به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، هفته پژوهش آوردگاه خوبی برای بررسی کارنامه ارزشمند گروه های علمی پژوهشگاه است. اینکه کجا بوده ایم کجا هستیم و به کجا می رویم.
در راستای سلسله گفتگوهای علمی با مدیران گروههای پژوهشکدههای پژوهشگاه، سراغ حجت الاسلام دکتر سیدکاظم سیدباقری مدیر گروه سیاست پژوهشگاه رفتیم. در این بخش نظر شما را به گفتگو با وی جلب می نمائیم:
- اولویت های سال ۱۴۰۳ گروه سياست چه بود و تا به الان چه حدی محقق شد؟
مدیریت فعال و هدفمند پژوهشها، حركت در جهت تقويت و گسترش انديشه سياسي اسلام، مدیریت علمي گروه و استفاده از ظرفيتها و توانمنديهاي اعضاي محترم هيئت علمي و گروه ها همسو در كشور و عرصه بين المللي از اولويتهاي گروه در سال ۱۴۰۳ است. در اين سال، تلاش بر آن بود كه در كنار مباحث جاري گروه و پي گيري برنامه هاي مصوب، به بحث حكمراني و ورود به عرصه بين المللي نيز پرداخته شود و تا كنون با توجه به برگزاري نشستها و برنامه هاي علمي داخلي و با حضور متفكرين از ديگر كشورها، درصد بالايي از برنامه تحقق يافته است.
- لطفاً در خصوص فعالیت های گروه و نوع فعالیتهای آن توضیح دهید؟
اكثر فعاليت گروه، در حوزه علمي، برگزاري نشستها، كرسيها، مباحث علمي شوراي علمي متمركز بوده است.
- چند رخداد مهم پژوهشی اعم از نشست، کرسی و غیره را برای برگزاری در سال ۱۴۰۳ تا به حال انجام شده است؟
تا كنون بيش از پانزده فعاليت علمي در قلمرو نشست و كرسي برگزار شده است و به طور ويژه امسال با توجه به سه دهه مجاهدت علمي گروه سياست در انديشه سياسي اسلام، «كارنماي گروه سياست» نيز برگزار شد كه مورد توجه بسياري از مراكز و گروههاي علمي قرار گرفت و انعكاسي ملي پيدا كرد. در اين برنامه كه با همكاري مراكز متعدد همسو برگزار شد، تلاش گرديد تا راه طي شده مرور گردد، وضعيت فعلي گروه و چشم انداز آن بررسي، آسيب شناسي و مورد واكاوي قرار گيرد.
- آیا برنامهای برای برگزاری نشستهای مشترک با دیگر مراکز پژوهشی نیز داشتید؟
بله گروه هميشه در نشستهاي علمي خود تلاش كرده است تا با مراكز همسو، همراهي كند و تجربه خود را با ديگر گروهها و مراكز در ميان گذارد، از ديگران بياموزد و دغدغه هاي خود را با آنان به اشتراك گذارد. گروه غالبا با پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، دانشگاه باقرالعلوم (ع)، انجمن مطالعات سياسي حوزه، مركز تحقيقات اسلامي مجلس و معاونت بين الملل بعثه مقام معظم رهبري همكاري داشته اشت.
- همانطور که اطلاع دارید، سی و یکمین بهار فعالیت پژوهشگاه را پشت سر گذاشتیم، عملکرد پژوهشگاه و جایگاه آن در تولید علم را چگونه میبینید؟
پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي، يكي از مهمترين مراكز جريان ساز و اثرگذار در انديشه و نظريه پردازي است به گونه اي كه نمي توان انديشه ها و نظريه هاي متعدد سي سال گذشته در ايران و حتي برخي از كشورهاي اسلامي را بدون نقش پژوهشگاه رصد و پايش كرد.
- آیا حوزه های تمحض تعریف شده در گروه، اخیراً به روز رسانی شده و یا متناسب با نیاز جامعه هدف تغییر کردهاند؟
تلاش شده است تا طرح تمحضها ناظر به مسائل و مشكلات نظام و انديشه سياسي اسلام باشد و اين ظرفيت را دارد كه بتواند متناسب با نيازها و مقتضيات جامعه، به روز رساني شود.
- از تحقیقات جاری در گروه و آثاری که به مرحله چاپ و انتشار رسیده اند، برایمان بگوئید؟
در گروه تا كنون بيش از ۷۰ اثر منتشر شده است و حدود ۲۰ اثر نيز در مرحله اجرا و يا در نوبت چاپ است. حدود ۴۰ اثر گروه در جشنواره هاي بين المللي و ملي برگزيده شده و يا در مظان برگزيدگي و انتخاب بوده است.
- در انتها، مهمترین دغدغه شما به عنوان مدیر گروه سياست در سال ۱۴۰۳چیست؟
گروه سياست همواره یکی از گروههای فعال و پیشرو در مسائل گوناگون و انديشه ورزي سياسي بوده است و تلاش کرده تا در تکاپوهای علمی و تعاملات داخلی و بین المللی در جهت پیشبرد اندیشه سیاسی و نظام اسلام، نقش خود را بازی کند. آن سان که مسیر پیشرو، به تقویت، گسترش و پشتیبانی نیاز دارد تا بتواند همچون گذشته و با توان و عده و عُده بیشتر، به این مسیر ادامه دهد. دستیابی به فهم و تحقق دغدغههای امامین انقلاب اسلامی، اهداف سیاسی بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، حرکت در جهت نظامسازی سیاسی، حمایت و توانمندسازی علوم انسانی اسلامی، بررسی وجوه سیاسی تمدن نوین اسلامی، واکاوی مسائل و امور مربوط به حکمرانی اسلامی، نواندیشی، بازسازی و بهروز رسانی بسیاری از مسائل و مباحث مربوط به اندیشه سیاسی اسلام و طرح و برجسته سازي اين گفتمان در عرصه بين المللي، همه از دغدغه هاي جدي در اين قلمرو است كه بايد هميشه مورد بازخوانی و بازاندیشـی، طراحی دقیق و سنجیده قرار گيرد.