به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاع رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، کتاب گفتاری در فلسفه فقه به کوشش حجتالاسلام والمسلمین علی محمدی جورکویه برای دومین بار چاپ شد.
فلسفه فقه یا علم شناسی فقه، دانشی است که در مقام علم ناظر، به فقه نظر نموده و به تحقیق در مبانی نظری و تحلیلی فقه، موضوع، محمول، مسایل، مبادی، مقدمات، غایات و شیوههای روش شناختی فقه و ارتباط آن با علوم و پدیدههای دیگر میپردازد. خاستگاه بسیاری از مباحث فلسفۀ فقه، اندیشه هایی است که در درون نحلهها و مکاتب فکری متفاوت در حوزههای کلامی، فلسفی، تفسیری و حتی سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و … به وجود آمده و به شدت بر مباحث فقهی و فلسفه فقه اثرگذار بوده است. فلسفه فقه حوزهای است برای ارائه مباحث بنیادین راجع به فقه که دارای تاثیرات فراوانی بر مباحث درون فقهی است. فلسفه فقه در واقع، دانش بر مدیریت تحول، تطور، توسعه، تعمیق و تکامل فقه و شناخت ساختار کلان آن، هماهنگی میان نهادها و قواعد و بسیاری دیگر از مسائل است.
علیرغم آنکه فقها، از دیرباز، بخشی از مباحث مربوط به فلسفه فقه را تحت عنوان رئوس ثمانیه، مورد توجه قرار میدادند، لیکن هنوز فلسفه فقه به عنوان علمی معین و دارای ساختار روشن، قضایای منسجم و مرتب که همگی ناظر به یک موضوع بوده و هدف خاصی را دنبال کنند، طراحی نشده و جایگاه ویژه و پر اهمیت خود را نیافته است، هر چند در دو دهه اخیر مباحث بیشتر و جدیتری نسبت به جایگاه و ضرورت طراحی و تنقیح دانش فلسفه فقه، نگارش یافته و شتاب محسوسی در جهت مدون ساختن فلسفه فقه صورت گرفته است.
در بخشی از مقدمه این کتاب آمده است:
یکی از نیازهای ضروری و حیاتی امروز جامعه اسلامی، تولید علوم انسانی اسلامی است. فلسفههای مضاف از جمله فلسفه فقه یکی از پیش نیازهخایی است که بستر لازم برای تولید این علوم را فراهم میسازد. در این راستا مجموعه حاضر به مطالعه و بررسی مباحثی چون ماهیت فقه، ماهیت فقه سیاسی، مساله خطای در اجتهاد، حقیقت حکم، نسبت و مناسبات فلسفه فقه با دیگر فلسفهای مضاف مرتبط، نظریه عدم انحلال الخطابات الشرعیه و گرازشی تحلیل و انتقادی از منابع راجع به بازشناسی جایگاه قرآن به عنوان یکی از منابع احکام میپردازد.
چاپ دوم کتاب گفتاری در فلسفه فقه به قلم حجتالاسلام والمسلمین علی محمدی جورکویه با قیمت ۴۲۰۰۰ تومان راهی بازار نشر شد.
علاقمندان جهت تهیه کتاب و یا اطلاعات تکمیلی میتوانند به وبگاه رسمی سازمان انتشارات پژوهشگاه به نشانی: www.poiict.ir مراجعه کنند.