ظرفیت معنایی قرآن معجزه است

آیین رونمایی از دانشنامه قرآن و تاریخ

به گزارش روابط‌عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، به نقل از ایکنا، آیت‌الله علی‌اکبر رشاد، رئیس شورای سیاست‌گذاری حوزه‌های علمیه تهران، سوم بهمن ماه در مراسم رونمایی از دانشنامه «قرآن و تاریخ» در قم با تقدیر از دست‌اندرکاران تدوین این دانشنامه با بیان اینکه قرآن اقیانوسی کران‌،ناپیدا و ژرفاناشناخته است، گفت: کسی نیست که بگوید من می‌توانم به کرانه این اقیانوس عظیم دست پیدا کنم.

وی با بیان اینکه جمع زیادی پای کار تدوین این دانشنامه‌ بوده‌اند و جمعه‌ها یک هفته در میان از صبح تا ظهر اعضا مشغول کار در این زمینه هستند، افزود: تلاش و بنای ما بر این است که سرعت کار بیشتر شود و گرچه مشکل بودجه وجود دارد ولی روند تدوین این نوع کارها طولانی است. البته در دانشنامه امام علی(ع) ما ظرف ۱۳ ماه چندین جلد دانشنامه را تدوین کردیم. حدود ۴۰ مرحله برای تدوین چنین کاری سپری می‌شود.

رشاد با بیان اینکه جلدهای سوم و چهارم با موضوع قرآن و ادیان در حال تدوین است، افزود: قرآن کریم در شرایطی نازل شد که در همه جزیره العرب ۲۳ نفر فقط سواد خواندن و نوشتن داشتند و چنین کتابی واقعا اعجاز است؛ قرآنی که در حوزه پزشکی نکات فوق‌العاده شگفت‌آوری دارد.

استاد حوزه علمیه گفت: بنده مدتی است وارد بحث فقه زیست فناوری شده‌ام و واقعاً انسان می‌بیند قرآن در زمینه زیست‌شناختی فوق‌العاده است؛ جهات نظام‌مندی و بلاغی قرآن، ظرفیت معنایی قرآن هم بی‌نظیر و اعجاز است؛ به تجربه به این نکته رسیده‌ام که قرآن کریم حیثیت معنادهی و زایش محتوایی بدون یقف دارد و از این جهت معجزه است و به جهت هنری هم حائز اهمیت است.

رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی افزود: قرآن تأثیر فوق‌العاده برای کسانی دارد که دلداده این کتاب شده‌اند و حتی گاهی دلداده هم نبوده‌اند؛ نمونه‌های متعدد آن حتی در غرب قابل مشاده است. وجه دیگر اعجاز قرآن، گزارش مباحث تاریخی مانند داستان نوح و فرعون و … است یعنی یکی از وجوه اعجاز قرآن پرداختن به تاریخ با رویکرد تحلیلی است.

وی در خاتمه تأکید کرد: حضرت امام خطاب به حاج احمدآقا فرمودند که من در اواخر عمر هستم و الان متوجه شدم ای کاش عمرم را صرف قرآن کرده بودم لذا اگر کسی عمرش را صرف قرآن کند، پشیمان نخواهد شد.