کتاب مبانی و قواعد تفسیر عرفانی منتشر شد

به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاع رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، کتاب مبانی و قواعد تفسیر عرفانی نوشته حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر محمدجواد رودگر عضو هیات علمی گروه عرفان پژوهشکده حکمت و دین‌پژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، توسط  موسسه فرهنگی دانش و اندیشه معاصر به زیور چاپ آراسته شد.

تفسیر عرفانی سطوح و ساحات معنایی آیات را از راه تدبر با عقل قویم و شهود از طریق قلب سلیم در معرض افکار و انظار اهالـی معرفت قرآنـی قـرار مـی‌دهـد. سه نکته اسـاسی در تفسیـرعرفانی عبارتند از:

• تفسیر عرفانی عبور از ظاهر به باطن آیات با تحفظ بر ظاهر خواهد بود.
  • تفسیر عرفانی همانا تأویل قرآن است.
  • در تفسیـر عرفانی دو عنصر زیرساختی: تدبر و سیر و سلوک، حضور فعال دارند.

آنچه در این کتاب با آن مواجه هستیم عبارتند از:

• مبانی تفسیر عـرفانی اعـم از مبـانی وجـودشنـاختـی، انسـان‌شنـاختـی، معرفت‌شناختی، زبان‌شناختی و غایت‌ شناختی و نحوه و روش به‌کارگیری این مبانی در تفسیرعرفانی
  • تفسیر عرفانی، تفسیری قاعده پذیر (قاعده عام و خاص) است که از جمله قواعد خاص آن تأویل و وضع الفاظ برای ارواح معانی است که در این کتاب مورد تبیین، تحلیل و تعلیل قرار گرفت.

کتاب مبانی و قواعد تفسیر عرفانی نوشته حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر محمدجواد رودگر، با قیمت 38،۰۰۰ تومان توسط  موسسه فرهنگی دانش و اندیشه معاصر در اختیار مخاطبان قرار گرفته است.

علاقمندان جهت کسب اطلاعات تکمیلی و تهیه کتاب می‌توانند به‌ وبگاه سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی مراجعه نمایند.

مطلب قبلیافزایش امنیت روانی و اقتصادی زنان در سایه انقلاب اسلامی
مطلب بعدیکرسی علمی مقاصد اخلاق خانواده برگزار می‌شود

1. I am really loving the theme/design of your web site. Do you ever run into any browser compatibility problems? A couple of my blog readers have complained about my site not working correctly in Explorer but looks great in Opera. Do you have any suggestions to help fix this problem?

2. There are some interesting cut-off dates on this article but I don?t know if I see all of them heart to heart. There is some validity but I will take maintain opinion till I look into it further. Good article , thanks and we wish more! Added to FeedBurner as properly

3. I just like the helpful info you supply on your articles. I?ll bookmark your blog and test again right here frequently. I am moderately certain I will be told lots of new stuff right right here! Best of luck for the following!

4. Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Great. I am also an expert in this topic so I can understand your effort.

5. hello there and thank you for your info – I have certainly picked up something new from right here. I did however expertise some technical issues using this website, as I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and could look out for much more of your respective intriguing content. Make sure you update this again very soon..

6. Hello, you used to write fantastic, but the last few posts have been kinda boring… I miss your great writings. Past several posts are just a bit out of track! come on!

7. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website provided us with useful info to paintings on. You have performed an impressive job and our whole community will likely be thankful to you.