نقش منابع مرجع در اعتلای فرهنگ جامعه(تاریخچه دایره المعارف ‏نگاری)-۲۷

عنوان مقاله : نقش منابع مرجع در اعتلای فرهنگ جامعه(تاریخچه دایره المعارف ‏نگاری)-۲۷
نویسنده : مصاحبه کننده: امامیان راد، ایمان مصاحبه شونده : انوشه، حسن
منبع : مجله کتاب ماه کلیات » اردیبهشت ۱۳۷۸ – شماره ۱۷ (از صفحه ۳ تا ۶)
قسمتی از متن مقاله :در جهان ایرانی پیشینه تالیف دانشنامه‏ ها نزدیک به‏ هزار سال می‏رسد و در این روزگار دراز صدها کتاب چند دانشی‏ به هر دو زبان فارسی و عربی نوشته شده که برخی از آنها دانشنامه ‏های تخصصی و گروهی نیز دانشنامه‏ های‏ عمومی‏ اند.احیانا بهترین تقسیم ‏بندی،تقسیم‏ بندی‏ دانشنامه‏ نویسی به دو دوره پیش از نامه دانشوران در روزگار ناصر الدین شاه قاجار(۱۲۶۴-۱۳۱۳ ق.)و پس از آن می‏باشد که تا امروز نیز ادامه دارد. در دوره دراز پیش از نامه دانشوران کتاب‏های چند دانشی‏ سه ویژگی برجسته داشتند:یکی اینکه،مگر در یک مورد، یعنی رسئل اخوان الصفا که به دست گروهی از دانشمندان تالیف یافته،نوشتن دانشنامه ‏نگاری انفرادی بود و دانشمندان‏ بسته به تخصصی که داشتند دست به تالیف کتاب‏های چند دانشی می‏زدند.دوم این‏که نوشتن دانشنامه کاری خلاقه و ذوقی بود و مولف اثرش را بر پایه آن‏چه در حافظه خود داشت می‏ نوشت و برای نوشتن آن کمتر به منابع و اسناد رجوع می‏ کرد.سوم این‏که ترتیب دانشنامه‏ ها به خلاف‏ دانشنامه‏ های جدید الفبایی نیست،بلکه آن‏ها بر حسب‏ موضوعاتی که به آن می‏ پرداختند تدوین می‏ کردند و تقدم و تاخر موضوعات نیز به اهمیت آنها از دید مولف بستگی‏ داشت.
دانلود مقاله : نقش منابع مرجع در اعتلای فرهنگ جامعه(تاریخچه دایره المعارف ‏نگاری)-۲۷