اهداف قطب علمی فلسفه دین

به بهانه انتخاب قطب علمی فلسفه دین پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به عنوان تنها قطب علمی برتر کشور در پانزدهیمن جشنواره پژوهشگران و فناوران برتر که آذرماه سال جاری در سالن همایش های بین المللی صدا و سیما در تهران برگزار شد فرصتی فراهم آمد تا با حجت الاسلام و المسلمین دکتر ابوالفضل ساجدی- مدیر قطب علمی فلسفه دین- درباره فعالیت های قطب گفتگویی داشته باشیم.- جناب آقای ساجدی با سلام و ضمن تبریک به خاطر اتخاب قطب علمی فلسفه دین به عنوان قطب علمی برتر کشور، ابتدا به عنوان اولین پرسش به اختصار تعریفی از فلسفه دین بیان کنید.فلسفه دین دانشی است که با رویکرد بشری(عقلانی، تجربی و شهودی) و بعضاً فرانگر “در باره دین” و “در دین”، به مطالعه و تحقیق می پردازد. – اهداف تأسیس قطب علمی فلسفه دین چیست؟در تأسیس قطب علمی فلسفه دین دو دسته اهداف راهبردی و کاربردی مورد توجه بوده است. اهداف راهبردی عبارتند از: تبیین و نقد و بررسی مکاتب و آراء در فلسفه دین غربی؛ تأسیس و توسعه فلسفه دین اسلامی؛ بسط مرزهای معرفت در این حوزه و ورود به قلمرو های کشف ناشده و حرکت در مزهای دانش؛ احراز مرجعیت علمی در زمینه فلسفه دین در مقیاس ملّی و فرا ملّی؛ و نیز ایجاد جبهه فکری و نخبگانی جهانی فیلسوفان دین همسو.اما اهداف کاربردی مورد توجه را می توان در هفت محور برشمرد: پشتیبانی نظری از مبانی نظام اسلامی و کاربردی کردن مسائل فسلفه دین اسلامی از این رهگذر؛ توسعه تحقیقات در عرصه کارکردها و کاربردهای دین در ساحت های مختلف؛ تبیین تأثیر دین در پارادایم های علوم طبیعی و انسانی؛ تبیین نسبت و مناسبات دین با مقولات حیات انسان معاصر از قبیل هنر، رسانه، ارتباطات، فناوری و …؛ تغذیه و جهت دهی فعالیت های علمی حوزه ها و دانشگاه ها در دو ساحت آموزش و پژوهشِ فلسفه دین؛ پاسخ به پرسش های مطرح در عرصه مبانی فلسفه دین اسلامی و مسائل آن و نهایتاً پیشگیری از گسترش خرافه گرایی در فهم و عمل به دین.- لطفاً مهمترین پروژه های قطب فلسفه دین را تشریح فرمایید.پروژه هایی که در قطب علمی فلسفه دین در جریان هستند طی فرایند مشخصی تعریف شده اند. در نخستین گام اولویت های پژوهشی در عرصه های مختلف فلسفه دین اسلامی تعیین شد و سپس با مراکز علمی مرتبط ارتباط برقرار و تفاهم نامه همکاری در جهت اجرایی شدن اولویت های پژوهشی منعقد گردید. نتیجه این تعامل، انعقاد قراردادهای متعدد پژوهشی با صاحب نظران و اساتید برجسته حوزه فلسفه دین است.از جمله طرح هایی که اکنون در جریان است، طرح کلان تولید مبانی فلسفه دین اسلامی، اقتراح جهانی فلسفه دین و چندین تحقیق تک نگاری موضوع محور در موضوعات مختلف فلسفه دین است. همچنین برگزاری کارگاه ها و نشست های علمی در مراکز مختلف در موضوعات بنیادی و مورد نیاز جامعه در این عرصه، تصنیف و کتاب های متعدد و ترجمه آنها، انتشار مجله فارسی، برگزاری پیش نشست های همایش بین المللی فلسفه دین اسلامی، تهیه سایت قطب و بروز رسانی اطلاعات و گزارش اخبار قطب از دیگر فعالیت‌های قطب علمی فلسفه دین هستند. – در پایان لطفاً در مورد برگزیده شدن قطب علمی فلسفه دین به عنوان تنها قطب علمی برتر کشور در سال جاری توضیح دهید.قطب علمی فلسفه دین در میان یکصد و پنجاه (۱۵۰) قطب علمی کشور از مجموعه قطب های علوم انسانی و علوم تجربی به دلیل فعالیت های گسترده آن در مسیر اهداف از پیش تعیین شده و همچنین بدلیل ارتباطات گسترده با وزارت علوم و سایر مراکز علمی مرتبط، به عنوان تنها قطب علمی برتر کشور انتخاب شد و مورد تقدیر و تشویق شخصیت های معتبر علمی کشور قرار گرفت.