حجت الاسلام اسماعیلی گفت: این پژوهشگاه سابقه زیادی در حوزه پژوهش دارد و منشورات و برون دادهای بسیاری در چند سال اخیر در حوزه مسائل كاربردی تر به لحاظ علمی و اقبال مخاطبان تولید كرده است.
وی با اشاره به برنامههای متمركز پژوهشگاه به مناسبت هفته پژوهش به مدت ۲ هفته خاطرنشان كرد: برگزاری كرسیهای مختلف و نشست های بسیاری بنا بر موضوعات روز از جمله برنامههای ویژه هفته پژوهش است. علاقمندان میتوانند به سایت پژوهشگاه مراجعه كرده و در مورد نشست ها اطلاعات لازم را كسب نمایند. همچنین رونمایی از بیش از ۵۰ عنوان كتاب از دیگر برنامههای این هفته است.
حجت الاسلام اسماعیلی در مورد جنبه كاربردی پژوهشگاهها اظهار كرد: بسیاری از پژوهشها سفارش نهادهای مختلف است كه با مسائل كاربردی درگیری دارند. افرادی كه در پژوهشگاه حضور دارند با معیارهایی سختگیرانه تر از دانشگاه با آنجا ورود كردهاند و تحصیلات دانشگاهی و حوزوی دارند و سوابق پژوهش نیز در كارنامه آنها وجود دارد. بسیاری از افرادی كه در پژوهشگاه حضور دارند در رشته خودشان مرجع و مورد استناد اهالی علم هستند.
رئیس پژوهشكده فرهنگ و مطالعات اجتماعی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی دستاوردهای پژوهشگاه را در ۲ دسته پژوهشهای بنیادین و كاربردی برشمرد و گفت: جوایزی كه پژوهشگاه در جشنوارهها و مجامع ملی و بین المللی كسب كرده جزو پژوهشهای بنیادین هستند. بسیاری از پژوهشها مورد نیاز جامعه و مسئله روز جامعه است. لذا پژوهشگاه در عرصه پژوهش كاملا موفق است البته جای پیشرفت زیادی نیز دارد.
وی همچنین با اشاره به دید علمی دولت و نظام به پژوهشگاه اظهار كرد: پژوهشگاه برخلاف موفقیت در فضاهای مختلف به حداقل حقوق خود در عرصه توزیع امكانات و بودجه دست نیافته است چرا كه پژوهشگران هیچ گاه به این امر به شكل كار اقتصادی نگاه نكردند و اعتراض و انتقادی در این جهت ندارند. این پژوهشگاه حتی از نیمی از امكانات سایر پژوهشگاهها برخوردار نیستند.
در ادامه محمد جنتی مدیرعامل سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: در جامعه امروز سرعت تغییرات و فضاهای جامعه و كنشها و واكنشها افزایش یافته و همین موجب شده اگر كار دقیق و پژوهشگرانه انجام نشود، فرصت جبران را از دست میدهیم. در عصر حاضر باید قدمها را استوار برداریم كه پژوهش میتواند این نیاز را برآورده كرده و ما را به جایگاه مطلوب برساند.
وی یادآور شد: در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی موضوعات مختلف كنار هم چیده میشود و شبكهای از اطلاعات و دانشها و افراد در كنار هم حركت میكنند كه میتواند كمك به دیده شدن مسئله از جنبههای مختلف داشته باشد تا سریعتر به نقطه مطلوب دست یابیم.