تاریخچه دایره المعارف نگاری در جهان – ۱۹

عنوان مقاله : تاریخچه دایره المعارف نگاری در جهان – ۱۹
نویسنده : قرشی، محمدحسین
منبع :

مجله کیهان فرهنگی » خرداد و تیر ۱۳۷۵ – شماره ۱۲۷ (از صفحه ۲۲ تا ۳۳)

قسمتی از متن مقاله :

دایره المعارف(۱)از جمله کتابهای مرجع(۲)است و کتابی است که در آن آگاهی ‏های برگزیده‏ ای از همهء رشته‏ های دانش بشری یا رشته‏ ای خاص از این دانش‏ به صورت مقاله‏ هایی کم و بیش کوتاه و فشرده فراهم‏ آمده است.البته در تداول عامه چهار لفظ دانشنامه، فرهنگنامه،فرهنگ و دایره المعارف مترادف به کار رفته ‏اند که در بخش دیگر مقاله به تعریف دقیق این‏ واژه ‏ها و تفاوت های آن پرداخته خواهد شد و این فصل به‏ سیر تحول دایره المعارف نویسی از آغاز تا امروز در جهان،دنیای اسلام و به ویژه ایران اختصاص دارد.

دایره المعارف نویسی پیشینه‏ای بسیار طولانی دارد.

بسیاری نقش مشرق زمین را در این زمینه طولانی ‏تر از غرب می‏ دانند و بسیار دیگر معتقدند که چون در روزگاران باستان فلسفه در برگیرنده همهء موضوعات‏ دانش بشری بود و تشعب در علوم عملی شده بود، فیلسوف به کسی اطلاق می‏شد که جامع همه علوم و دانش زمان خود باشد.از این رو آثار فلاسفه باستان‏ مجموعه ‏ای بود از«دایره دانش»(۳)لذا نخست تاریخچه‏ دایره المعارف نویسی در غرب،سپس مشرق زمین،بعد جهان اسلام و سرانجام ایران بررسی می‏شود….

دانلود مقاله : تاریخچه دایره المعارف نگاری در جهان – ۱۹