این کتاب راهنمای تغذیه سالم برای طلاب است

به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاع رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، کتاب مهارتی «تغذیه برای طلاب جوان» توسط گروه سنت‌های حوزوی و آداب طلبگی مرکز پژوهش‌های جوان وابسته به پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به زودی منتشر خواهد شد. در همین زمینه گفت‌وگوی کوتاهی با دکتر علی‌اکبر حق ویسی نویسنده کتاب «تغذیه برای طلاب جوان» انجام داده‌ایم که در ادامه، از منظرتان عبور خواهد کرد

باسلام؛ برخی ویژگی‌های کتاب را بیان کنید.   

در این کتاب انتخاب گروه هدف یعنی طلاب معزز جوان به صورت اختصاصی صورت گرفته است؛ این موضوع به منظور ارائه نکات مرتبط با سلامت ایشان با توجه به شاخص‌های کشوری و استانی مد نظر بوده است. باید اهتمام به سلامت معنوی، روحی و جسمی به صورت هم زمان از طریق ارائه رهنودهای تغذیه سالم داشت. در این خصوص ارائه نکات تغذیه‌ای لازم در زمینه پیشگیری از بیماری‌های غیر واگیر مزمن (NCDs) لازم است.

با توجه به مخاطب هدف: ضرورت و اهمیت موضوع چیست؟

به علت آن که طلاب اوقات زیادی را برای شرکت در کلاس‌ها، انجام تحقیقات، مطالعه دروس و منابع فقهی مرتبط می‌گذرانند، لذا گاهاً ممکن است کمتر فرصت رعایت برخی نکات سبک زندگی سالم (مانند خواب زود هنگام شبانه، مصرف منظم تمام وعده‌های غذایی، ورزش و…) را داشته باشند؛ بنابراین، این موضوع ایجاب کرد که کتابی با عنوان راهنمای تغذیه سالم تألیف و در اختیار ایشان قرار گیرد تا در کنار پیشرفت تحصیلی، سطح سلامتی این بزرگواران بیش از پیش ارتقاء و حفظ یابد. این گروه هدف که نیروی جوان (افراد ۱۵ تا ۲۹ سال) هستند، قدرت و نیروی کار (جسمی و فکری) جامعه محسوب می‌شوند و عمده برنامه‌های سیاسی، فرهنگی، بهداشتی، آموزشی و حتی امنیتی استان و کشور به عهده ایشان گذاشته می‌شود و یکی از شاخص‌های توسعه یافتگی هر کشور را جوانان سالم آن کشور به حساب می‌آید پس اهمیت دارد که سلامتی این گروه هدف مد نظر باشد و سلامتی آنها را ارتقاء دهیم که نقش تغذیه بسیار تاثیر گذار است.

رویکرد کلی شما در این کتاب چیست؟

رویکرد در این اثر بیشتر رویکرد پیشگیری و بهداشت است ولی متاسفانه چون در جامعه کنونی شیوع بیماری‌های تغذیه‌ای افزایش داشته ما مجبور شدیم کمی هم در خصوص درمان بیماری‌های تغذیه‌ای (برنامه غذایی برای دیابتی‌ها، چربی خون، پرفشاری خون، کبد چرب و…) توضیح دهیم. اما بیشتر رویکرد ما ایجاد فرهنگ و سواد تغذیه‌ای (افزایش آگاهی، مهارت و عملکرد تغذیه‌ای) در جامعه بود که انشاا… در نهایت سلامت تغذیه‌ای را افزایش دهیم.

ویژگی شاخص و مزیت­های نسبی این اثر را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

به نظر اینجانب این اثر ارزنده است از مزیت‌های کتاب، ارائه جدول منوی غذایی پیشنهادی برای چهار فصل سال (ویژه طلاب با در نظر گرفتن اصول تنوع، تعادل هرم غذایی سالم و وضعیت اقتصادی)، معرفی نمونه‌هایی از غذاهای ارزشمند و ارزان تهیه شده با تخم مرغ و همچنین با شیر و ماست است. این اثر برای گروه جوانانی (به ویژه نخبگان، طلاب و دانشجویان و…) تهیه شده است که نیروی توانای کشور هستند و باید سالم باشند تا بتوانند قدرت تفکرشان را به رخ جهانیان بکشند و اهداف نظام را به پیش ببرند و تغذیه سالم نقش بسیار موثر و  کلیدی را در این میان به عهده دارد.

به عنوان آخرین سوال گمانه‌زنی و پیش‌بینی اجمالی‌تان از میزان استقبال مخاطبان عام این کتاب و مخاطب خاص مرکز پژوهش‌های جوان (جوانان و طلاب فرهیخته) چیست؟

با توجه به این که هر شخص برای حفظ سلامتی خویش نیازمند داشتن سبک زندگی سالم و نیز رعایت ۳ اصل تنوع، تعادل و تناسب در رژیم غذایی می‌باشد و همچنین به دلیل شیوع بالای بیماری‌های غیر واگیر مزمن (NCDs) مانند دیابت، پرفشاری خون و …، اهمیت تألیف یک کتاب در این زمینه اجتناب ناپذیر است.

این کتاب، با یک زبان ساده، روان و در عین حال علمی و نوین، به معرفی مقدماتی پیرامون غذا و هرم غذایی سالم و ارائه اصول یک سبک زندگی سالم برای ارتقای سلامت معنوی، روحانی و جسمانی و پیشگیری از بیماری شایع غیر واگیر و نیز، معرفی چند نمونه غذاهای سالم و ارزان پرداخته و یک منوی غذای سالم برای تمام فصول سال ارائه داده است؛ با در نظر گرفتن موارد فوق، می‌توان پیش بینی کرد کتاب بتواند مورد استقبال گروه‌های مختلف جامعه به ویژه مرکز پژوهش‌های جوان (جوانان و طلاب فرهیخته) قرار گیرد.