احزاب باید حلقه واسط بین مردم و حاکمیت باشند

به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاع‌رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، نشست علمی با موضوع “راهبردهای تحزب در نظام اسلامی” دوشنبه ۲ آبان ماه توسط گروه سیاست مركز تحقيقات اسلامی مجلس شورای اسلامی با همكاری گروه سياست پژوهشگاه در قم برگزار شد.

ارائه دهنده این نشست علمی حجت‌الاسلام دکتر محسن مهاجرنیا در ابتدای سخنانش بیان داشت:احزاب باید حلقه واسط بین مردم و حاکمیت باشند و بتوانند صدای آنها را به گوش مسئولان برسانند و مسئولان را پاسخگو کنند و خودشان هم پاسخگو به نظام باشند.

عضو هیأت علمی گروه سیاست پژوهشگاه افزود: تجمیع کننده منافع مردم، حلقه واسط بین ملت و حاکمیت برای جلوگیری از شکاف های مزمن و گسست های مخرب، افزایش مشارکت در نظام اسلامی، تبدیل کننده مشارکت توده ای به مشارکت نهادمند، قانونگذاری ها بر اساس اراده و افکار عمومی، جلب رضایت عامه و رقابت گفتمانی سالم از دیگر کارویژه های حزب در نظام اسلامی است.

وی، امر به معروف و نهی از منکر، افزایش سطح آگاهی عمومی، گسترش عقلانیت و تعدیل هیجانات توده ای و افراط گرایی، جهت دهی به تمایلات اجتماعی و افکار عمومی را از نیز از دیگر کارویژه های مهم احزاب ذکر کرد و گفت: در ناآرامی های اخیر کشور، جای احزاب قوی و تاثیرگذار برای حل و فصل مسائل، بسیار خالی است.

وی ادامه داد: حزب در جامعه اسلامی باید فراتر از حوزه سیاست به امر به معروف و جلوگیری از منکر بپردازد، در شرایط کنونی، حزب اسلامی باید به کمک نظام و حاکمیت بیاید تا با گسترش معروف ها در جامعه، دایره منکرات را کاهش دهد.

مهاجرنیا با اشاره به اینکه عقلانیت حزبی به صورت خودجوش از افراط و تفریط در جامعه جلوگیری می کند، گفت: بخشی از مشکلات امروزی جامعه، به دلیل نبود احزاب قوی و کارآمد برای گسترش عقلانیت و تعدیل هیجانات است.

وی ادامه داد: اگر در جامعه اسلامی احزاب قوی و فعال مطابق با مبانی دینی و قانون اساسی حضور داشته باشند، خود به خود عقلانیت گفتمانی ایجاد خواهد شد.

مهاجرنیا با اشاره به اینکه لازمه حیات یک حزب، داشتن چارچوب فکری و رقبای گفتمانی است، گفت: اگر حزبی نماینده فکری یک گفتمان نباشد و در مقابل یک گفتمان خود را بازسازی نکند خود به خود از بین خواهد رفت.

وی افزود: خیلی از احزابی که در دوره های برگزاری انتخابات به صورت قارچ گونه ظهور و بروز پیدا می کنند ولی بعد از انتخابات به کما می روند به دلیل نداشتن رقیب گفتمانی است که بخش های مختلف جامعه را نمایندگی کند.

عضو هیأت علمی گروه سیاست پژوهشگاه بیان داشت: امروز در شرایط آشوب در کشور، به دلیل اینکه حزب نداریم، برخی هنوز تردید دارند که مشکل کجاست، آیا بحث صرفا حجاب است یا مشکلات اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و غیره نیز دخیل هستند؟ چون حزب قوی وجود ندارد کسی نمی تواند جمع بندی کاملی از مسائل داشته باشد. در این شرایط همه چیز جنبه زمینه ای و بهانه ای پیدا می کند.

مهاجرنیا ادامه داد: نقش سازنده احزاب در شرایط بحرانی روشن می شود. کلید فعال سازی احزاب و حمایت از آنها در دست مجلس شورای اسلامی است.

وی، افزایش مشارکت در نظام اسلامی بویژه انتخابات را سرنوشت ساز دانست و گفت: احزاب قوی و توانمند می توانند مردم را پای صندوق های رای بکشانند.

استاد حوزه و دانشگاه وجود دانش حزبی را نیز بسیار مهم دانست و گفت: ما در نظام اسلامی نمی توانیم دانش حزبی را از غرب بگیریم بلکه دانش حزبی باید توسط حوزه های علمیه و مجتهدان و دانشگاهیان ما تولید شود، متاسفانه در این زمینه ضعف داریم و اکنون هیچ درس اجتهادی ای در این زمینه در حوزه فعال نیست.

مهاجرنیا همچنین کار جمعی، ایمان قلبی، تبری از دشمنان اعتقادی، دوری از تعصبات، باور به حمایت الهی، اعتقاد به بهره مندی از زندگی جاودانه، باور به رضایت الهی، آرمانخواهی، پذیرش ولایت الهی، باور به پیروزی و غلبه بر دشمنان را از اصول و ویژگی های تحزب اسلامی ذکر کرد.

وی در پایان تصریح کرد: در نظام اسلامی احزاب در تعامل نزدیک با دولت و یاور و همکار آن هستند. مع الاسف دولت های مختلف در طول سالیان گذشته در این خصوص فعال نبودند.