نشست شاکله تعاملات جهانی در دنیای کنونی برگزار شد

به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاع رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، پنجمین جلسه از سلسله جلسات به مناسبت چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی با موضوع کلی ((انقلاب اسلامی و چالش‌های تعاملات جهانی)) در قالب نشست علمی با عنوان «شاکله تعاملات جهانی در دنیای کنونی»، (معرفی و نقد کتاب نیکوکاران بدطینت: اسراری از گناهکاری ملل ثروتمند و تهدید برای خوشبختی جهانی)، روز دوشنبه مورخ ۲۳ مهرماه جاری در محل سالن جلسات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد.

این کتاب سعی در بازکردن فضاهای ذهنی ما نسبت به معاملات و مراودات یک‌سویه جهانی دارد.

دکتر عادل پیغامی عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع) در معرفی کتاب نیکوکاران بدطینت نوشته پروفسور چانگ که توسط ایشان ترجمه شده است گفت: ما در دنیای قدیم تعاملات تجاری و علمی و … داشتیم مراودات در حد جاده ابریشم و سفرهای دریایی بود با پیشرفت علم مراودات هم پیشرفت کرد با انقلاب سفرهای دریایی که توسط مسلمانان صورت گرفت مراودات هم پیشرفت کرد در مورد قاره آمریکا باید گفت کشفی در کار نیست بلکه مسلمانان طبق شواهد تاریخی با بومیان آن سرزمین مراودات داشتند و حتی در نقاشی‌های نزدیکان کریستفکلمب افرادی به هیات و لباس مسلمانان دیده می‌شوند.

وی تصریح کرد: پرتغالی‌ها و انگلیسی‌ها و اسپانیایی‌ها با استفاده از انقلاب دریایی مسلمانان به استعمار و استثمار کشورهای ضعیف پرداختند. در سال ۱۵۶۷ به خاطر سرازیر شدن طلا و سرمایه به کشورهای اروپایی تورم شدید در این کشورها ایجاد شد که از تبعات استثمارهای بی رویه آنان بود. همین امر سبب شد که کشورهای استعمارگر مانند پرتغال و هلند و اسپانیا نتوانند روی پای خود بایستند.

پیغامی به تاریخچه‌ای از مراودات بین‌المللی و نقش مسلمانان پرداخت و گفت: با شروع انقلاب صنعتی در اروپا به فکر ایجاد بازارهای کالاهای تولید شده افتادند که باعث ایجاد کمپانی‌های هند شرقی شد. هدف آنها از ایجاد کمپانی‌ها کار فرامرزی استثمار و تکمیل حلقه انقلاب صنعتی یا همان بازار مصرفی بود. بعد از جنگ جهانی دوم و پیروزی آمریکا ایالات متحده شروع به ایجاد نهادهای بین‌المللی مثل بانک جهانی سازمان ملل و…. برای حکمرانی به جهان کرد.

وی افزود: این تعامل جهانی کاملا یک سویه است و به نفع کشورهای پیشرفته صورت می گیرد و آنها در مجامع بین‌المللی نسخه‌های واحد برای همه کشورها می‌پیچند که خود کشورهای پیشرفته از آن استفاده نمی‌کنند.

کنوانسیون‌ها و معاهدات برای سلطه و حکمرانی نوین بر کشورها ایجاد می‌شوند.دلار اینستاگرام فیفا اف ای تی اف و…. از جمله این ابزار حکمرانی است.

هم اکنون با کمرنگ‌تر شدن مرزهای بین‌المللی و یکی شدن واحدهای پولی و از بین رفتن مراکز بین‌المللی مانند صندوق بین‌المللی پول شاهد حکمرانی جدید هستیم.و همچنین با تبدیل کشورهای در حال توسعه به کارخانه و تبدیل کشور خود به کشوری دانش‌بنیان شاهد نسل جدید حکمرانی هستیم.که نظیر آن را در ظهور قدرت چین و ژاپن و کره شاهد هستیم که در اصل کارخانه کشورهای اروپایی و آمریکا هستند

امیر عزیزی دانشجوی دکترای اقتصاد دانشگاه تهران در ادامه این نشست به سراغ بیوگرافی نویسنده کتاب رفت و گفت: پروفسور چانگ تحصیل کرده دانشگاه کمبریج در رشته اقتصاد است که در چند کتاب و مقاله از جمله پایان نامه خود و کتاب سامری خوب و از بام انداختن نردبان با بیان رندانه و زیرکانه و پر ایهام به بیان نظرات و آرائ خود و به چالش کشیدن نیولیبرالیسم می‌پردازد.

وی افزود: آقای چانگ می‌گوید کشورهای پیشرفته راه پیشرفت را خود طی نمودند و نردبان را از برای کشورهای دیگر انداخته اند و راه پیشرفت را برای سایرین سد کرده‌اند و وقتی با کشوری در حال توسعه به مبادله می‌پردازند نفع بیشتر مطمئنا نصیب آنها می‌شود.آقای چانگ در این کتاب به زیرکی پرده از حکمرانی نوع دوم کشورهای پیشرفته بر می دارد

عزیزی ادامه داد: ایشان معتقد است با ثروتمند کردن ثروتمندان افراد فقیر ثروتمند نمی شوند.این نگاه نیولیبرالیسم و نظام سرمایه‌داری است که بر نظام هرمی و ریزه‌خواری تاکید دارد.آقای چانگ در کتاب خود به دفاع از فرهنگ و اقتصاد و قراردادهای اسلامی می‌پردازد.