“مقاومت“ تنها گزینه مطمئن ملت ایران
مردم آمریکا و اروپا باید تکلیف خود را با روسای دیوانهنمای خود روشن نمایند
نوشتاری از حجت الاسلام دکتر محمد ملکزاده عضو هیأت علمی گروه سیاست پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، در سفر اخیرش به فرانسه با تغافل به اصرارهای پی در پی آمریکا بر مذاکره در کنار بی توجهی ایران به این درخواستهای غیر واقعی، و اینکه این روزها، تقریبا در هر نشست مهم خبری، این ترامپ و برخی اعضای دولتش هستند که از تمایل به گفتگو با ایران صحبت میکنند، اظهار داشت: «درک میکنم که آنها (ایران) خواهان گفتگو هستند؛ و اگر آنها خواهان گفتگو هستند، این خوب است. ما گفتگو خواهیم کرد.»!!
این نوع مواجهه ترامپ با واقعیات خارجی را فقط میتوان به حرکات دلقکی تشبیه کرد که صرفا برای سرگرمی مخاطب و احتمالا گمراه ساختن او حرکات مضحکی را از خود به نمایش میگذارد. شبیه همان رفتارهای طنزواره و دروغ پردازیهایی که تاکنون ترامپ در بسیاری از نشستها و جلسات رسمی در مجامع بین المللی به نمایش گذارده است. بطوریکه روزنامه واشنگتن پست مینویسد: ترامپ هر ۲۴ ساعت ۸ دروغ میگوید! و یا شبكه خبری «سی ان ان» اخیرا در گزارشی با توصیف ترامپ به دروغگوترین رئیس جمهوری آمریكا اعلام میکند: «دونالد ترامپ ظرف مدت ۸۰۰ روز از زمان تصدی مقام ریاست جمهوری ۹ هزار و ۴۵۱ بار دروغ گفته است.» این نمای کلی شخصیت مردی است که او را رئیس جمهور قدرتمندترین کشور جهان مینامند! البته حال و روز روسای برخی کشورهای اروپایی نیز چندان بهتر از این آدم نیست. بطوریکه پس از جدیدترین اظهارات دروغ ترامپ مبنی بر تمایل ایران برای گفتگو با آمریکا که اخیرا طی نشست خبری مشترک روسای جمهور آمریکا و فرانسه بیان شد، ایمانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه، فورا از ان استقبال کرد و آن را «بسیار مهم» توصیف کرد!
کشورهای اروپایی پس از خروج یک جانبه آمریکا از برجام تاکنون به جای عمل کردن به تعهدات خود و اقدام عملی در برابر رفتارهای خلاف عرف و قوانین بین المللی آمریکا، با لحنی آمرانه از ایران خواستهاند که به تعهدات یک جانبه خود در برجام پای بند بماند و حتی برای دلجویی از آمریکا نیز بارها تاکید نمودهاند که نگرانی مشترکی با کاخ سفید درباره بسیاری از سیاستهای خصمانه آمریکا علیه ایران دارند. ماکرون در دیدار با ترامپ به همین نکته اشاره کرد و گفت:
«فکر میکنم ما (با آمریکا) اهداف مشترکی درباره ایران داریم. ما میخواهیم مطمئن شویم که آنها تسلیحات هستهای به دست نمیآورند. ما تا سال ۲۰۲۵ یک توافق داریم و میخواهیم فراتر برویم و در بلندمدت شفافیت کاملی داشته باشیم. (سپس) فعالیت بالستیکی را کاهش دهیم و ایران را به لحاظ منطقهای مهار کنیم و ما هدف چهارمی هم داریم که صلح در منطقه است. ما برای ایجاد این امر به شروع مذاکرات نیاز داریم. ما به گشودن مذاکرات جدید نیاز داریم.»
این سخنان نشان میدهد با وجود گذشت بیش از یک سال از لغو توافق هستهای از سوی آمریکا و بازگشت تحریمها، اروپاییها نه تنها قصدی برای جبران خسارتهای ایران نداشته بلکه همان اهداف آمریکایی و مطالبات زیادخواهانه واشنگتن را به شکل و زبانی دیگر پیگیری و مطرح میکنند. در این شرایط درخواست فرانسه برای شروع مذاکرات فرا برجامی در حالی مطرح میشود که اروپا برخلاف تعهداتش برای جبران خسارتهای ایران گامی برنداشته و بلکه در عمل اروپا به گفته بسیاری از تحلیلگران غربی، شریک آمریکا در اجرای تحریمها علیه ایران نیز بوده است. تعیین سازوکار مالی برای دور زدن تحریمها از سوی اروپاییها نیز چیزی فراتر از همان حرکات دلقک گونه در برابر ایران نیست. آنان پس از گذشت ماهها از بازگشت تحریمها، سازوکار مضحکی به نام «ابزار حمایت از تبادلات خارجی» (اینستکس) طراحی نمودند و پس از مدتها با وجود عملیاتی نشدن آن اعلام میکنند این سازوکار فقط شامل اقلام غیرتحریمی خواهد بود! تا برای آمریکا اطمینان خاطر ایجاد کنند که قرار نیست در برابر تحریمهای یک جانبه آمریکا مانعی ایجاد گردد و لذا مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، در نشستی خبری در آلمان، در کنار همتای آلمانی خود میگوید: «اگر اینستکس فقط اقلام یادشده را پوشش دهد، مشکلی ایجاد نخواهد شد» و البته هایکو ماس نیز او را تایید میکند! بدون آنکه توضیح دهد پایبندی به تحریمهای آمریکا، با هدف اعلامشده اینستکس، مبنی بر تسهیل تجارت مشروع با ایران، چگونه سازگار است و اساسا با حفظ پای بندی به تحریمهای یکجانبه امریکا چه نیازی به این سازوکار مالی خواهد بود؟! آیا با این وجود نمیتوان اینستکس را ابزاری برای اجرای تحریمهای یکجانبه آمریکا نامید؟ اینکه ایمانوئل ماکرون اخیرا در دیدار با ترامپ صراحتا اعلام میکند «اروپا و آمریکا اهداف مشترکی درباره ایران دارند و فقط درباره چگونگی دستیابی به این اهداف اختلاف نظر دارند»، آیا به معنای پذیرش ۱۲ درخواست احمقانه پمپئو علیه ایران از سوی اروپا نیست؟
به نظر میرسد که دولتهای اروپایی اکنون به بازیگران اصلی نمایش دلقکان کاخ سفید در اعمال فشار علیه ایران تبدیل شده و یک نمایش مضحکی را علیه ایران به راه انداختهاند. هدف واقعی از نمایش «درخواست مذاکره»، «تهدید به جنگ» و در نهایت «جلوگیری از تبدیل تنشهای فعلی به تنشهای نظامی» از سوی آنان در شرایط فعلی چیزی جز دنباله روی از سیاست افزایش فشار کاخ سفید علیه ملت ایران نیست. آنان همچنان امیدوارند تحریمهای گسترده علیه ایران تاثیر مخربی بر اقتصاد این کشور گذاشته و به تغییرات بنیادین سیاسی در درون جمهوری اسلامی ایران منجر شود. بدون تردید در این رویارویی بزرگ سیاسی و اقتصادی تنها گزینه مطمئن برای ملت ایران “مقاومت” بوده و خواهد بود؛ گزینهای که در طول چهل سال گذشته جمهوری اسلامی بارها آن را آزموده و دشمنان را با خفت و خواری به عقب نشینی واداشته است؛ ولی آنچه مربوط به مردم جهان به ویژه ملتهای امریکایی و اروپایی میشود، اقدام جدی در برابر حرکات غیرعقلایی رهبران آنان است. در این وضعیت بسیاری از تحلیلگران بین المللی نیز هشدار دادهاند به ویژه مردم آمریکا باید تکلیف خود را با روسای دیوانهنمای خود روشن نمایند؛ زیرا از نگاه عقلای جهان رفتارهای وقیحانه و دلقک گونه مسئولانی همچون ترامپ، پیامدهای جدی برای دنیا به همراه خواهد داشت؛ چنانکه پایگاه اینترنتی نشریه گاردین در گزارشی ضمن بررسی اقدامات مخرب دونالد ترامپ و مهلت ۶۰ روزه ایران به کشورهای اروپایی برای تغییر رفتارشان نسبت به برخی از این پیامدهای احتمالی هشدار داده است. در بخشی از گزارش گاردین ضمن تاکید بر پیامدهای جدی رفتارهای وقیحانه ترامپ برای دنیا آمده است:
دوران ریاست جمهوری ترامپ به گونهای است که آدم را وسوسه میکند آن را یک نمایش تلقی کند. اما با وجود تمام پوچی و طنزواره بودن شخصیت محوری آن، هر از گاهی به خاطر میآوریم که دولت ترامپ شوی تلویزیونی نیست و یک واقعیت است و اقداماتش مهم است و مخاطراتی که وجود دارد فوق العاده بالا است. اگرچه رفتارهای مضحک و وقیحانه دونالد ترامپ ممکن است شبیه یک نمایش تلویزیونی باشد، اما به هر حال این رفتارها پیامدهای جدی برای جهان به دنبال خواهند داشت.