به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، با توجه به پیشرف و تحولات سریعی که توسط هوش مصنوعی در حوزههای مختلف بهوجود آمده است، هستههای حکمرانی فضای مجازی و حکمرانی هوش مصنوعی مرکز رشد و خانه خلاق و نوآوری پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی نشستهایی را تحت عنوان کارگاه دانشافزایی هوش مصنوعی برگزار مینمایند.
نشست و کارگاه علمی ـ آموزشی با عنوان «هوش مصنوعی در عصر اینترنت اشیاء و شبکه های ۵G» در تاریخ یکشنبه ۳۱ فروردین ماه سال جاری با ارائه دکتر محمد کاظم چمران دانش آموخته دکترای رشته علوم کامپیوتر در مالزی و با حمایت سازمان توسعه همکاریهای علمی و فناورانه بینالمللی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری بصورت مجازی برگزار گردید.
دکتر محمد کاظم چمران که مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد خود را نیز با گرایش برق و الکترونیک و مخابرات در خارج از کشور گذرانده است، سالهاست در حوزه شبکه؛ مهندسی ارتباطات؛ تکنولوژی های مبتنی بر اولتراسونیک ؛ انرژی های سبز و همچنین کاربرد هوش مصنوعی در مخابرات و شبکه های ارتباطیفعالیت میکند و تحقیقات و پژوهش های زیادی را انجام داده است. همچنین وی مقالات متعددی را در نشریات معتبر علمی به چاپ رسانده است. این استاد ایرانی توانسته در ارتباط با دانشگاه و صنعت در جنوب شرق آسیا چندین پروژه را در کشورهای مالزی و اندونزی و کره جنوبی طراحی و اجرا کند.
در این نشست دکتر چمران در ابتدا به بیان نحوه کارکرد شبکه های مخابرات و سیستم های ۵G اشاره و درباره ارتباطات بر بسترهای متفاوت با استفاده از این تکنولوژی موارد فنی را ارائه داد. وی سپس به کاربرد ابزارها و دیوایس های هوشمند در ارتباطات و همچنین ارتباط یک به یک و نحوه کارکرد سیستم های ابری هوشمند و چگونگی هوشمند کردن سیستم های ارتباطی و تکنولوژی پیدا کردن مسیر در اینترنت اشیا مبتنی بر هوش مصنوعی اشاره و نکات و کاربردهای روز دنیا را برای حاضرین در شبکه های ۵G توضیح داد.
در ادامه دکتر چمران با توجه به اینکه پایه و اساس تکنولوژی های هوشمند در آینده، داده ها و نحوه نگهداری و از طرفی هم سخت افزار نگهداری داده ها و GPU ها هستند بیان داشت که شناخت مهندسی ارتباطات و تکنولوژی های ۵G عمده موضوع مطرح شده در این نشست است. چگونگی بهره گیری از این تکنولوژی ها میتواند به سازمانهای تصمیم گیر و ناظر بر اجرای برنامه های توسعه فنی و فرهنگی و اجتماعی کمک فراوانی کند و کشورهایی که با شناخت کامل امروز در این حوزه ها سرمایه گذاری کنند؛ فردا برداشت های خود را بصورت صحیح خواهند داشت.
فارغالتحصیل دانشگاه UPM مالزی درادامه سخنرانی خود به بیان موارد مهم در استفاده از ابزارها در اینترنت اشیاء پرداخته و با تعریف جدیدی از کوتاه ترین مسیردر شبکه های ارتباطی؛ به پژوهشی که توسط ایشان انجام و اجرا شده اشاره و آن را برای حاضرین شرح داد. پروژه ای که زنجیره ارسال و دریافت داده در شبکه مبتنی بر هوش مصنوعی را صرفا توسط آنتن ها و موبایل ها و دیوایس های معمول الکترونیکی و دیجیتال در نظر نگرفته و هر ابزاری (بطور مثال ماشین ظرفشویی، یخچال، جارو برقی و سایر دستگاه های خانگی) را هم جزئی از زنجیره ارتباطی داده ها در شبکه ۵G در قالب IoT می داند. این پروژه در حال حاضر در جنوب شرق آسیا در حال تحقیق و اجراست.
در بخش دیگری از این ارائه فنی و تخصصی؛ وی با اشاره به نحوه فعالیت سیستم های هوشمند مخابراتی و چگونگی شناخت و پیدا کردن بهترین الگوریتم برای انتخاب مسیرمناسب، به نحوه تماس از طریق موبایل های هوشمند اشاره و درباره سیستم های مبتنی بر هوش مصنوعی در تماس های اینترنتی اشاره و توضیحات فنی را ارائه کردند. لازم به ذکر است این طرح در قالب یک سیستم ۵G در بندر Sunway مالزی اجرا شده و کشورهای اندونزی و کره جنوبی نیز در حال استفاده از این تکنولوژی هستند.
درپایان این نشست پژوهشگر ایرانی مقیم مالزی با اشاره به اجرای پروژه های مختلف از جمله شناسایی هوشمند تجمع ماهی های خاص که در بخش ماهیگیری در صباح و ساراواک مالزی کاربرد فراوانی داشته و دولت برای این پروژه سرمایه گزاری فراوانی کرده؛ از سایر پروژه های انجام شده مانند پروژه طراحی ربات شهری با مشارکت یک دانشگاه مالزیایی و دانشگاه کاردیف انگلیس بعلاوه یک دانشگاه چینی نام برد که در این پروژه ربات میتواند مسیرهای مختلف شهری را شناسایی و ارائه کند. همچنین پروژه های ۵G در حوزه Green House ؛ پروژه های ارتباط امن در انتقال دیتاها بانک ها؛ پروژه های انبارداری و نحوه سفارش دهی هوشمند در فروشگاه ها از جمله پروژه هایی بود که توسط ایشان طراحی و اجرا شده است.
در این نشست که بصورت برخط و در حدود یک ساعت و نیم به طول انجامید در حدود ۱۵ کارشناس و متخصص شرکت داشتند که پس از پایان سخنرانی، دکتر محمد کاظم چمران با جمع بندی نهایی، جلسه را به پایان رساندند.