به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاعرسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، در راستای سلسله گفتگوهای علمی با مدیران گروه های پژوهشکدههای علمی پژوهشگاه سراغ حجتالاسلام والمسلمین دکتر محمد جداری عالی مدیرگروه اخلاق پژوهشکده نظامهای اسلامی پژوهشگاه رفتیم. وی بصورت همزمان جانشین رییس پژوهشکده نظامهای اسلامی نیز هست. در این بخش نظر شما را به گفتگو با وی جلب مینمائیم:
- از کم و کیف فعالیتهای گروه اخلاق از زمان شیوع ویروس کرونا برایمان بفرمائید؟
الحمدالله وضعیت فعالیتهای گروه به رغم شیوع ویروس منحوس کرونا به خوبی در حال انجام است و در حال حاضر گروه با سه عضو هیأت علمی به فعالیتهای پژوهشی خود با هدف کشف و تبیین نظام تربیتی و نظام اخلاقی اسلام، آسیب شناسی تعلیم وتربیت و اخلاق در جامعه ایران، شناخت و نقد مکاتب و نظامهای اخلاقی و تربیتی، جمعآوری، تحلیل و نقد تجارب تربیتی و اخلاقی در ایران، جهان اسلام و سایر جوامع بشری، طراحی الگوهای فردی، اجتماعی و نهادی، سازمانی اخلاقی و تربیتی، تبیین مبادی و مبانی نظام اخلاقی و تربیتی اسلام و بازشناسی، نقد و احیاء، بازپژوهی و باز پیرایی تراث اخلاقی و تربیتی اسلام میپردازد. - چه آثاری در دست چاپ دارید؟
– اخلاق پژوهش/ تألیف حجتالاسلام والمسلمین دکتر محمدرضا جباران.
– سلوک اخلاقی؛ طرحهای قرآنی/ تألیف حجتالاسلام والمسلمین دکتر امیر غنوی
– نظام اخلاق خانواده در اسلام/ تألیف حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا جباران.
– مدل اسلامی اخلاق تولید/ تألیف حجتالاسلام والمسلمین دکتر محمد جداریعالی که مراحل تصویب در گروه طی شده و آماده ارسال به شورای آثار است.
گناه و تقوی؛ از سلسله مجلدات اخلاق الهی؛ توسط مرحوم آیت الله مجتبی تهرانی تهیه و توسط آقایان حجج اسلام والمسلمین دکتر محمدرضا جباران و فرجالله هدایتنیا تحقیق و تدوین شده است. - چه حوزههای تمحضی تاکنون در گروه اخلاق تعریف شده است؟
حوزههای تمحض زیادی براساس ساختار معرفتی گروه تعریف شده و پیشتر نیز برخی از آنها به اجرا گذاشته شده است مانند، فلسفه اخلاق، اخلاق علم، و …. آنچه که هماکنون در جریان است عبارتند از حوزههای تمحض:
– نظام اخلاقی اسلام؛ با محوریت جناب حجتالاسلام والمسلمین دکتر امیر غنوی؛
– اخلاق کاربردی؛ با اولویت اخلاق کاربردی با محوریت جناب حجتالاسلام والمسلمین دکتر محمدرضا جباران؛
– اخلاق اقتصادی؛ با محوریت حقیر. - چه تحقیقاتی در گروه در حال اجراست؟
در حال حاظر تحقیقات به شرح ذیل در حال اجراست:
– الگوی اخلاقی قرآن کریم در حوزه روابط همسرانه/ توسط جناب حجتالاسلام والمسلمین دکتر محمدرضا جباران؛
– نظام اولویتهای اخلاقی در قرآن و روایات/ جناب حجتالاسلام والمسلمین دکتر امیر غنوی؛
– اخلاق تجارت در اندیشۀ اسلامی/ جناب حجتالاسلام والمسلمین دکتر محمد جداری عالی.
– راهبرد اخلاق اجتماعی در الگوی پیشرفت اسلامی ـ ایرانی/ جناب آقای دکتر حامد پوررستمی - چه نشست، کرسی و همایشهایی برای برگزاری توسط گروه تدارک دیده شده است؟
در این خصوص موارد زیر در قالب کرسی ترویجی و یا نشست علمی در دستور کار گروه اخلاق پژوهشگاه قرار دارد که برخی در سال جاری به مزحله اجرا درآمده و برخی دیگر در دست اجراست:
– کرسی آزاداندیشی « اثبات همگرایی مبانی اخلاق علوم زیستی بر مبنای نظام اخلاق اسلامی » توسط جناب حجتالاسلام والمسلمین دکتر محمدرضا جباران؛
– همکار با همایش بینالمللی «اخلاق و بلایای فراگیر (با محوریت بیماری کرونا)»/ مجری: دانشگاه شهیدبهشتی (گروه اخلاق بهعنوان همکار، مشارکت دارد)/ با درج آرم پژوهشگاه در پوستر همایش/ در فضای مجازی
– کرسی ترویجی با موضوع «بهرههای اخلاقی از بیماری کرونا»/ محمدرضا جباران/ ناقدان: امیر غنوی و بهرام دلیر/ دبیر علمی: محمد جداری عالی/ در فضای مجازی برگزار شد.
– کرسی ترویجی با موضوع «اخلاق در جهان پساکرونا»/ امیر غنوی/ ناقدان: محمدرضا جباران و محمد جداری عالی/ دبیر علمی: بهرام دلیر/ در فضای مجازی
– کرسی ترویجی با موضوع «اخلاق اقتصادی متناسب با دوران کرونا با رویکرد نقد»/ محمد جداری عالی/ ناقدان: علیاصغر هادوینیا و محمدرضا جباران/ دبیر علمی: امیر غنوی/ در فضای مجازی
– کرسی مرتبط با تحقیق «اخلاق تجارت در اندیشه اسلامی»/ محمد جداری عالی
– کرسی مرتبط با تحقیق «الگوی اخلاقی قرآن کریم در حوزه روابط همسرانه»/ محمدرضا جباران
– کرسی مرتبط با تحقیق «نظام اولویتهای اخلاقی/ امیر غنوی
– مسئولیت دولت در کاهش آسیبهای اخلاقی تجارت/ محمد جداری عالی
– ابعاد اخلاقی الزام به شفافیت/ امیر غنوی
– نقد اثر «در باره اخلاق تولید علم»/ محمدرضا جباران