ولایتی: نتیجه به‌بار نشستن تمدن اسلامی، تألیف کتاب بود

به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاع رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، دکتر علی‌اکبر ولایتی در همایش رونمایی از ۴۰ اثر فاخر در حوزه مطالعات انقلاب اسلامی که صبح سه شنبه ۳۰ بهمن ۹۷ به همت پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و دانشگاه آزاد اسلامی در مجتمع ولی‌عصر(عج) واحد تهران‌‌جنوب برگزار شد، با تبریک چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی اظهار کرد: مقام معظم رهبری به‌خوبی در پیام تاریخی خویش «گام دوم انقلاب» را تدوین کردند و به‌حق مردم نیز با مشارکت پرشور در راه‌پیمایی ۲۲ بهمن، پاسخ ارزشمندی به دشمنان نظام اسلامی دادند.
وی افزود: انقلاب اسلامی به‌رغم مشکلاتی که مردم در این چند سال گذشته تحمل کرده‌اند، با حمایت و پشتیبانی ملت بزرگ ایران، همچنان با عظمت پابرجا مانده است.
رئیس هیئت‌مؤسس و هیئت‌امنای دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به ۶۰ شهید مدافع حرم که از اعضای خانواده دانشگاه آزاد اسلامی هستند، این شهدا را رویش‌های انقلاب اسلامی دانست.
ولایتی در ادامه به نقش کتاب و موضوع تمدن نوین اسلامی اشاره کرد و افزود: نتیجه به‌بار نشستن هر تمدنی ازجمله تمدن اسلامی، تألیف کتاب بود.
وی با بیان این نکته که در مسیر تمدن اسلامی عصر ترجمه و سپس عصر تألیف وجود دارد که در تاریخ بی‌نظیر است، خاطرنشان کرد: در حال حاضر حوزه‌های علمیه در زمینه تألیف کتاب، مؤثر و مثمرثمر و پربار هستند اما آنچه که بنده از سال ۴۳ تاکنون در دانشگاه مشاهده کرده‌ام این است که در گذشته، وضعیت تألیف کتاب نسبت به مقطع کنونی بهتر بود.
رئیس هیئت‌مؤسس و هیئت‌امنای دانشگاه آزاد اسلامی با انتقاد از توجه زیاد به کتب ترجمه‌ای با وجود ظرفیت‌های بسیار در بین دانشمندان کشور گفت: متأسفانه امروزه در کشور نگاه به کتب ترجمه‌ای دارند و به‌واسطه اینکه معیارهای هیئت‌ممیزه دانشگاه‌ها ناقص است، تألیف کتب با کاهش روبه‌رو است.
ولایتی با اشاره به این نکته که استادان دانشگاه باید تألیف داشته باشند درحالی‌که ارزش تألیف کم شده است، گفت: شرایط بومی ایران با کشورهای دیگر متفاوت است. به‌عنوان مثال در حوزه پزشکی؛ محیط بهداشتی ایران با محیط بهداشتی کشورهایی همچون فرانسه، انگلیس و … تفاوت دارد؛ در علوم انسانی نیز همین‌گونه است.
وی با بیان اینکه در علوم انسانی نیز دانشجویان و دانشگاهیان روی به کتب ترجمه‌ای آورده‌اند، خاطرنشان کرد: فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌های ما از علوم انسانی اسلامی که به‌مراتب از علوم انسانی غربی‌ها جلوتر است، به‌دلیل توجه به کتب غربی بی‌اطلاع هستند.
رئیس هیئت‌مؤسس و هیئت‌امنای دانشگاه آزاد اسلامی با ضروری خواندن افزایش امتیاز تألیف کتاب نزد هیئت‌ممیزه اظهار کرد: از کتاب‌های موجود است که می‌توان به بزرگی تمدن اسلامی پی برد. به‌تعبیر دیگر نشانه تمدن‌سازی، تألیف کتاب است.
ولایتی با بیان اینکه نمودار تمدن هر قوم از تألیفات و آثاری مشخص می‌شود که از آنها پابرجا مانده است، افزود: تمدن، سرزمینی نیست؛ بلکه جهانی است و هر مقطع تاریخی از جایی سربرمی‌آورد.
وی ادامه داد: اگر معیارهای رشد استادان براساس مقالات ISI باشد، در عصر ترجمه تمدن نوین اسلامی، درجا خواهیم زد.
رئیس هیئت‌مؤسس و هیئت‌امنای دانشگاه آزاد اسلامی در پایان با اشاره به نقش دانشگاه آزاد اسلامی در سپهر علمی کشور گفت: امیدواریم دانشگاه آزاد اسلامی با ظرفیت عظیمی که دارد، در حوزه کتاب‌های تألیفی، پیش‌رو و پیشگام باشد.
در ادامه این مراسم دکتر محمدمهدی طهرانچی رییس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه مراسم امروز که رونمایی و بازنمایی از ۴۰ کتاب در چله انقلاب اسلامی است، گفت: در نظر دارم تا با استفاده از بیانیه و پیام «گام دوم» مقام معظم رهبری، اشاره کنم که چرا باید چلچراغ‌های این‌چنینی بیشتر روشن شود؟
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در پیام «گام دوم انقلاب اسلامی» تأکید کرد: رهبر معظم انقلاب در این بیانیه یک نظریه تحت عنوان «نظریه نظام انقلابی» مطرح کرده و می‌فرمایند: «انقلاب اسلامی پس از نظام‌سازی به رکود و خموشی دچار نشده و نمی‌شود و میان جوشش انقلابی و نظم سیاسی و اجتماعی، تضاد و ناسازگاری نمی‌بیند. بلکه از نظریه نظام انقلابی تا ابد دفاع می‌کند.»

وی خاطرنشان کرد: نکته‌ای که در بیانیه مقام معظم رهبری و نظریه نظام انقلابی بسیار مورد توجه قرار می‌گیرد، این است که چرا خطاب این بیانیه به جوانان است و چرا به عنوان گام دوم مطرح می‌شود؟
طهرانچی افزود: سابقه و چرایی این موضوع به بحثی تحت عنوان «تقویم رشد نظام انقلابی» برمی‌گردد. در این تقویم آن‌طور که مقام معظم رهبری می‌فرمایند، این‌گونه نیست که انقلابی نظام‌ساز شده و نظامی دولت‌ساز ایجاد کند و انقلاب پس از گذشت چهل سال به بلوغ برسد و پس از آن وارد عرصه پیری و فرسودگی شده و از شعارهای خود جدا شود. در پیام مقام معظم رهبری، چله‌های پیاپی در «نظریه نظام انقلابی» مطرح شده است.
عضو هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: در «نظریه نظام انقلابی» بحث چله‌های پیاپی انقلاب مطرح می‌شود. از حضرت امام خمینی(ره) در سال ۴۳ پرسیدند که طرفداران شما کجا هستند؟ و ایشان فرمودند «طرفداران ما امروز در گهواره هستند.» همین طرفداران در سال ۱۳۵۷ چله اول انقلاب را شروع کردند که چهل سال بعد این حرکت به بلوغ رسید.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه در گام دوم، جوانان این مرز و بوم برای یک چله دیگر آماده هستند، گفت: «نظریه نظام انقلابی» می‌گوید که انقلاب و نظام پیر نمی‌شود و از شعارهای خود فاصله نمی‌گیرد؛ بلکه شروع شده، به بلوغ می‌رسد و دوباره شروع دیگری را آغاز می‌کند.
وی خاطرنشان کرد: برای اینکه بین چله‌های پیاپی انقلاب یک اتصال وجود داشته باشد، این امر جز با کتابت، نوشتن، علم و پژوهش میسر نخواهد شد که در بیانیه مقام معظم رهبری نیز به آن اشاره شده است.
طهرانچی با تأکید بر اینکه در افتخار چهل سال اول انقلاب و در اولین توسعه چهل سال دوم، نقش علم و پژوهش بسیار روشن است، افزود: ما باید با این چلچراغ‌ها ارتباط بین نسلی چله اول و چله دوم انقلاب اسلامی را روشن نگه داریم.
وی ادامه داد: از این رو نوشتن زوایای مختلف انقلاب اسلامی دارای اهمیت است. این زوایا نشان از قوت‌ها و کاستی‌هایی دارد که به چله اول انقلاب اسلامی تحمیل شده است. جایی که فرسودگی مدیران می‌خواست شعارهای انقلاب را تحت تأثیر قرار دهد. این مسائل باید با نگاه‌های تیزبین اندیشمندان بررسی شود و به نسل جوانی که می‌خواهد چله دوم انقلاب را شروع کند، کمک شود تا این بار در نقطه رفیع‌تری بایستد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ابراز امیدواری کرد که چله سوم انقلاب اسلامی با قدرت شروع شده و این چله‌های پیاپی ادامه پیدا کند تا این پرچم به مولا و مقتدای ما حضرت اباصالح المهدی (عج) سپرده شود.
در ادامه مراسم دکتر علی دارابی نویسنده کتاب جریان شناسی سیاسی ایران که به عنوان صاحب اثر در مراسم حضور داشت ضمن ایراد سخنرانی، با اشاره به اهمیت تولید آثار انقلاب گفت: انقلاب اسلامی ایران به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین اتفاق‌ها در جهان سیاست تلقی می‌شود که بسیاری از دانشمندان از آن به‌عنوان رنسانس اسلام یاد کرده‌اند. تغییر نگرش در حوزه نظریه‌پردازی‌های انقلاب، تأثیر بسیاری در جنبش‌های آزادی‌بخش جهان اسلام داشته است.
معاون امور استان‌های سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران با اشاره به انتشار بیانیه «گام دوم» رهبر انقلاب ادامه داد: در ۴۰ سالگی انقلاب اسلامی بیانیه گام دوم رهبر معظم انقلاب به‌عنوان یک سند راهبردی برای حیات طیبه جمهوری اسلامی تلقی می‌شود. امروز رسانه‌های غربی در راستای تخریب شگفتی‌های انقلاب ۵۷ به‌‌نادرستی عنوان می‌کنند که مردم ایران در انقلاب ۵۷ نمی‌دانستند چه می‌خواهند.
دارابی درباره ایجاد باب گفتگو در زمینه مطالعات انقلاب اسلامی مطرح کرد: فضای گفتگو و پرسش و پاسخ به شبهات مطرح‌شده در حوزه انقلاب اسلامی باید متناسب با شرایط روزگار کنونی ایجاد شود. جواب‌های دیروزی و پاسخ‌های امروزی تفاوت بسیاری دارند. انقلاب اسلامی ایران دارای مبانی عقلانی و علمی است و باید شبهات آن نیز با رویکردهای علمی پاسخ داده شود.
وی تصریح کرد: در شرایط کنونی باید از تألیفات توصیفی صرف گذر کرد و با توسل به روش‌شناسی علمی و واکاوی مدارک و اسناد انقلاب، تألیفاتی در راستای رمزگشایی انقلاب منتشر شود.
معاون امور استان‌های سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در رابطه با پیشنهاد راه‌اندازی جایزه جهانی انقلاب و امام خمینی(ره) اظهار کرد: باید آثار و تولیداتی در عرصه جهانی منتشر شود و آثار نمایشی در شأن انقلاب، برای معرفی انقلاب منتشر شود.

وی در رابطه با حمایت ناشران و نویسندگان حوزه انقلاب اسلامی بیان کرد: حمایت از ناشران و نویسندگان حوزه انقلاب اسلامی موجب ایجاد یک هم‌افزایی و توانمندی خواهد شد. پیشنهاد می‌کنم برای تحقق این موضوع، پاتوق و باشگاهی برای ناشران و مؤلفان حوزه انقلاب ایجاد شود.
دارابی با اشاره به نگاه آینده‌پژوهانه به انقلاب و واکاوی اتفاقات ۵۰ سال آینده اذعان کرد: تأثیرات تغییرات جهانی و آینده انقلاب باید مورد بررسی قرار گیرد. همچنین درس انقلاب اسلامی باید به بهترین و متعهدترین اساتید دانشگاه محول شود زیرا که انقلاب اسلامی ایران یک حرکت فرااسلامی و فراشیعی است که برای تمام بشریت پیام‌آور صلح و دوستی است.
گفتنی است مراسم چلچراغ،‌ آیین رونمایی از ۴۰ اثر در حوزه مطالعات اسلامی به همت پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و دانشگاه آزاد اسلامی صبح سه شنبه ۳۰ بهمن ۹۷ با حضور اساتید حوزه و دانشگاه و نویسندگان آثار در تالار شهید باکری مجتمع دانشگاه ولیعصر(عج)‌تهران برگزار شد.