لزوم بررسی سيره امام علی(ع) به روایت دانشنامه امام علی(ع)
نوشتاری برگرفته از مقاله «سیره امام علی (ع)» جلد اول دانشنامه امام علی(ع)
لزوم بررسي و شناخت سيره علوي، ريشه در كمالجويي دارد و از نياز انسان به اسوه برخاسته است. اين نياز فطري انسان است، تا آنجا كه گفتهاند: انسان بدون اسوه، راه به سوي كمال نخواهد برد؛ پس انسان كمالگرا، كه نمونه كامل و اسوه كماليافته و برتر را ميجويد، به شناخت سيره انسانهاي كامل و برجستهاي مانند علي بن ابيطالب(ع) و ديگر شخصيتها و اسوههاي كماليافته تاريخ بشري چون انبيا و اولياي الهي و انسانهاي پاكباخته و متكامل نياز دارد. در خلال بحث از سيره امام علي(ع) به روايات فراواني در مورد الگو بودن حضرت كه از طريق پيامبر (ص) وارد شده، اشاره خواهيم كرد.
از آنجا كه حس كمالجويي و ويژگي الگوطلبي و نمونهپذيري، امري فطري و ذاتي است، انسان براي رهيابي به سرمنزل مقصود و دست يافتن به كمال مطلوب، در جستوجوي اسوههايي براي پيروي از آنها و گرفتن سرمشق برميآيد و اگر در شناخت و الگوها، دچار خطا و لغزش شود، گمراه شده، ممكن است به الگوهايي دست يابد كه با ظاهري فريبنده، خود را رهبر و مقتداي جامعه ساختهاند و با پيروي از آنها گرفتار انحراف شوند و در نتيجه، بهجاي تكامل، به حضيض ذلت سقوط كنند.
گستره سيره علوي بسیار دامنهدار است. امام علي (ع) پس از پيامبر (س) مصداق كامل اسوه حسنهاند و پيروي از وي، موجب هدايت و كمال امت اسلامي، بلكه انساني است و شيوه آن بنده راستين حق، سبب ترقي، رشد و تكامل بشر خواهد بود و به همان نسبت، سرپيچي از روش او، گمراهي و نابودي هميشگي را در پي خواهد داشت. پيامبر (ص) درباره سيره امام علي (ع) به عمار ياسر اينگونه سفارش ميكند: «اي عمار، اگر ديدي علي به تنهايي از يك راه ميرود و تمام مردم به راهي ديگر روانند، به راه علي برو؛ زيرا او تو را به نابودي نكشاند و تو را از مسير هدايت و رستگاري خارج نسازد».
در روايتي ديگر پيامبر (ص) به امام علي (ع) فرمود: اي علي، بيشك تو كسي را كه پيروت باشد، هدايت خواهي كرد و آنكه با سيره و راه تو مخالف است، به طور قطع تا روز قيامت گمراه خواهد ماند.
آنچه با عنوان «سيره علوي» آمده، سيري در سنت، طريقت و سيره رفتاري امام علي (ع) است كه ارتباط حضرت با خداوند، خود و خانواده و بررسي رابطه وي با جامعه اسلامي و روابط سياسي، اقتصادي، قضايي و نظامي او را دربردارد.
یادداشت و تلخیص: حجت الاسلام سید محسن شریفی