهترین اهداف این گروه عبارت است از: شناسایی، حفظ، ثبت و احیاء سنت های اصیل حوزوی، تلاش در جهت ترویج و ارتقاء سطح دانش، بینش و اخلاق طلاب جوان، حرکت جامع و نظام مند در مسیر رشد و تعالی فردی و جمعی طلاب جوان، تبیین و ترویج آداب طلبگی، تبیبن و ترویج آرمان تحول در حوزه و از این قبیل اهداف که مد نظر گروه است.

 

مخاطبان آثار شما کدام گروه از طلاب هستند؟

گروه سنت‌ های حوزوی و آداب طلبگی از آنجایی که ذیل مرکز پژوهش های جوان فعالیت می کند، همچون سایر آثار مرکز مخاطب آن قشر جوان است؛ اما طلاب جوان. آثار سنت‌ های حوزوی و آداب طلبگی  برای  دو دسته از مخاطبان می باشد؛ طلاب جوان: طلاب جوان شاغل به تحصیل در سطح ۱و۲ حوزه های علمیه (حدود ۱۷ تا ۲۴ سال) و همچنین طلاب فاضل که شامل طلاب جوان شاغل به تحصیل در سطح ۳ و ۴ ( حدود ۲۴ تا ۲۹ سال) می شود.

 

اهم فعالیت های گروه در گذشته به چه صورت بوده است؟

چنانچه عرض شد گروه دو مخاطب طلاب جوان و فاضل دارد. گروه در گام اول، اولویت را در تهیه مجموعه ‌ای با عنوان مهارت های طلبگی برای مخاطب طلاب جوان قرار داده است که هدف از تولید این مجموعه عبارت است از:

– آموزش مهارت‌ های خاص طلبگی در موضوعات و ساحت‌ های مورد ابتلای طلاب جوان؛

–  جهت ‌دهی طلاب جوان به منظور حرکت در مسیر رشد و تعالی فردی و جمعی؛

– آشناسازی طلاب جوان با اقتضائات رفتاری و معرفتی مخاطبان حوزه.

مجموعه مهارت های طلبگی مشتمل بر حدود ۵۰ جلد در ۶ دسته علمی، اخلاقی، تبلیغی، فردی، خانوادگی و اجتماعی خواهند بود که تاکنون یازده اثر از این مجموعه چاپ شده و ده اثر دیگر، مراحل تولید، تدوین و ارزیابی خود را پشت سرگذاشته و در مراحل فنی و صفحه‌ آرایی قرار دارند و در آینده نزدیک به زیور چاپ آراسته خواهند شد. حدود بیست جلد دیگر نیز در مراحل مختلف تولید قرار دارند.

 

گروه مجموعه آثار دیگری نیز با عنوان کتاب طلبه عرضه کرده است؛ عناوینی که تا کنون از این مجموعه ها چاپ شده اند کدام آثار هستند؟

از مجموعه مهارت های طلبگی عناوینی که جدیداً به چاپ رسیده است ۱۱جلد می باشد و عبارت است از؛ “مباحثه”، “یک جلسه درس”، “روش تدریس” و “برنامه ریزی تحصیلی”، که از دسته علمی این مجموعه می باشند. “پاسخ به شبهه و پرسش”، “تبلیغ مجازی”، از دسته تبلیغی و “دوران عقد و همسرداری” از دسته خانوادگی و همچنین “فعالیت سیاسی” و “آیین طلبگی” از دسته های اجتماعی و فردی و در نهایت “رازهای نماز” که بازنگاری “سرالصلاه” حضرت امام خمینی(ره)  است و از دسته اخلاقی مجموعه مهارت ی های طلبگی می باشد.

عناوین غیر مهارتی نیز که با عنوان کتاب طلبه به چاپ رسیده است عبارتند از: “گرایش به معنویت”، اثر آیت الله استادی با تحشیه و پیوست جناب آقای محمد جواد رودگر، “صراط اندیشه و عمل(هدایت علمی و پرورشی طلاب و دانش پژوهان)” اثر آیت الله علیدوست، کتاب “سبک بالی و سبک باری (چهل شیوه خلاق عالمان شهر اخلاق)” و “شرط بلاغ (چهل کلید طلایی در مدیریت تبلیغ)” اثر جناب آقای حسین سروقامت و در نهایت دو اثر “راه” و “سلوک طلبگی” اثر حجت الاسلام والمسلمین جواد محدثی.

 

تاکنون چه جوایز و نشان هایی از سوی گروه یا محقیقن دریافت گردیده است؟

به کتاب شرط بلاغ اثر جناب آقای حسین سروقامت از سوی جشنواره علامه طباطبایی(ره) در سال ۹۲ جایزه تعلق گرفت.

 

دورنمای آینده گروه را چگونه ارزیابی می کنید؟ تا کجا ادامه پیدا کرده و به کجا خواهد رسید؟

چنانچه عرض شد در گام اول گروه اولویت خود را تهیه مجموعه مهارت های طلبگی برای مخاطبین طلاب مبتدی قرار داده بود که امیداریم تا اوایل سال آتی به اتمام برسد.

کاری که از امسال در گروه آغاز شد و در سالهای آتی تقویت خواهد شد نیز تولید آثاری برای طلاب فاضل است و این امر در راستای اهداف گروه همچون تبیبن و ترویج آرمان تحول در حوزه و توجه به دغدغه های مقام معظم رهبری (مدظله العالی) خواهد بود.

 

گروه تا چه حد در معرفی چهره های شاخص در زمینه های مورد تحقیق در گروه موفق بوده است؟ آیا در این زمینه برنامه ای وجود داشته یا دارد؟

از آنجایی که گروه فاقد عضو هیأت علمی است، تمام تلاش خود را در استفاده از ظرفیت علمی اساتید حوزوی  در تهیه آثار خود داشته و خواهد داشت؛ از این رو چنانچه ملاحظه می­کنید گروه از اساتید بنامی همچون آیت الله استادی، آیت الله علیدوست و حجج الاسلام و المسلمین محدثی، علی اکبریان، حق پناه، فقیهی، سوزنچی، حسین­خانی، ایزدهی و… استفاده کرده است تا بتواند آثاری براساس نیاز مخاطب خویش تولید نماید.

 

با تشکر از وقتی که در اختیار ما قرار دادید.