دانشنامه نگاری در ایران و آینده آن از دید کلان-۱۹

عنوان مقاله : دانشنامه نگاری در ایران و آینده آن از دید کلان-۱۹
نویسنده : آذرنگ، عبدالحسین
منبع : مجله بخارا » خرداد و شهریور ۱۳۸۶ – شماره ۶۲ (از صفحه ۷ تا ۱۹)
قسمتی از متن مقاله :دانش‏نامه‏ ها و هریک از گونه ‏های دیگر منابع مرجع که درست تدوین شوند،ثروت ملی‏ و سرمایه‏ گذاری ملی است.ارزش ثروت آن‏ها به کاربردها،و ارزش سرمایه‏ گذاری آن‏ها به تأثیرهایی است که در قلمرو پژوهش و آموزش و فرهنگ عمومی بر جای می‏گذارند، و نیز به پی‏آمدهای اصلی و جنبی آن‏ها است؛به‏ ویژه پی‏آمدهایی که به تولید آثار دیگر و ارتقای سطح داده‏ ها و دقت‏ های آن‏ها می‏انجامد.زنجیره‏ای که حدودا در نیم قرن اخیر از لغت‏نامهء دهخدا در عرصهء فرهنگ‏ نگاری فارسی،و از دایره المعارف فارسی‏ مصاحب در گسترهء دانش‏نامه‏ نگاری ایرانی کشیده شده است،مصداق گویای دو اثر زیرساختی است که تأثیرها و پیامدهای آن‏ها،با همهء امتیازها و کاستی‏ هایشان،در ترازوی نقد پیش روی ماست.از سوی دیگر،این نکته را شاید اکنون باید با دقت‏ بیش‏تری مدنظر قرار داد که شماری از تخصص‏ها و فن‏های دانش‏نامه‏ نگاری، تبدیل‏پذیر است و با قدری بازآموزی می‏توان آن‏ها را در تولید گونه‏ های دیگر منابع‏ مرجع به کار برد.این توان،که اکنون به سبب بروز نشانه‏ هایی از افول در دانش‏نامه‏ نگاری،موضوعی است که باید جدّی‏تر به آن نگریست،حاصل بیش از دو دهه‏ تجربه ‏اندوزی و صرف سرمایه گذاری در خور توجه و نیز اوقاتی ارزش‏مند است.
دانلود مقاله : دانشنامه نگاری در ایران و آینده آن از دید کلان-۱۹