یک راهنمای عمومی برای دائره المعارف نویسی – ۸۳

عنوان مقاله : یک راهنمای عمومی برای دائره المعارف نویسی – ۸۳
نویسنده : حسین قرشی، محمد
منبع :

مجله کیهان فرهنگی » تیر ۱۳۷۸ – شماره ۱۵۳ (از صفحه ۲۲ تا ۲۴)

قسمتی از متن مقاله :

طرح، تدوین و نوشتن دائره المعارف از تخصصی‏ ترین کارهاست.در حقیقت، دائره المعارف بیان کننده پیوستگی و یگانگی‏ معارف بشری است. بنابراین اصل است که‏ هربرت جورج ولز(۱)دائره المعارف نگاری را تلفیق و تمرکز مطالب متنوع در یک مجموعه‏ می‏ داند.در چنین ساختی،اگر چه هر یک از زمینه‏ ها یا هر بخش از دانش بشری مستقل از دیگری است،بین آنها پیوستگی و وحدت وجود دارد.حال ممکن است این سؤال مطرح شود که‏ در پدید آوردن چنین اثری چه اصول و ضوابطی را باید به کار گرفت؟اصول زبان شناختی حاکم بر تدوین دائره المعارف ها چیست؟دائره المعارف‏ نگاران چه اطلاعاتی را در دائره المعارف خود ثبت‏ می‏ کنند؟شیوه‏ های ثبت این اطلاعات چیست؟و سؤالاتی از این قبیل.

اطلاعات دائره المعارفی را می‏توان از دو جنبه اطلاعات غیر زبانی و اطلاعات زبانی مورد بررسی‏ قرار داد.اطلاعات غیر زبانی اموری است‏ همچون هدف،محتوی(البته محتوی در برگیرنده اطلاعات زبانی نیز هست)،شکل ،نظم و غیره و اطلاعات زبانی مانند زبان و بیان،رسم الخط، تلفظ و غیره است.روشن است که پرداختن به‏ تمام این مسائل در خور مقاله یا رساله‏ ای مستقل‏ است،لذا در اینجا فقط به بعضی از آنها به‏ اختصار تمام اشاره خواهد شد…

دانلود مقاله : یک راهنمای عمومی برای دائره المعارف نویسی – ۸۳