امکان ادغام هوش مصنوعی در نظام تربیتی اسلامی وجود دارد

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، به نقل از خبرگزاری حوزه، از سلسله نشست‌های همایش بین‌المللی علوم انسانی اسلامی (کارگروه مبانی علوم انسانی)، پنل چهارم هوش مصنوعی به همت پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با همکاری دانشگاه جامع امام حسین علیه‌السلام، روز سه شنبه ۹ اردیبهشت ماه در پژوهشگاه دفتر قم برگزار شد.

در این نشست علمی موضوع نقش شخصیت شناسی تربیتی و هوش مصنوعی، توسط حجت الاسلام امیر غنوی عضو هیئت علمی گروه اخلاق پژوهشگاه تبیین شد.

وی گفت: پیشرفت های خوبی در زمینه هوش مصنوعی انجام شده از جمله آنها، راه اندازی چت بات ها در امور مشاوره و روانشناسی است. در ایران هنوز توجه چندانی به مساله هوش مصنوعی و تربیت نشده است.

در ادامه با طرح یک سوال که آیا هوش مصنوعی میتواند وظایف استاد اخلاق را برعهده بگیرد یا لا اقل به عنوان‌کمک مربی باشد و کار مربی را به عهده بگیرد به تبیین مبحث پرداخت و گفت: در این‌مساله مشکلات کلیدی وجود دارد. اول این‌که، کار پیچیده و ظریفی است و هوش مصنوعی با توجه به ابعاد آن میتواند کارساز باشد. محدودیت شدید کمبود نیروی انسانی وجود دارد. ماشین می تواند حتی بخشی از این کار را به عهده بگیرد.بدلیل این که کشوری اسلامی هستیم، امور تربیتی اهمیت بیشتری دارد.

وی بیان کرد: چالش اینجاست که با تربیت الگوریتم‌ها ممکن است برای هر شخص توضیحات و نکات مربوط به خود آن فرد تبیین شود یا خیر!؟ نمی شود که از ابتدا با هر شخصیتی یک گفتگوی واحد مشترک داشته باشیم. بلکه باید از دید و فضای او سخن را آغاز کنیم و تدریجا شخصیت متفاوتی در او شکل دهیم. لذا شناسایی شخصیت مخاطب نکته کلیدی و مهم است و در ادبیات دین‌ هم مورد توجه بوده است و در آیات و روایات تصریح شده است.

عضو هیئت علمی گروه اخلاق پژوهشگاه در ادامه به بیان برخی ملاک ها برای تهیه یک قضاوت اولیه در امور تربیتی و مشاوره پرداخت و گفت: تعابیر مثبت و منفی، گفتار، لحن، رفتار، تُن صدا، سیما و … می توان قضاوتی اولیه به انسان بدهد و در با تجمیع آن ها میتوان به قضاوت دقیق‌تری دست یافت. در حال حاضر روانشناسان و متخصصان از روش های مختلفی از جمله گرفتن نبض، رنگ پوست، حرارت، تنفس و … میتوانند قضاوتی اولیه از فرد را کشف کرد و امروزه در عرصه هوش مصنوعی با این امکان مواجهیم که همه این ها با ماشین صورت می پذیرد. قضاوتی می دهد هر چند قطعی نیست بلکه تجمیع آنها اهمیت دارد و می تواند قضاوتی دقیق تر کسب نماید. این ها شیوه های مناسبی است که میتوان شناخت اولیه و مخاطب شناسی بوسیله آن صورت پذیرد.

حجت الاسلام غنوی گفت: باید بپذیریم محور شخصیت شناسی اهمیت زیادی دارد که مبحثی جدا از مباحث تربیتی است اما خیلی پرکاربرد است و به آن نیاز داریم و بحث مهم و وقت گیر شناخت شخصیت افراد را هوش مصنوعی می تواند انجام‌ دهد.

او در پایان با توجه به چشم انداز مباحث تربیتی و نقش هوش مصنوعی گفت: روزگاری را تصور کنید که به سرعت هوش مصنوعی با یک دکمه می تواند به شما کمک زیادی کند. میتوان به هوش مصنوعی مسیر درست و مبتنی بر دین را آموخت و در نهایت میتواند متناسب به شرایط مختلف زمان و مکان و روحیات و … به انسان نکات اخلاقی را متذکر شود.