به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاعرسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و به تقل از وسائل، نشست ”توسعه اقتصادی در نظام جمهوری اسلامی ایران” توسط گروه سیاست و با همکاری گروه اقتصاد اسلامی پژوهشگاه، در راستای همایش «نقش انقلاب اسلامی در تأسیس و توسعه علوم انسانی» دوشنبه یکم بهمن ماه در قم برگزار شد.
حجتالاسلام دکتر ناصر جهانیان عضو هیأت علمی گروه اقتصاد پژوهشگاه در ابتدای این نشست به تعریف و تبیین مقوله توسعه اقتصادی پرداخت و گفت: توسعه اقتصادی یک تحول بلند مدّت است که در غرب ۲۰۰ سال، در ژاپن ۱۰۰ سال و در کره ۴۰ سال طول کشید و هر چه که به دوران جدید نزدیک میشویم این مدّت کمتر میشود.
حجت الاسلام جهانیان توسعه اقتصادی را عَلَم بالغلبه دانست و بیان داشت: به این معنا که مراد از آن حرکتی است که کشورهای جهان سوم بعد از جنگ جهانی دوم برای رسیدن به توسعهیافتگی از طریق یک نظام عقلانی برنامهریزی شده، صورت دادند.
وی افزود: در هر دوره برنامهریزی قرار است تغییر ساختاری (ساختار جمعیت و اقتصاد و …) انباشته شده و تحوّل توسعهای را پدید بیاورند. توسعه اقتصادی افزایش رشد بلند مدّت و پایدار است که رفاه اقتصادی، رفع فقر و تکثیر کالاها و خدمات را به وجود خواهد آورد.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی خاطرنشان کرد: کشور در قبل از توسعهیافتگی دوران قحطی را داشت ولی پس از آن دوران، وفور و تولید انبوه و بعد هم مصرف انبوه شروع شد.
نقش تحریمهای در توسعه اقتصادی کشور
حجت الاسلام جهانیان در مورد نقش تحریم ها در توسعه اقتصادی کشور بیان داشت: تحریمها دارد ما را به سمت اقتصاد بدون نفت میبرد و اصلاً معنای توسعه اقتصادی همین است و به معنای صنعتی شدن مبتنی بر تولید علمی و دست برداشتن از خام فروشی است.
استاد حوزه علمیه قم بیان داشت: از اول انقلاب جنگ باعث شد که جمهوری اسلامی نگاهش به تولید داخلی باشد و تحریمها هم باعث شد که اقتصاد یک رشد ملایم داشته باشد و به اهداف برنامه که رشد هشت درصد بوده است دست نیابیم ولی در عین حال همان ۸/۴ درصدی هم که هست، سه برابر به تولید ناخالص ملّی تا سال ۹۰ اضافه کرده است.
حجت الاسلام جهانیان تصریح کرد: ما پس از انقلاب در برخی از مواد خودکفا شدیم و اگر دولت صادرات را آزاد کند هر چند قیمت برای مردم زیاد میشود ولی بخش کشاورزی رشد بیشتری خواهد کرد. دیروز اعلام شد که صادرات پتروشیمی فقط به کشور ترکیه ۱۰ میلیارد دلار بوده است.
خودکفایی اقتصادی پس از انقلاب
وی با اشاره به اینکه در ساختار نظام پهلوی کشاورزی به سمت نابودی پیش میرفت، گفت: در جمهوری اسلامی ساختار نظام اقتصادی عوض شد و رشد پیدا کرد و مهمتر از آن اینکه پایداری رشد هم به وجود آمد.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تصریح کرد: ما در حال حاضر به راحتی میتوانیم بگوییم که آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند به این دلیل که ما ساختار را پس از انقلاب تغییر دادیم به طوریکه اگر در برخی از صنایع یا خدمات، مثل کشاورزی و … یک مقدار تغییر دیگر صورت دهیم ۱۰۰ در صد خودکفا خواهیم شد.
این پژوهشگر اقتصاد اسلامی بیان داشت: امروز اگر آمریکا شب یک تشر به ژاپن بزند، صبح که از خواب بیدار میشوند نظامشان دگرگون شده است ولی ساختاری که نظام اسلامی برای ایران تدوین کرد در مقابل تحریمها بسیار خوب واکنش نشان میدهد.
استاد حوزه و دانشگاه در مورد شاخص توسعه انسانی اظهار داشت: ما وقتی از شاخص توسعه انسانی صحبت میکنیم، یک رشد کُند و مداوم مدّ نظرمان هست به این معنا که متغیّرهایی که اجزاء سازه توسعه اقتصادی را تشکیل میدهند به سمت اهداف پیشرفت و توسعه اقتصادی به آرامی در حرکت هستند.
رشد دانشی توسعه اقتصادی در جمهوری اسلامی
حجت الاسلام جهانیان در مورد رشد دانش توسعه اقتصادی در جمهوری اسلامی بیان داشت: تأثیر دانشی جمهوری اسلامی بر نظام اقتصادی است و باید بدانیم که خود توسعه اقتصادی یک دانش است.
وی اذعان داشت: بر خلاف بسیاری که معتقدند نظام اقتصادی اسلامی بویی از اسلام نبرده است، در جمهوری اسلامی در این زمینه نیز رشد خوبی داشته است و هم در زمینه ساختار و هم در زمینه شاخصها پیشرفتهای قابل توجهی حاصل شده که در کلام رهبری نیز این روند رو به رشد مورد تصریح قرار گرفته است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در پایان گفت: امروز شاهد آن هستیم که برخی میخواهند به جامعه اینطور القاء کنند که ما از حیث اقتصادی پس از انقلاب پیشرفتی نداشتهایم که با بررسی شخصیّت آنها میبینیم که این افراد صلاحیّت اظهار نظر در چنین مواردی را ندارند چون علم کافی به پیرامون سخنانی که میزنند ندارند.
حجت الاسلام جهانیان ابراز داشت: اکثر مقالات که قائل به عدم رشد توسعه اقتصادی پس از انقلاب هستند، چندین تعریف از توسعه اقتصادی مطرح میکنند و بر روی تعریفی کار میکنند که کارآمدی کمتری را برای نظام اقتصادی جمهوری اسلامی تصویر کند. اینها نمیتوانند تحلیل صحیحی ارائه دهند.