به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاعرسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، نشست ”اقتصاد مقاومتی تنها الگوی عملیاتی در فرآیند چهل سالگی انقلاب بر اساس مبانی اسلامی” توسط گروه سیاست و با همکاری گروه اقتصاد اسلامی پژوهشگاه، در راستای همایش «نقش انقلاب اسلامی در تأسیس و توسعه علوم انسانی» امروز دوشنبه ۲۴ دی ماه در سالن فرهنگ پژوهشگاه دفتر قم برگزار شد.
حجتالاسلام دکتر احمدعلی یوسفی مدیر گروه اقتصاد اسلامی پژوهشگاه به عنوان ارائهدهنده این نشست با بیان اینکه ریلگذاری اقتصاد بعد از انقلاب اسلامی روی مسیر درست پیش نرفته است، گفت: امام خمینی(ره) در حالی که برخی شعار انحلال ارتش را میدادند از ارتش حمایت و آن را در ریل مناسب خود قرار داد زیرا اگر همان ارتش با ترکیب گذشته بود ممکن بود علیه انقلاب اسلامی خطراتی ایجاد و حتی کودتا کند و انقلاب نوپا را از بین ببرد.
وی افزود: امام ریل جدیدی به نام ارتش ۲۰ میلیونی و بسیج و سپاه را طراحی و ریل ارتش شاهنشاهی را به سمت ریل جدید هدایت کرد و ارتش در کنار نیروهای نظامی دیگر به خدمت انقلاب درآمدند و ما در این عرصه به موفقیتهای زیادی رسیدیم.
یوسفی با بیان اینکه معتقدم در اقتصاد کشور بعد از انقلاب هیچ انقلابی رخ نداده است تصریح کرد: در جایی مانند جهاد سازندگی هم که قرار بود انقلاب اتفاق بیفتد ساختارها و ریلهای موجود یعنی شاهنشاهی آن را در خود هضم کرد.
وی با بیان اینکه ریلهای موجود اقتصاد تماما ریلهای قبل از انقلاب است اظهار کرد: البته جمهوری اسلامی ایران فوقالعاده خدمات زیادی به مستضعفین و فقرای جامعه کرده است ولی ریلهای موجود، ذاتا فقرزا هستند و چون ذاتا فقرزا هستند باز هر مقدار هم به فقرا کمک کنیم نخواهیم توانست فقر را ریشهکن کنیم.
محقق اقتصاد اسلامی بیان کرد: البته جمهوری اسلامی بیشترین خدمات را به فقرا میکند ولی ریلها فقرزا است؛ بنده از یکی از مسئولان بانک پرسیدم که آیا درست است که ۹۵ درصد سرمایه بانک و بورس در کشور برای دو سه درصد جامعه است و ایشان این مطلب را تایید کرد.
وی با بیان اینکه تمرکز شدید سرمایه و ثروت در دست دو سه درصد جامعه و خالی بودن دست بیش از ۹۵ درصد مردم آفتی به جان اقتصاد کشور شده است افزود: براساس منطق اقتصادی لاجرم کشور با این رویکرد به سمت فقرزدایی حرکت میکند.
مدیر گروه اقتصاد اسلامی پژوهشگاه ادامه داد: ما تا تفسیر درست از اقتصاد مقاومتی را براساس تبیین ها و رویکردهای مقام معظم رهبری در کشور نداشته باشیم و از طرفی تعدیل جدی در ریلهای اقتصادی موجود صورت نگیرد اقتصاد مقاومتی محقق نخواهد شد و مشکلات کشور در سالهای بعد بیش از سال فعلی خواهد بود.
نادیده گرفتن خدمات اقتصادی انقلاب منصفانه نیست
در ادامه این نشست حجتالاسلام سیدعباس موسویان، عضو هیأت علمی گروه اقتصاد اسلامی با بیان اینکه بنده با بخشی از فرمایشات آقای یوسفی به خصوص در مورد اینکه انقلاب در زمینه اقتصاد کاملا ناکارآمد بوده موافق نیستم، اظهار کرد: اگر در شاخصههای زیادی در عرصه اقتصاد مانند امید به زندگی، تحصیل و مسافرت های سیاحتی و زیارتی و تفریحی و مجموعه شاخصه های رفاهی بعد از انقلاب را با قبل انقلاب و حتی کشورهای همسایه امروز مقایسه کنیم خواهیم دید که انقلاب خدمات زیادی کرده است که غیرقابل انکار است.
وی با بیان اینکه بنده هم مانند آقای یوسفی معتقدم که ریل اقتصاد در مسیر درست حرکت نمیکند افزود: البته اگر ریلها ریل صحیحی بود از این هم بیشتر میتوانستیم به رفاه برسیم ولی کشور اگر روند و فرایند سال ۱۳۴۰ تا ۱۳۵۰ را طی میکرد به تدریج ایران تبدیل به کشوری مانند عربستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس میشد که هیچ اقتصاد و صنعت متکی به نیروهای بومی نداشت زیرا کشاورزی تقریبا از بین میرفت و صنعت نیز مونتاژ بود و از صنعت اصیل هیچ خبری نبود و ما در همه زمینهها به یک کشور واردکننده تبدیل میشدیم که حتی در فولاد و بنزین و … هم باید واردکننده می بودیم.
موسویان بیان کرد: امروز بخش کشاورزی بخش قابل توجهی از اقتصاد ملی را دارد و در بخش صنعت هم صنایع مادر و کارخانجات بزرگ مانند پتروشیمی و فولاد و … را شاهد هستیم و در بنزین و … واردکننده نیستیم.
وی افزود: منصفانه نیست خدمات اقتصادی انقلاب را نادیده بگیریم البته نارسائیها و رشد انتظارات که همیشه از رشد امکانات بیشتر است به مسائل دامن میزند که نباید از این عنصر مهم غافل شویم؛ بنابراین اگر با قبل انقلاب مقایسه شود مردم امکانات بسیار بهتری دارند ولی انتظارات هم بسیار بالا رفته است.
موسویان تصریح کرد: نباید طوری حرف بزنیم که ما با دست خودمان این احساس را در مردم به وجود بیاوریم که در انقلاب در بعد اقتصادی کاری نشده و همه خرابکاری بوده است و مردم را نا امید کنیم ضمن این که نباید به اقتصاد ایران، تک عاملی بنگریم؛ فشارهایی که امروز روی اقتصاد ایران است فوق العاده است و ما با جنگ اقتصادی روبرو هستیم.
وی با تاکید بر اینکه آدرس غلط ندهیم و تصور نکنیم که اگر جهتگیریهای اقتصادی هم درست شود باز مشکل نخواهیم داشت تصریح کرد: باید دنبال راههای میان مدت و کوتاه مدت برای برون رفت از وضع اقتصادی موجود باشیم اما توجه کنیم اگر جهتگیری هم اصلاح شود باز این حجم از فشارهای فزاینده اقتصادی دشمن و تحریم شوخی نیست و تاثیر خود را بر اقتصاد میگذارد.
جریان حاکم در برابر دشمن زانو زده است
حجتالاسلام یوسفی در پاسخ به مطالب حجتالاسلام موسویان تاکید کرد: بنده هم مانند شما معتقدم که خدمتی که انقلاب به فقرا و رفاه مردم کرده است بسیار زیاد است ولی انتقاد و سؤال من این است که چرا تفکر حاکم در کشور در برابر دشمن در مسائل اقتصادی زانو میزند؛ مقام معظم رهبری فرمول اقتصاد کشور را فرموده است و تا این فرمول را درست نفهمیم و اجرا نکنیم راه به جایی نمیبریم بنابراین من هم معتقدم که باید برای برون رفت از وضع موجود کار کنیم ولی اگر راه را درست نرویم و ریل را بر روی اقتصاد مقاومتی سوار نکنیم دائما در مشکل خواهیم بود.
این استاد و محقق اقتصاد اسلامی بیان کرد: امروز به رغم تلاش ها و زحمات چند مشکل اساسی در اقتصاد داریم که وضع را روز به روز بدتر میکند ولی اگر ریل را اصلاح و گرههای اصلی را باز کنیم اقتصاد در وضعیت بهتر قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه ما به عنوان اعضای الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت دنبال جریان مطالبهگری در سطح ملی در عرصه اقتصاد مقاومتی هستیم افزود: تا این مطالبهگری شکل نگیرد این مسئله محقق نمیشود.
اقتصاد خصوصی و خصولتی بینالغی است
وی همچنین در اظهارنظری در مورد سیستم فعلی اقتصاد کشور تاکید کرد: بنده معتقدم که تفاوت بخش خصوصی امروز با آنچه از بخش خصوصی در صدر اسلام انتزاع میشود بسیار زیاد است گفت: حتی برخی مراجع مانند آیت الله جوادی هم در این زمینه فرمودند که اقتصاد خصوصی و خصولتی بینالغی (گمراهی آشکار) است ولی معقتدم که سیستم دولتی اگر چند اصلاح مهم در آن انجام شود نزدیک به اقتصاد اسلامی خواهد شد.
بیباوری به اقتصاد مقاومتی ریشه مشکلات کشور
همچنین در ادامه این بحث حجتالاسلام سیدحسن میرمعزی، معاون پژوهش حوزه علمیه با طرح این سؤال که آیا تفسیر درستی از اقتصاد مقاومتی در کشور نمیشود یا اینکه برخی آن را قبول ندارند بیان کرد: معتقدم ابهامی در موضوع نیست بلکه عده زیادی آن را قبول ندارند چون نظام آموزشی ما در آموزش و پرورش و دانشگاه سرباز جبهه اقتصاد و علوم انسانی اسلامی را تولید نمیکند؛ در علوم انسانی ما در همه اضلاع به صورت بومی و اسلامی تولید و تربیت نیرو نشده است لذا خروجی دانشجویان ما افرادی نیستند که این حرفها را به صورت علمی هضم و قبول کنند.
میرمعزی تصریح کرد: برخی افراد اقتصاد مقاومتی را قبول ندارند و چون نمیخواهند با صراحت آن را نفی کنند تفسیر نادرست از آن ارائه میدهند؛ فکر نکنیم بحث اقتصاد مقاومتی که الگوی راهبردی و نوین از اقتصاد اسلامی است در کوتاه مدت محقق میشود و حتی این انتظار را هم نباید در میان مردم ایجاد کنیم.
معاون پژوهش حوزههای علمیه با بیان اینکه تربیت نیروی انسانی متخصص در این علوم و غلبه بر فضای علوم و مدیریت مبتنی بر اسلامی در سطوح مدیریتی و علمی کشور می تواندد ما را به هدف برساند.
میرمعزی با بیان این که اقتصاد مقاومتی هدفش دستیابی به قدرت برتر است و نه صرفا بهترشدن اقتصاد مردم اظهار کرد: این اقتصاد به قله میاندیشد تا در جایی قرار بگیرد که کسی جرئت تهدید نداشته باشد؛ ما در برابر جنگ تحریمی و اقتصادی هستیم لذا اولا نباید در برابر آن قد خم کنیم و ثانیا باید آن را سکوی جهش و بالاپریدن اقتصاد قرار دهیم.
وی در سخنانی ناظر به سخنان موسویان تاکید کرد: اقتصادی که میتواند در چنین جنگی رشد و جهش کند اقتصاد مقاومتی است و گرنه کسی در بالارفتن رفاه مردم بعد از انقلاب تردیدی ندارد؛ بلکه هدف ما رسیدن به قله اقتصاد سالم و اسلامی است زیرا در طرف مقابل اقتصاد مقاومتی، دشمنی است که در حال جنگ با ما هست.