به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاع رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، کتاب تاملی نظری در ماهیت فضای سایبر اثر آقای دکتر احسان کیانخواه از سوی مرکز مطالعات فضای مجازی و توسط سازمان انتشارات پژوهشگاه به زیور طبع آراسته و راهی بازار نشر شد.
در دههی اخیر بشر با پدیدهای دستساز برخورد نموده که در حال گسترش خود بر همهی ابعاد و مظاهر زندگی و فتح شیرین با پذیرش همهجانبه است. این فضا با مظاهر جذاب و متنوع آن در حال تغییر رفتار و عادات زندگی است. این بستر هیجانانگیز خدمات متنوع، سريع و جذابی را ارائه میدهد که گرام معتقد است، این فناوری ازجملهی فناوریهای دگرگون ساز است و قادر است همانند بعضی فناوریهای پیشین خود که انقلاب صنعتی را شکل دادند، دنیایی متفاوت ازآنچه بوده شکل دهد (گرام،۱۹۹۹: ۱۱). فضای سایبر از حد برقراری ارتباط موقت که بااتصال کاربر شروع میشد و با انجام فعاليتهای موردنیاز کاربر قطع ارتباط صورت میگرفت، به یک ارتباط دائمی تبدیلشده گویی که جهانی برای زیست نوین شکلگرفته است. این جهان نوپدیدِ واقعیِ مجازی نامیده شده، دنیای جدیدی را شکل میدهد که مفاهیم عرصهی زندگی از اخلاق، حریم خصوصی، روابط کاری تا سیاست، اقتصاد و فرهنگ را متحول دستخوش تغییر خواهد کرد. در سالهای آینده جلوههای این عالم نوپدید با تجهیز انسان به مجموعهای از ابزارهای پوشیدنی که حواس انسانی را مسخر خود نموده و بهصورت مستقیم نیز بامغز انسان و دستگاه عصبی در ارتباط است، دنیای نوینی را متولد خواهد کرد که ساخته دست انسان است.
در بخشی از مقدمه این کتاب آمده است:
خاستگاه شکلگیری این پدیده فضای فکری و تمدنی مغایر و بعضاً در تضاد بافرهنگ، اعتقادات و هدف زندگی انسان دارد. این فضا محاسن و آفات عدیدهای را به جوامع پذیرنده این فناوری تحمیل کرده است و به علت ماهیت جذاب و نوآورانه خود بستری را شکل داده که محتوای خارج از علایق ، فرهنگ و ارزشهای یک ملت، بهراحتی پذیرفته و عادت شده و روحیات فرد و جامعه را به سود خود تغییر میدهد. تعارض فضای سایبر شکل یافته به این صورت با اسلام ناب و انقلاب اسلامی که در تعارض ذاتی بافرهنگ و تمدن غربی است، بسیار شدیدتر و عمیقتر از سایر ملتها و فرهنگهاست. این تعارضها در حوزههای سیاسی، امنیتی، اقتصادی تا حوزه فردی از حالات روحی روانی تا اعتقادی و حالات نفسانی امتداد دارد. چگونه است که فضای سایبر که بهصورت اعجابانگیزی در حال فراگیر شدن است، هم قابلیت ارائه خدمات گسترده و مفید به مردم را دارد و هم درعینحال ابزار مدرن شیطان برای اغواگری، قدرت نرم، اطلاعاتی و هژمونی جدید آمریکایی است. کشف ماهیت فضای سایبر به فهم تعارضات فضای سایبر با حرکت انقلاب اسلامی کمک میکند. از آن حیث که ماهیت جمع جنس و فصل با مبداء برهان و نتیجهی برهان است (فرامرز قراملکی، ۱۳۸۵: ۱۶۹)، لذا پدیده با نیت و اهداف سازنده ممزوج است. در نتیجه ماهیت شناسی راه را برای جهتدهی و بازآفرینی فضای سایبر هموار می سازد.
برای سیاستگذاری، جهتدهی و مدیریت این پدیده نیازمند و فهم دقیق این پدیده و درک ذاتیات آن است. در مشی فلسفی، پرسش از ماهیت شیء، فهم ذاتیات و سازهی پدیده است. این معنا از ماهیت بیان «ما به الشیء هو هو» یعنی فهم توأمانی هستی و چستی پدیده موردمطالعه است. برای این منظور فضای سایبر که ممزوجی از فناوری و انسان و اجتماع است بهصورت دقیق موردمطالعه قرارگرفته و چارچوب این مطالعه نگرش علل اربعه به فضای سایبر است تا بتوان با الگوی قیاسی این پدیده را حلاجی و فهم نمود.
این تصویر از فضای سایبر راه را برای نگاه جامع و کلنگر به فضای سایبر تسهیل کرده تا بتوان در پرتو این ترسیم سیاستگذاری مبتنی بر مؤلفههای کلیدی و عینی برای سایبر انجام داد. کتاب با روش توصیفی، تحلیلی و تعلیلی به ماهیت شناسی و هستیشناسی فضای سایبر پرداخته است. کتاب پیشرو در سه گام به ماهیت و هستی فضای سایبر پرداخته است. ابتدا معناشناختی از فضای سایبر صورتگرفته است. بررسی الفاظ پدید آورندهی فضای سایبر، تعاریف متنوع ارائه شده و ویژگیها و مدلهای ارائه شده مورد بررسی قرار گرفته است. در گام دوم، تحلیل علّی پدیده سایبر ناظر بر پیشران، ساختار فناوری و مناسبات اجتماعی صورت گرفته تا بر اساس این سه تحلیل، علت غایی نیز ترسیم شود. در گام سوم، مولفههای ماهوی و نحوه وجود سایبر اکتشاف شده است. این کتاب سعی دارد تبیین دقیقی از فضای سایبر برای سیاستگذاران و حکمرانان سایبری ارائه دهد.
کتاب تاملی نظری در ماهیت فضای سایبر اثر آقای دکتر احسان کیانخواه با قیمت ۵۰۰۰۰ تومان راهی بازار نشر شد.
علاقمندان جهت تهیه کتاب و یا اطلاعات تکمیلی میتوانند به وبگاه رسمی سازمان انتشارات پژوهشگاه به نشانی: www.poiict.ir مراجعه کنند.