وظیفه قرآنی مؤمنان مقابل کثرت دشمان دین و انقلاب

وظیفه قرآنی مؤمنان مقابل کثرت دشمان دین و انقلاب
نوشتاری از حجت الاسلام و المسلمین محمدعلی اسدی نسب مدیر گروه قرآن پژوهی پژوهشگاه

براساس روایات برای چاره‌جوئی در برابر هر مشکلی، باید به قرآن رجوع نماییم و از این کلام الهی برای برون‌رفت از تنگناها هدایت طلب نماییم.

در سوره احزاب خداوند می‌فرماید:

لَقَدْ كانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَنْ كانَ يَرْجُوا اللَّهَ وَ الْيَوْمَ الْآخِرَ وَ ذَكَرَ اللَّهَ كَثِيراً (۲۱) وَ لَمَّا رَأَ الْمُؤْمِنُونَ الْأَحْزابَ قالُوا هذا ما وَعَدَنَا اللَّهُ وَ رَسُولُهُ وَ صَدَقَ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ وَ ما زادَهُمْ إِلاَّ إِيماناً وَ تَسْلِيماً (۲۲) مِنَ الْمُؤْمِنِينَ رِجالٌ صَدَقُوا ما عاهَدُوا اللَّهَ عَلَيْهِ فَمِنْهُمْ مَنْ قَضى‏ نَحْبَهُ وَ مِنْهُمْ مَنْ يَنْتَظِرُ وَ ما بَدَّلُوا تَبْدِيلاً (۲۳) براى شما در زندگى رسول خدا سرمشق نيكويى بود، براى آنها كه اميد به رحمت خدا و روز رستاخيز دارند، و خدا را بسيار ياد مى ‏كنند. هنگامى كه مؤمنان، لشكر احزاب را ديدند، گفتند: اين همان است كه خدا و رسولش به ما وعده فرموده و خدا و رسولش راست گفته ‏اند، و اين موضوع جز بر ايمان و تسليم آنها چيزى نيفزود. در ميان مؤمنان مردانى هستند كه بر سر عهدى كه با خدا بستند صادقانه ايستاده ‏اند، بعضى پيمان خود را به آخر بردند (و در راه او شربت شهادت نوشيدند) و بعضى ديگر در انتظارند و هرگز تغيير و تبديلى در عهد و پيمان خود نداده ‏اند.

اين آیات به جنگ احزاب مربوط است كه در سال پنجم هجرى واقع شد. در اين جنگ همه دشمنان اسلام و مسلمانان اعم از يهوديان، مشركان و منافقان علیه اسلام و مسلمانان متحد شده بودند و قصد كودتا و تصرّف مدينه اطراف این شهر خیمه زدند و در این حالت افرادی به شدت ترسیدند و گروهی خود را باخته بودند گروهی به اندیشه فرورفته بودن و متحر مانده بودن اما در این میان مومنان راستین نه عقب نشستند و نه سکوت کردند بلکه با ایمان و مجاهدت استوار در برابر دشمن ایستادند. مسلمانان با پيشنهاد سلمان فارسى و موافقت پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله اطراف مدينه را خندق كندند و در برابر دشمن استقامت كردند. در حفر خندق نيز، اوّلين كلنگ را خود رسول اللّه به زمين زد و هر بار كه بر اثر اصابت كلنگ به سنگ برقى مى‏ جهيد، پيامبر پيروزى اسلام بر منطقه ‏اى از جهان را بشارت مى‏ داد. خداوند در اين نبرد به وسيله‏ ى وزش باد و نزول فرشتگان مسلمانان را يارى كرد.

کشور ما در حال حاضر و شاید بسیار پیچیده‌تر از جهاتی همانند مدینه‌در زمان جنگ احزاب است که همه دشمنان خارجی همراه با منافقان و سست‌عنصران داخلی به نحوی با انواع ابزار علیه ایران اسلامی فعالیت می‌کنند؛  با این همه کشور ما در برابر آمریکای جانی و اروپای حامی و مرتجعان منطقه به پیش می‌رود و نه تنها نتوانسته‌اند آن را از پا درآورند که ابرقدرتی نظامی ایران را مشاهده‌می‌کنند، و همه نقشه‌های خود را در منطقه نقش برآب می‌بینند؛ طبیعی است همه دشمنان با تمام قوا و نقشه‌های مختلف برما هجوم آورند همان صحنه‌ای که احزاب یهود، منافقین و کفار و مشرکان متحد شده و اطراف مدینة‌الرسول خیمه زده‌بودند تا کار اسلام و مسلمانان را یک سره نمایند.

حال ما از قرآن و آیات فوق می پرسیم با عنایت به اتحاد همه دشمنان علیه ما چه‌باید کرد؟

آیه اولی دلالت دارد که باید مؤمنانی که در فکر عاقبت خود هستند در هر زمانی که زندگی می‌کنند پیامبر اکرم را الگوی خود قرار دهند؛ روشن است که الگوگیری از ولی فقیه در راستای الگوگیری از پیامبر اکرم است زیرا اوست که بیشترین شباهت را در نحوه مدیریت بحران ها با پیامبر(ص) دارد.

خداوند در سوره بقره آيه ۲۱۴ به مسلمانان فرموده بود كه ” آيا گمان مى ‏كنيد به سادگى وارد بهشت خواهيد شد بى آنكه حوادثى همچون حوادث گذشتگان براى شما رخ دهد؟ همان ها كه گرفتار ناراحتي هاى شديد شدند و آن چنان عرصه به آنان تنگ شد كه گفتند: يارى خدا كجا است”؟

و نیز قبلا پيامبر (ص) وعده داده بود كه به زودى قبائل عرب و دشمنان مختلف شما دست به دست هم مى ‏دهند و به سراغ شما مى‏ آيند، اما بدانيد سرانجام پيروزى با شما است.

مؤمنان هنگامى كه هجوم” احزاب” را مشاهده كردند نه ترسیدند و نه شک کردند بلکه يقين پيدا كردند كه اين تحقق همان وعده خدا و پيامبر (ص) است، از‌ این رو ایمانشان فزونی یافت و استوارتر گشتند و خود را در برابر اوامر خدا و رسول او بیشتر تسلیم نمودند.

در آیه سوم می‌فرماید مؤمنان واقعی دو دسته‌اند دسته‌ای که در راه خدا به شهادت رسیده‌اند و دسته‌ای دیگر که منتظر شهادتند و از اعماق قلبشان شهادت در راه تحقق آرمان های اسلام را درخواست می‌کردند.

با عنایت به آیات فوق و واقعیت های خارجی کف جامعه و جریان های تاریخی باید گفت:

  1. در همه جریان هایی که اتفاق می‌افتد دقیقا گوش به فرمان رهبری باشیم تا خود فریب دشمن را نخوریم و به جامعه آسیب نرسانیم و عاقبت خود و دیگران را تباه نسازیم؛
  2. همواره سخن و عمل پیامبر باید برای ما الگو و نصب العین قرار گیرد؛
  3. ایمان حقیقی نجات‌بخش و سبب پیروزی در هر امتحانی است؛
  4. باور به آخرت و یاد خدا رمز اصلاح ما و پیروزی بر دشمن است؛
  5. تلاش برای شناخت دشمن کنیم اما از او نهراسیم بلکه از سست‌ایمانی خود هراس داشته‌باشیم؛
  6. هیچگاه از کثرت و هیمنه دشمن نهراسیم و از مواضع به حقمان عقب نشینی نکنیم و از غلبه بر آنان مأیوس نگردیم که وعده خدا حق است؛
  7. از اینکه گاهی دشمن چند قدمی پیش می‌آید و در ظاهر پیروزی‌هایی را کسب می‌کند و حتی ما را محاصره می‌کند، نگران نباشیم مهم جبران ضعف های خود و سازمان‌دهی نظامی و روحی جامعه است؛
  8. آنچه ما را پیروز می‌کند تقویت ایمان و روحیه شهادت‌طلبی در راه تحقق آرمان های مقدس و دینی است؛ نه مذاکره و درخواست کمک از دشمنی که هدف نهائیش نابودی ما است؛
  9. عمل به تعهدات اجتماعی و الهی همواره باید در ما باشد؛ و آنی آنها را نقض ننماییم و به سستی و رفاه دنیوی تبدیل ننمائیم؛