به گزارش اداره روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، آیین رونمایی از کتاب “شهادت نامه عشاق” مجموعه اشعار عاشورایی اثر سرکار خانم لیلا خجسته راد با حضور سید احمد نادمی، رضا اسماعیلی و جمعی دیگر از شاعران و پژوهشگران به همراه نگارنده کتاب، روز پنجشنبه مورخ ۲۷ آبان ماه ۹۵ مصادف با ایام اربعین حسینی(ع) با همکاری مرکز پژوهشهای جوان وابسته به پژوهشگاه در محفل انس برگزار شد.
در ابتدای این مراسم سید احمد نادمی شاعر و منتقد ادبی اظهار داشت: حرف زدن درباره این کتاب و سوژه آن حال انسان را مساعد کرده و انتشار آن فال و حال بسیار نیکی را به انسان میبخشد و ایام خاصی که در آن قرار داریم؛ زمان بسیار مناسبی برای انتشار این کتاب بود.
وی در ادامه گفت: در انتهای سوره شعرا میبینیم که وقتی صحبت از شعر میشود گویی از چیزی سخن به میان آمده که پسندیده نیست و در آن به صراحت شعرا را کسانی خطاب قرار میدهد که اغوا شدگان از آنها تبعیت میکنند. اما در حقیقت منظور این است که قرآن تنها شاعرانی را از خود میراند که از فضای ایمانی برخوردار نبوده و اغوا میکنند.
این شاعر در ادامه افزود: اما شاعرانی که از دسته ایمان آورندگان بوده و انتصار میکنند از سوی قرآن مدح میشوند. زیرا آنان کسانی هستند که از طریق شعر، ذکر گفته و وجود خداوند را یادآور میشوند و یا اینکه اگر شاهد ظلمی باشند به سمت یاریگری رفته و لبیک میگویند. در حقیقت آنها اگر عمل میکنند به طور قطع عمل صالح را انجام میدهند و شعرشان عمل صالح آنها خواهد بود.
احمد نادمیتصریح کرد: شعر عاشورایی واقعیترین شکل شعر انتصار خواهد بود، شعری که به ظلمی آشکار پاسخ میدهد و به طور کلی میتوان گفت از منظر قرآن این شاعران هستند که میتوانند صاحبان پرچم ایمان آورندگان باشند.
نادمی در پایان خاطرنشان کرد: در این کتاب نمونههای خوبی از شعر شیعی و دینی دیده میشود. شعرهایی که یاری گر بوده، به سمت انتصار رفته و برای پرسش «هَل مِن ناصِرَ یَنصُرَنی» پاسخگوی خوبی هستند و من معتقدم اگر به شعر احترام میگذاریم، باید به شاعرانی که انتصار کردند بیشتر احترام بگذاریم.
در ادامه این مراسم رضا اسماعیلی دیگر شاعر و پژوهشگر کشورمان گفت: خوب است به بهانه چاپ این کتاب بحث چالش برانگیزی داشته باشیم و آن اینکه تا به امروز در تعریف شعر آیینی همواره اختلاف نظرهایی وجود داشته و به اجماع نرسیدهایم.
وی افزود: در سال های اخیر تمام دغدغه من شعر آیینی و دینی بوده و در این زمینه گفتن این نکته را لازم میدانم که یک شعر اصیل دینی و آیینی باید علاوه بر موضوع دینی از موضع دینی هم برخوردار باشد چیزی که امروز کمتر به آن توجه میشود. در حقیقت بسیاری از شعرهای آیینی ما با موضوع دین نوشته میشود در حالی که موضع آن دینی نیست و شعر آیینی محسوب نمیشود و در این راستا میتوان گفت «حافظ» آیینی ترین شاعر ادبیات دینی ماست، زیرا در تمام اشعار و ابیات او میتوان به درستی موضع دین را ملاحظه کرد.
این شاعر در ادامه اظهار داشت: شاعر عاشورایی و آیینی واقعی به طور قطع در شعر خود موضع دینی را در نظر میگیرد و این موضع چیزی نخواهد بود جز عزت مداری، حق خواهی، شجاعت و در حقیقت همان موضعی که حضرت زینب(س) از آن برخوردار بود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: شعر آیینی و دینی باید مبتنی بر ایمان و ذکر الهی باشد که در غیر این صورت چیزی جز الهام شیطان نخواهد بود. همه ما اعم از هنرمندان، شعرا و… باید نسبت به شعر عاشورا و خاندان رسالت دغدغه داشته و آفتهایی که در این گونه شعری دیده میشود را بیان کرده و به نقد بگذاریم. در این کتاب اشعار انتخاب شده به خوبی گزینش شدهاند و در امتداد این نکتهاند که کربلا حادثهای شکست خورده نیست و سوگ عاشورا سوگی ظفرآمیز است. استفاده از اشعار شاعرانی چون اقبال لاهوری، حسین اسرافیلی، خسرو احتشامی و طاهره صفارزاده نیز بر جاذبههای کتاب در چاپهای بعدی خواهد افزود.
اسماعیلیدر پایان خاطرنشان کرد: عاشورا نالیدنی بوده که ما را به بالیدن میرساند و گریستن همراه با نگریستن است. در این گونه شعری حتی واژههایی که انتخاب میشوند باید پاکی و طهارت داشته و در حقیقت کلمات باید وضو داشته باشند تا در این شعر جای بگیرند. بابت چاپ این کتاب در ایام محرم و صفر به نگارنده آن تبریک گفته و امیدوارم مصادف شدن با این ایام برکتی را برای این کتاب به همراه بیاورد.
میر شمس الدین فلاح هاشمی مدیر مجموعه محفل انس نیز در این جلسه حضور داشته و اظهار داشت: تاکنون مجموعههای مشابهی در این باره کار شده اما آنها صرفاً در یک قالب خاص مثل قصیده اشعار را جمعآوری کردهاند. در کتاب شهادت نامه عشاق قالب های مختلف به شکل شعر نو و کلاسیک آورده شدهاند. ما امروزه شاهد شکلگیری شاخهای درون شعر آیینی به نام شعر هیاتی هستیم که نقدهایی جدی بر آن وارد است و تلاش میشود تا شنونده و مخاطب به هیجان بیاید و شور کاذبی به خود بگیرد، اما این اشعار متاسفانه فاقد محتوای عمیقی هستند.
لیلا خجسته رادمولف کتاب “شهادت نامه عشاق” نیز در این جلسه بیان داشت: یکی از اهداف من در تهیه این کتاب آشنایی نسل جوان با شاعران اصیل آیینی و معرفی اشعار پرمایه این شاعران به آنها بود. شعر عاشورا شعری سراسر شور و شعور است که این مضامین باید به مخاطبان جوان یاد آوری شود.
در پایان این مراسم محمدحسن شاهنگی مدیر گروه ادب و هنر مرکز پژوهشهای جوان وابسته به پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: مطابق با روایات، کربلا حرارتی در قلوب شیعیان به وجود میآورد که تا روز قیامت سرد نمیشود. این حرارت در قلب شاعران به طور ویژه نمود دارد. کمتر موضوعی در بین شعرا وجود دارد که این طور فراگیر باشد. این وضعیت به گونهای است که مذهب و نژاد را به رسمیت نمیشناسد و به همین دلیل در میان طیفهای مختلف میتوان شعرای سنی مذهب را نیز مشاهده کرد. عاشورا یک موضوع نیست؛ بلکه یک جریان زنده و پویاست و عظمت آن به حدی است که کمتر شاعری میتواند نسبت به آن بیتفاوت باشد و به زبان شعر، عرض ارادتی نسبت به خاندان آلالله نکند. درسهای مستخرج از این فاجعه بزرگ، مرامنامه همیشگی بشر در طول تاریخ است؛ درسهایی چون عزتمندی، ایثار و فداکاری، آزادگی و… در اینجا مطرح میشوند.
شاهنگیتصریح کرد: کتاب “شهادت نامه عشاق” در حقیقت لبیکی شاعرانه به ندای «هل من ناصر» امام حسین(ع) در عصر ماست و کوشیده در حد توان خود مخاطبان جوان را با مهمترین شعرا و اشعارشان درباره کربلا آشنا کند. در گزینش اشعار کتاب تلاش گردیده تا به هر سه محور پیشا واقعه(حرکت کاروان نینوا از حجاز به عراق)، حین واقعه(حماسه آفرینیهای امام حسین(ع) و یاران با وفایش در دشت کربلا) و پسا واقعه(حرکت کاروان اسرا به شام) پرداخته شود و اشعار به هر سه محور توجه کنند. همچنین کوشش شده تا اشعار کتاب هم به چرایی وقوع عاشورا و هم به چگونگی آن بپردازد و مخاطب در جریان انگیزههای قیام امام حسین(ع) نیز قرار گیرد. در کتاب “شهادت نامه عشاق” در کنار اشعار شاعران، معرفی کوتاهی درباره زندگانی ادبی شاعر و معرفی اجمالی آثار او نیز صورت گرفته و اطلاعات ادبی خواننده از این لحاظ نیز تقویت میشود.
آیین رونمایی از کتاب “شهادت نامه عشاق” مجموعه اشعار عاشورایی اثر سرکار خانم لیلا خجسته راد با حضور سید احمد نادمی، رضا اسماعیلی و جمعی دیگر از شاعران و پژوهشگران، روز پنجشنبه مورخ ۲۷ آبان ماه ۹۵ با همکاری مرکز پژوهشهای جوان پژوهشگاه در محفل انس برگزار شد.
کتاب “شهادت نامه عشاق” در گروه ادب و هنر مرکز پژوهشهای جوان سامان یافته و با نگاهی متفاوت به واقعه کربلا، میکوشد تا بیان کند هیچ گاه واقعه جانسوز کربلا کهنه نشده و از ذهن ها رخت برنمی بندد.