تحقیق حاضر که نتیجه تلاش علمی محقق ارجمند جناب حجتالاسلام والمسلمین دکتر سیدعبدالرحیم حسینی عضو هيئت علمي پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در گروه اخلاق پژوهشکده نظامهای اسلامی است، به موضوع آرای اخلاقی ملاصدرا میپردازد.
حکمت اخلاقی صدرائی مرهون ايمان و دل سپردن به بینهایت و داد و ستد ميان خرد و ايمان است، و با گرايش انسان به بينهايت و آشنايي با بزرگترين دستآورد معرفتي و حضور امر قدسي در ساحت جان انسان تربيت يافته تجربه ميگردد. امری که نه از مجادلات روزمره به دست ميآيد، نه از باورهای عرفی نگر، نه از فلسفة بحثي نکوهيده و نه از خيالپردازيهاي صوفيانه، بلکه ثمرات تدبّر در آيات خدا و انديشه در ملکوت آسمانها و زمين است. ملاصدرا انديشة اخلاقي خود را بر بنياني نهاده است، که می توان آن را تفسير عقلاني آموزه های اخلاقی وعملی وحي ورسالت دانست.
در این تحقیق با نظر به ساختار و محتوای مباحث ارائه شده در آثار ملاصدرا از یک سو و پرسشهای معاصر حوزة اخلاق از دیگر سو، مفاهيم بنيادين، مسائل اساسي، مباني معرفتي و تکويني اخلاق، اراده اخلاقي، اصول حاکم بر گزارههاي اخلاقي و مقاصد اخلاق محورهای اصلی بحث قرارگرفتهاند.