دانشنامه قرآن و قرآن پژوهی – ۶۲

عنوان مقاله : دانشنامه قرآن و قرآن پژوهی – ۶۲
نویسنده : خرمشاهی، بهاءالدین
منبع :

مجله کتاب ماه دین » آذر ۱۳۷۷ – شماره ۱۴ (از صفحه ۳ تا ۵)

قسمتی از متن مقاله :

نقش فرهنگ آفرینی و تمدن سازی قرآن کریم، در میان همه‏ کتاب های مقدس و آسمانی بی‏ همتاست.جز قرآن کریم،هیچ‏ کتاب آسمانی دیگر نیست،که حتی به ادعای معتقدانش،به‏ عین الفاظ وحی و وحیانی باشد.مصونیت قرآن از هر گونه افزود و کاست نیز در تایخ ادیان و ادیان تاریخ سابقه و همانند ندارد. قرآن اساس قانونی و قانون اساسی ماست.چنانکه در عالم‏ وقاع هم بعضی از کشورهای اسلامی،آن را«قانون اساسی» خود گرفته‏ اند.

این اثر، یک اثر مرجع جمع و جور و مشتمل بر ۳۶۰۰ مقاله‏ است. نیمی از آن معارف و مفاهیم و اصطلاحات خود قرآن‏ است و نیمی درباره قرآن.از طول مقالات کاسته‏ ایم و به‏ تعداد و تنوع مقالات افزوده‏ایم. این کتاب ع یک«مرجع حاضر جواب»یا یک«مرجع زودیاب»است.همان که در عرف‏ زبان انگلیسی و در عالم مرجع نگاری و کتابداری به آن‏ kciuq ecnerefer گفته می‏ شود.به توفیق و تایید پیدا و پنهان الهی کوشیده‏ ایم،مدخل و مطلب مهم یا مفید و معتنابهی از قلم نیفتند.اما خوانندگان نکته دان نباید انتظار داشته‏ باشند که یک اثر دو جلدی و پر مدخل که میانگین طول‏ مقالاتش حدودا یک ستون است ، آخرین حرف و جامع‏ترین‏ تحقیق را در هر زمینه عرضه بدارد و کمبود و کاستی نداشته‏ باشد.به عبارت دیگر این اثر،عالما و عامدا طبق ذوق و توقع‏ همگان تنظیم و تدوین شده است،نه بر وفق سلیقه دیر پسند خواص علما و اهل تحقیق، که خود به اصلی‏ ترین و اصیل‏ ترین منابع ما در هر زمینه دسترسی دارند،و آب را از سرچشمه‏ می‏ خورند.به تعبیر خودمانی‏ تر،بیشتر کوشیده‏ ایم و از هیچ‏ کس نپوشیده‏ ایم-که مرجعی مفید و خواندنی،برای همگان‏ فراهم کنیم،تا اثری مهم و ماندنی،و برای اهل تخصص.

دانلود مقاله : دانشنامه قرآن و قرآن پژوهی – ۶۲