پژوهشکده دانشنامه نگاری دینی

ابوالقاسم مقیمی حاجی

رییس پژوهشکده دانشنامه نگاری دینی

 

مرتضی خلوصی

کارشناس و مسئول دفتر رییس پژوهشکده

 

دانشنامه گسترده نگاشته‌ای است الفبایی یا ساختار موضوعی که در قلمرو یک دانش خاص یا موضوعی کلان از سوی جمعی از صاحب‌نظران دارای صلاحیت در آن دانش یا حوزه موضوعی، مطابق با شیوه‌نامه‌ای مشخص و با رعایت نصاب علمی و فنّی لازم، تألیف می‌شود، و درصدد ارائه نظام‏مند و منقح انبوهی از اطلاعات علمی درباره مسائل آن علم یا موضوع است.

پژوهشکده دانشنامه‌نگاری پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، در راستای تولید آثار متقن و ماندگار در قلمرو دین‏پژوهی با رعایت موازین علمی و فنی و با سازمانی متناسب با اقتضائات رسالت خود، عهده‏دار طراحی و تولید دانشنامه‏های تخصصی دینی شده است.

 

دانشنامه‌نگاری از نگاه پژوهشگاه

از منظر پژوهشگاه دانشنامه تخصّصی، تعلیمات‌نامه ‏ای جامع است که در عین کاربست اصول فنّی متعارف دانشنامه‌ای در صورت و محتوا، نسبت به نقد، نوآوری و گره‏گشایی در قلمرو دانش، مکتب‏وارگی محتوا و دارا بودن جهت‏گیری فکری نیز اهتمام جدی دارد و از ساختار موضوعی برخوردار است. بنابراین مقاله‌ دانشنامه‌ای گرچه در ابتدا گزارشی حرفه‏ای و جامع از علم است، اما می‌تواند واجد دیدی جدید یا تحلیلی نو، نقد یا بیانی تازه از یک موضوع و مسئله، با لحاظ ضوابط علمی، باشد. آشنایی با پژوهشکده دانشنامه‌نگاری پژوهشکده دانشنامه‏نگاری با رسالت تألیف و تدوین دانشنامه‌های تخصصی دینی، در عرصه ملی و بین‌المللی، در قالب کلان طرح دانشنامه‏نگاری دینی، تأسیس شده است.

 

برخی اهداف و رویکردهای این پژوهشکده به شرح زیر است:

  • اهتمام به نوآوری و ابتکار در فن دانشنامه‌نگاری و ترویج مؤلفه‌ها و مختصات دانشنامه‌نگاری پژوهشگاه، به عنوان محصولی پژوهشی؛
  • تلاش در جهت احراز جایگاه معتبر ملی و بین‌المللی در عرصۀ دانشنامه‌نگاری؛
  • اهتمام به تعامل علمی و فنی با دیگر مراکز دانشنامه‏ نویسی داخلی و خارجی؛

 

 

 

روسای سابق پژوهشکده:

  • حجت الاسلام عبدالکریم بهجت پور