دائرهالمعارف نگاری در ایران-۳۲

عنوان مقاله : دائرهالمعارف نگاری در ایران-۳۲
نویسنده : امین
منبع : مجله کتاب ماه کلیات » آذر و دی ۱۳۸۲ – شماره ۷۳ و ۷۴ (از صفحه ۲۴ تا ۳۳)
قسمتی از متن مقاله :دایره المعارف موجود خالی است می‏ پردازند سپس مطالب افزوده شده‏ را به صورت یک مجلد مستقل اضافه می‏ کنند.برای مثال‏ در دایره المعارف بزرگ اسلامی که تا کنون ۱۱ جلد آن به چاپ رسیده‏ است،مدخل آزادی وجود ندارد.بنده این مدخل را تکمیل و تدوین‏ کردم و به صورت یک رساله منتشر کردم.از معایب چنین حالتی این‏ است،که چون ناشر هر دایره المعارفی مستقل است،همهء خوانندگان‏ آن دایره المعارف نمی‏ دانند که برای دایره المعارف یا دانشنامه‏ ای که با عنوان خاص منتشر شده،یک شخص دیگر از طریق دیگری، مستدرکی تهیه کرده که می‏بایست این دو را موازی با هم مطالعه کرد. بنابراین،مقوله استدراک نوعی رفع نقیصه است؛اما اگر ناشر مستدرک‏ با ناشر دایره المعارف اصلی متفاوت باشد،جواب نمی‏دهد. به همین دلیل تصمیم گرفته شد که به جای نوشتن مستدرک، دایره المعارفی را بنگاریم که هم به روزتر و ساده‏تر باشد و هم بر خلاف‏ دایره المعارف‏ هایی که در ایران نوشته می‏شود به آن تفصیل نباشد و نیز انحصارا مانند دایره المعارف بزرگ اسلامی،دانشنامه جهان اسلام‏ و دایره المعارف تشیع که همه تأکید اکید بر اسلام و تشیع دارند و به‏ دیگر بخش‏ های ضروری فرهنگ و تمدن ایران که یا متعلق به ایران‏ قبل از اسلام و در مواردی متعلق به غیره شیعه است،چنان که باید و شاید توجهی ندارند،عمل نکنیم.بلکه دایره المعارفی را تولید و تنظیم کنیم که شامل تمام جنبه‏ های مختلف فرهنگ و تمدن ایران و جهان باشد بدون این که از نظر خاص مذهبی-دینی یا ایدئولوژی‏ اختصاصی بدان توجه شود.زیرا می‏ بایست کلیتی داشته باشد که مورد استفاده دانش پژوهان رشته‏ های مختلف قرار گیرد.
دانلود مقاله : دائرهالمعارف نگاری در ایران-۳۲